Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 15 Dagen

Op en top Noorwegen

Terug Bekijk samenvatting

Deze Noorwegen rondreis staat in het teken van de indrukwekkende natuur die het zuidelijke deel van Noorwegen te bieden heeft: het hooggebergte van nationaal park Jotunheimen, het fjordengebied en de hoogvlakte Hardangervidda. De reis is zo opgebouwd dat je meerdere nachten op één plek verblijft in een comfortabel huisje of appartement. Daarmee is het ook een zeer kindvriendelijke reis. Je hebt genoeg tijd om de omgeving te ontdekken. De overtochten op de heen- en terugreis zijn inbegrepen.

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Color Line (LG)

Ferryovertocht van Kiel naar Oslo

Je Noorwegen vakantie begint met een overtocht van Kiel in Duitsland naar Oslo met de cruiseferry van Color Line. De boot vertrekt om 14.00 uur en je overnacht aan boord.

Dag 2 (ca. 240 km)

Accommodatie: appartement Stølstunet (LG)

Rit naar Beitostølen

In de ochtend arriveert de boot om 10.00 uur in Oslo. Voordat je naar Beitostølen rijdt heb je nog tijd om een kort bezoek aan Oslo te brengen met o.a. het Rådhuset en het Vigeland beeldenpark. In de middag rijd je dan naar het bergdorp Beitostølen waar je de komende vier nachten in een appartement verblijft.

Dag 3

Accommodatie: appartement Stølstunet

Wandelen in nationaal park Jotunheimen

Beitostølen wordt ook wel de poort naar het Jotunheimen gebergte genoemd en in de zomer worden er diverse activiteiten georganiseerd. Ca. elf km ten noorden van het dorp ligt het startpunt voor een wandeling naar de top van berg Bitihorn. Op de top heb je een panoramisch uitzicht op het Jotunheimen gebergte. Wandelingen in het nationaal park Jotunheimen starten vaak vanuit Gjendesheim. Een aanrader is een dagwandeling over de bergrug Besseggen die je combineert met een boottocht terug naar Gjendesheim over het Gjende meer of andersom.

Dag 4

Accommodatie: appartement Stølstunet (LG)

Wandelen in nationaal park Jotunheimen of omgeving Beitostølen

Bij het VVV-kantoor in het centrum van Beitostølen, naast het Bergo Hotel, zijn wandelkaarten verkrijgbaar voor meer wandelingen in het nationaal park Jotunheimen en de directe omgeving van Beitostølen. Een mooie tocht met de auto maak je over de hoogvlakte Valdresfly of in de zomermaanden de Slettefjellsvegen, met onderweg diverse uitkijkpunten. Vanaf de weg over de Valdresflye starten ook diverse wandelingen.

Dag 5

Accommodatie: appartement Stølstunet (LG)

Vrije dag

Ten zuiden van Beitostølen ligt de traditierijke regio Valdres. In Fagernes staat het Valdres Folkemuseum op het schiereiland Storøya en is met 93 gebouwen en 17.000 voorwerpen een groot openlucht- en streekmuseum. In Valdres zijn maar liefst 6 interessante staafkerken te vinden, waaronder in de plaatsen Lomen, Heddalen en Hegge. De staafkerk van Lomen ligt ten zuiden van Beitostølen aan de E16 en dateert van het eind van de 12de eeuw. De staafkerk werd tot 1914 gebruikt en staat in een mooie landelijke omgeving.

Dag 6 (ca. 290 km)

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

Rit naar Voss

De rit van vandaag gaat naar de plaats Voss. Onderweg rijd je door diverse lange tunnels waaronder de 24 km lange Lærdaltunnel. Wanneer je Aurland bereikt hebt is het een aanrader om een stuk van de Aurlandsvegen te volgen naar het uitzichtpunt Stegastein. Hier geniet je van een prachtig uitzicht op het Aurlandsfjord. Je kunt er ook voor kiezen om niet de Lærdaltunnel te nemen maar de oude bergweg tussen Lærdal en Aurland, de Aurlandsvegen. Deze weg is geopend tussen juni en half oktober en wordt ook wel de ‘sneeuwweg’ genoemd omdat in de zomer de sneeuw vaak nog langs de weg ligt. Je komt dan ook langs het uitzichtpunt Stegastein. Via Flåm rijd je verder naar Voss waar je de komende vier nachten verblijft.

Dag 7

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

'Noorwegen in een notendop'

Voss ligt zeer centraal in het fjordengebied en ideaal om diverse leuke uitstapjes te maken. Zo is het een aanrader om vanuit Voss de excursie ‘Noorwegen in een notendop’ te maken. In Voss stap je dan op de trein naar het bergstation Myrdal waar je overstapt op de Flåmsbanen naar Flåm. De Flåmsbanen is één van de steilste spoorlijnen van Europa. Over een route van 20 km wordt een hoogteverschil van 864 meter overbrugd. Het plaatsje Flåm ligt aan het Aurlandsfjord waar je vervolgens aan boord gaat van een boot die door het Aurlandsfjord en Nærøyfjord vaart naar Gudvangen. Je wordt vanuit Gudvangen per bus terug gebracht naar Voss. Andere activiteiten die je in Voss kunt ondernemen zijn raften, klauteren in het klimpark en skydiven in de windturbine. 

