Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 15 Dagen

IJsland Compleet

Terug

Deze complete reis voert je in vijftien dagen niet alleen langs de vele hoogtepunten van IJsland, maar ook naar de nog onontdekte gebieden van West-IJsland. Je reis begint met een bezoek aan het bekende geisergebied. De route voert je verder langs indrukwekkende watervallen, gletsjers, het beroemde ijsbergenmeer en het gebied bij Mývatn. Na deze hoogtepunten ga je naar de verlaten Westfjorden. Hier vind je een ruig en ongerept fjordenlandschap. Dit gebied is een paradijs voor wandelaars en vogelliefhebbers. Ten slotte ga je naar het schiereiland Snaefellsnes. De reis eindigt in het levendige Reykjavík.

Dag 1 (ca. 110 km)

Vlucht naar IJsland en rit naar Gouden Cirkel

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier rijd je door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Dan rijd je richting Laugarvatn en je overnacht in de omgeving van de Gouden Cirkel.

Dag 2 (ca. 180 km)

Gouden cirkel; Thingvellir, Geysir en Gullfoss

Je eerste dagrit volgt IJslands meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Thingvellir Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir rijd je via de explosiekrater Kerid naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Tien kilometer verderop ligt de Gullfoss, IJslands grootste en indrukwekkendste waterval. Je overnacht in dezelfde accommodatie.

Dag 3 (ca. 240 km)

Langs de zuidkust naar Vatnajökull gletsjer

Vandaag rijd je langs de ringweg. Onderweg heb je mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. In het binnenland zie je de Eyjafjallajökull, waar de uitbarstingen in maart en april 2010 plaats hadden. Je rijdt langs de waterval Seljalandsfoss en dan naar Skógar, dat vooral bekend is om de grote waterval Skógafoss, waar het water 60 meter loodrecht naar beneden valt. Ook hoger in de rivier liggen prachtige kleinere watervallen, die te voet makkelijk te bereiken zijn. Verder is er in Skógar een klein museum aan, dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden, hier kun je onder begeleiding van een gids de gletsjer op lopen. In de omgeving van het dorpje Vík liggen vervolgens nog een aantal vogelrotsen, waarbij je Dýrholaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus tref je  hier grote aantallen papegaaiduikers aan (van mei tot circa 20 juni is het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen). Vanuit Vík rijd je over een spoelzandvlakte richting het oosten. Deze spoelzandvlakte is gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Vervolgens komt Kirkjubaejarklaustur in zicht. Je overnacht in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur of Skaftafell

Dag 4 (ca. 200 km)

Nationaal Park Skaftafell en bezoek ijsbergenmeer

Deze dag heeft veel mogelijkheden, je dient dit zorgvuldig te plannen. Het Nationaal Park Skaftafell ligt in een bloem- en bosrijk gebied, met o.a. de waterval Svartifoss. Hier zijn veel gemarkeerde wandelingen te maken (1 tot 8 uur) onder andere langs de gletsjertongen. Het bezoekerscentrum is zeer de moeite waard. Er is veel informatie over de omgeving en prachtige filmbeelden van IJslands natuurgeweld. Ook kun je een excursie maken (van juni tot begin augustus) naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere interessante zeevogels. Je vervolgt je route naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón. Sinds het als decor heeft gediend voor twee James Bondfilms, kent vrijwel iedereen het en als je er zelf stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt begrijp je waarom velen in de ban van het meer zijn. Het is werkelijk sprookjesachtig, dit meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Je kunt hier heerlijk wandelen en al struinend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Als alternatief voor de wandeling kun je een boottocht op het meer maken. Let ook op of je geen zeehondjes ziet zwemmen in de smalle doorgang naar zee. De overnachting is in de omgeving van Höfn.

Dag 5 (ca. 185 km)

Oostelijke fjorden

Via de ringweg rijd je richting het noorden. In het sfeervolle havencafé van de plaats Djupivogur kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Mocht het meezitten qua tijd, dan zou je een bootexcursie naar het eiland Papey kunnen overwegen. Deze boot vertrekt vanuit de haven van Djúpivogur. De overnachting is in de omgeving van Egilsstadir.

Dag 6 (ca. 180 km)

Naar Mývatn; hoogtepunten bezoeken

Wij raden aan vroeg te vertrekken, want er is vandaag veel te zien en te doen. Via een prachtig en vrijwel verlaten woestijngebied reis je naar Mývatn. Onderweg heb je lange tijd uitzicht op de Herdubreid, één van IJslands mooiste tafelbergen. In de loop van de ochtend kom je aan in het Mývatn gebied. Rond Mývatn zijn twee mooie wandelingen te maken, waarbij je de meeste hoogtepunten zult zien. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel.  Je kunt uw dag afsluiten met een bezoek aan Námaskard, een gebied met hete pruttelende modderpoelen, gelegen aan de ringweg. Vlak daarbij ligt het Nature Bath, dit is een mineraalrijk bad gelegen in Jardbardshólar. Het is heerlijk om hier de dag af te sluiten en in het warme water te badderen. Overnachting in omgeving Mývatn/Laugar.