Dag 8

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

Hardangerfjord en Sognefjord

Op korte rijafstand van Voss ligt het Hardangerfjord, waar in het voorjaar de fruitbomen prachtig in bloei staan. In Eidfjord kom je in het Hardangervidda Natursenter alles te weten over het nationaal park Hardangervidda. Het park is zeer geliefd bij wandel- en natuurliefhebbers en je vindt er dan ook veel gemarkeerde wandelpaden. Aan de noordkant van het Hardangerfjord loopt de nationaal toeristische route, weg #7. Ten westen van Norheimsund passeer je langs deze weg de Steinsdalsfossen waterval. Bijzonder aan deze waterval is dat je achter de waterval door kan lopen. 

Via een mooie route over de bergpas Vikafjell rijd je naar het Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen met een lengte van 206 kilometer landinwaarts. Vanaf Balestrand vertakt het fjord in allerlei richtingen en deze zijarmen staan bekend om hun grote schoonheid. Een aantal voorbeelden zijn het Lustrafjord in het noorden en het Nærøyfjord in het zuiden. Langs de noordkant van het fjord maak je een mooie tocht langs dorpjes en fruitboomgaarden.

Dag 9

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet

Dagtocht naar Bergen

Vanuit Voss is een dagtocht naar de havenstad Bergen een aanrader. Je kunt de trein nemen of met de auto gaan. Bergen ligt op ca. 1 uur en 15 minuten rijden vanaf Voss en de trein doet er maximaal 1,5 uur over. Bergen is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Het is een levendige universiteitsstad met een interessant cultureel leven, veel musea en bezienswaardigheden. Op de wereldberoemde Bryggenkade staan oude gekleurde handelshuizen, door Duitse Hanzehandelaren gebouwd. Tegenwoordig vind je er gezellige cafés, goede restaurants en souvenirwinkeltjes. De altijd drukke vismarkt ligt op de kop van de haven en vormt het hart van Bergen. Hier koop je de heerlijkste vis, vers vanaf de vissersboten die de haven aandoen.

Dag 10 (ca. 300 km)

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Rit naar Oanes, Lysefjord

Je rijdt langs de Hardangerfjord en over de nationale toeristische weg Ryfylkevegen naar het Lysefjord. Onderweg passeer je mooie watervallen waaronder de Låtefossen. Je verblijft vier nachten in een huisje aan het Lysefjord.

Dag 11

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Wandeling naar Preikestolen

Op 15 kilometer vanaf je huisje ligt het startpunt van de wandeling naar de Preikestolen. Ons advies is om vroeg aan de wandeling te beginnen zodat je voor de drukte bij de rots bent. Of aan het begin van de avond wanneer in de zomermaanden de zon pas heel laat ondergaat. De tocht is 4 kilometer lang en kent een aantal beklimmingen. Na 2 uur is het genieten van het uitzicht op het Lysefjord en de omliggende bergen. De gehele wandeling neemt ongeveer 5 uur in beslag.

Dag 12

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Boottocht op het Lysefjord

Huur een bootje en ga het Lysefjord verkennen. Vanaf het water is het genieten van de steile bergwanden die loodrecht uit het water omhoog rijzen, de vele watervallen, de boerderijen die tegen de steile hellingen aan liggen en de zeehonden. Bij helder weer zie je ook de rots Preikestolen boven het fjord uitsteken. Een van de mooiste zandstranden van Noorwegen bezoeken? Ten zuiden van Stavanger ligt het witte zandstrand van Sola met helder blauw water. Ideaal om te vertoeven op een prachtige zomerdag of om een strandwandeling te maken.

Dag 13

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Wandeling naar Kjeråg

Aan de zuidoost kant van het Lysefjord ligt een ander bekend wandeldoel, de Kjerågbolten. De Kjerag is een steen die op een hoogte van maar liefst 976 meter boven het fjord hangt. Deze wandeling is een stuk zwaarder en langer dan de wandeling naar de Preikestolen. Wanneer je de wandeling naar Kjeråg wilt maken is het een aanrader om hier een dagtocht van te maken en vroeg op pad te gaan.

Dag 14 (ca. 45 km)

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Fjord Line (LG)

Bezoek aan Stavanger en ferryovertocht van Stavanger naar Hirtshals

Vandaag rijd je naar Stavanger waar je vroeg in de avond aan boord gaat van de ferry van Fjord Line naar Hirtshals. De boot vertrekt om 20.00 uur. Je overnacht aan boord van de ferry. 

Je hebt de rest van de dag nog tijd om de stad Stavanger te verkennen. De stad staat bekend als de Oliehoofdstad van Noorwegen, te danken aan de oliewinning voor de kust van Stavanger. Interessant is het Norsk Oljemuseum over de olie en gaswinning. Maak een wandeling door het oude stadsdeel, Gamle Stavanger, met witgeschilderde huisjes en kromme omhooglopende straatjes. In de haven vind je diverse gezellige cafés en restaurants en waar het in de zomer heerlijk vertoeven is. 

Dag 15

Aankomst Hirtshals, terugreis naar huis

De boot komt om ca. 08.00 uur aan in Hirtshals waarna je de weg vervolgt door Denemarken en Duitsland terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.