Dag 7 (ca. 175 km)

Eventueel walvisexcursie bij Húsavik en rit naar Akureyri

Je verlaat vandaag het gebied van Mývatn. Je kunt ´s morgens nog een kort bezoek brengen aan één van de vulkanische hoogtepunten of je kunt er voor kiezen om naar Húsavik te gaan en hier een walvisexcursie te maken. Je gaat vervolgens richting Akureyri. Je brengt een bezoek aan de waterval Godafoss. Je kunt hier heerlijk rondlopen en genieten van de fraaie omgeving met de prachtige waterval en basaltformaties in de zijwanden van het rivierdal. Vervolgens rijd je door naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In Akureyri tref je onder meer een aantal musea, leuke koffiecafeetjes en een mooie botanische tuin. Bovendien kun je een kijkje nemen in de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. Je kunt in de middag een rit maken naar Dalvík, hier kun je ook optioneel een walvistocht gaan maken. Je overnacht in Akureyri of omgeving. 

Dag 8 (ca. 370 km)

Door Noordwest-IJsland richting Westfjorden

Je rijdt naar het Skagafjördur, bekend om de vele IJslandse paarden. In Glaumbaer is een kerkje en een turfboerderij, waar je een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. Dit ligt net ten noorden van Varmahlid. Je verlaat het Skagafjördur en vervolgt de ringweg naar het vissersplaatsje Blönduós. Voordat je je route vervolgt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de auto voltankt en wat eten en drinken inkoopt. De komende dagen zul je weinig tot geen benzinestations en winkels tegen komen. Daarna vervolg je de ringweg om af te buigen in noordelijk richting naar de Westfjorden. Je overnacht in de omgeving van Holmavik en Drangsnes. 

Dag 9 (ca. 225 km)

Prachtige rit langs de fjorden naar Isafjördur

De route langs de immense kustlijn van de Westfjorden neemt aardig wat tijd in beslag. Houd uw ogen open voor de zeevogels en de zeehonden die soms langs de weg en het fjord liggen. Je waant je steeds meer in niemandsland. Her en der vind je kleine verwarmde zwembaden langs de route; een heerlijke duik zal je rijdag optimaal maken. Al met al een spectaculair landschap waar je met name rust zult vinden en maar weinig bevolking of andere reizigers tegenkomt. Je overnacht twee nachten in Isafjördur of omgeving.

Dag 10

Isafjördur, excursie mogelijk naar Vígur of Hornstrandir

Ísafjördur is de belangrijkste handels- en vissersplaats van de Vestfirdir, zoals de IJslanders de Westfjorden zelf noemen. Van hieruit kun je een leuke boottocht maken naar onder andere het kleine eilandje Vigur. Hier vind je de enige windmolen van IJsland, het kleinste postkantoor met eigen poststempel en een gezellige lunchroom. Een bezoek aan het volks- en visserijmuseum in Ísafjördur is eveneens zeer de moeite waard.

Dag 11 (ca. 275 km)

Dynjandi waterval en vogels bij Látrabjarg

Een lange rijdag voor vandaag, op weg naar het zuiden van de Westfjorden. Onderweg zie je hoge kale bergen, mooie watervallen, misschien een eenzame poolvos, vervallen haringfabrieken en oude kerkjes. Een bezoek aan de trapsgewijs uitwaaierende Dynjandi waterval zal een van de hoogtepunten van deze dag zijn. Maar ook Látrabjarg mag je zeker niet overslaan. Via weg # 612 rijd je naar Breidavik. Bij Látrabjarg nestelen in het vogelseizoen duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, Jan van Genten, aalscholvers en alken. Je overnacht in de omgeving van Patrekfjördur.

Dag 12 (ca. 100 km)

Ferry over de Breidafjördur naar schiereiland Snaefellsnes

Je kunt de ochtend nog besteden bij Látrabjarg of Raudissandur. Omstreeks het middaguur (in het laagseizoen vroeg in de avond) vertrekt je veerboot, vanuit Brjánslaekur over de Breidafjördur naar Stykkishólmur. Een hele mooie tocht, waarbij je langs kleine eilandjes vaart. Je komt aan in Stykkisholmur. Twee overnachtingen op het schiereiland Snaefellsnes.

Dag 13 (ca. 150 km)

Gehele dag Snaefellsnes voor wandelingen, natuurlijk bad of vogels spotten

Vandaag heb je de tijd om het schiereiland Snaefellsnes te bekijken. Langs de grillige kustlijn liggen veel vissersplaatsjes. Tussen twee van die kustdorpjes kun je een prachtige wandeling maken: van Hellnar loop je naar Arnastapi, over een pad langs de basaltrotsen, waar enorm veel zeevogels nestelen. Je kunt in circa 2-3 uur heen en terug lopen. Geniet van de gletsjer Snaefellsjökull, hier kan je een tocht met een sneeuwscooter maken, en neem zeker een kijkje bij het fotogenieke kerkje en kleurige lavastrand van Budir. 

Dag 14 (ca. 180 km)

Watervallen in het Reykholtsdal en naar Reykjavík

Vandaag rijd je naar Reykjavík en kun je onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Uiteindelijk bereik je Reykjavík, waar je de auto inlevert.

In Reykjavík heb je een middag en avond vrij te besteden. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea, moderne architectuur en bij mooi weer kun je naar het bijzonder strand van Reykjavík, Nauthólsvík. In de avond heb je ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip waarop je de eerste huurdag de auto heeft opgehaald op het vliegveld. Indien je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

Dag 15

Vlucht van IJsland naar Nederland

Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en gaat op eigen gelegenheid naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland. 

Via de organisatie Reykjavík Excursions kun je de transfer Flybus boeken. Deze transfer brengt je in ca. 1.15 uur naar de luchthaven vanuit je hotel in Reykjavík, met een overstap op de BSI busterminal. 

Wij kunnen ook een extra dag autohuur voor je bijboeken. Meer informatie over de prijzen kan je bij ons opvragen of hier bekijken. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe