Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 17 Dagen

Veelzijdig Noorwegen

Terug Bekijk samenvatting

Maak kennis met de veelzijdigheid van het Noorse landschap. Reis langs de hoge bergtoppen van Jotunheimen, het diepe Hardanger- en Sognefjord, watervallen en diverse gletsjers. De reis heeft een rustig reistempo, zodat je ruim de tijd hebt om lange wandelingen te maken en de omgeving te verkennen. De overtocht per veerboot tussen Kiel en Oslo op de heen- en terugreis is inbegrepen. 

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry (LG)

Ferry van Kiel naar Oslo

Je rijdt naar Kiel in Duitsland waar je aan boord gaat van de cruiseferry van Color Line naar Oslo. De boot vertrekt om 14.00 uur en je overnacht aan boord van de ferry.

Dag 2 (ca. 185 km)

Accommodatie: huisje Kvitåvatn Fjellhytter (LG)

Aankomst in Oslo, rit naar Rjukan

In de ochtend arriveer je om 10.00 uur in Oslo. Je hebt de mogelijkheid om de stad Oslo te bezoeken met o.a. het Rådhuset en het Vigeland beeldenpark, voordat je de reis begint naar je eerste overnachtingsadres van de reis. In de middag rijd je dan naar Rjukan waar je de komende drie nachten in een huisje verblijft.

Dag 3

Accommodatie: huisje Kvitåvatn Fjellhytter (LG)

Vrije dag in de omgeving van Rjukan

Rjukan ligt in het smalle Vestfjorddalen en omgeven door steile bergen. In de voormalige waterkrachtcentrale Vemork vind je een interessant museum met onder andere een tentoonstelling over de rol van de centrale in de Tweede Wereldoorlog.
Bezoek het Telemarkkanaal dat een 105 km lang kanaal is tussen het bergland en het kustgebied van de provincie Telemark. Het kanaal stond bekend als de snelle verbinding tussen Oost- en West-Noorwegen en was daarom een belangrijke transportroute. Het kanaal telt in totaal 18 sluizen die de schepen van 0 tot 72 meter boven zeeniveau brengt tijdens een boottocht van zee naar de bergen. Er worden tegenwoordig boottochten georganiseerd op het kanaal waarbij je een stuk mee kan varen op een van de nostalgische schepen. 

Dag 4

Accommodatie: huisje Kvitåvatn Fjellhytter (LG)

Wandelen rondom of naar de top van de berg Gaustatoppen

Je vakantiehuisje ligt vlakbij de hoogste berg van de regio Telemark, de Gaustatoppen. Het is een van de mooiste bergen van Noorwegen met een hoogte van 1.883 meter hoog. Maak een wandeling naar de top en bij helder weer kan je ontzettend ver weg kijken. Net buiten Rjukan vind je de kabelbaan Krossobanen waarmee je een rit maakt naar de top van de berg Gvepseborg (890 meter), een prima startpunt voor wandelingen op de Hardangervidda.

Dag 5 (ca. 295 km)

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

Rit via het Hardangerfjord naar Voss

Via de hoogvlakte Haukelifjell en het Hardangerfjord rijd je naar Voss, zeer centraal gelegen in het fjordengebied. Maak onderweg een stop in Røldal waar je een typisch Noors staafkerkje kan bezoeken. Je verblijft vier nachten in een appartement in de omgeving van Voss.

Dag 6

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

Hardangerfjord en N.P. Hardangervidda

Vanuit Voss kan je alle kanten op. Ten zuiden van Voss ligt het Hardangerfjord met onder andere de Folgefonna gletsjer waar je een begeleide wandeling op kunt maken. De Folgefonna is de op twee na grootste en meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen en ligt tussen het Hardangerfjord en het Sørfjord. Aan de noordkant van het fjord loopt de nationaal toeritische route waarbij je onderweg fruitboomgaarden passeert en de bijzondere waterval Steindalsfossen. Of bezoek het nationaal park Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Scandinavië. In het Hardangervidda Natursenter vind je een tentoonstelling over deze mooie hoogvlakte. Je kan een wandeling gaan maken op de Hardangervidda op een van de gemarkeerde wandelroutes die hier zijn uitgezet. Onderweg zie je misschien een van de bijzondere dieren die hier verblijven, bijvoorbeeld een rendier of poolvos. Een lange wandeling (ca. 8-10 uur in totaal) maak je naar de Trolltunga, een uitstekende rotstong hoog boven het Ringedalsvatnet. 

Dag 7

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

Treinrit met de Flåmsbanen, excursie 'Noorwegen in een notendop'

Bezoek het plaatsje Flåm waar vandaan boottochten vertrekken op het Aurlandsfjord en Nærøyfjord, uitlopers van het Sognefjord, en het station ligt van de Fåmsbanen. De Flåmsbanen gaat over een spoorbaantje van 20 km naar het bergstation Myrdal en onderweg wordt een hoogteverschil van 865 meter overwonnen. Het treintje stopt onderweg bij een mooie waterval. Vanuit Flåm worden ook boottochten georganiseerd over het Aurlandsfjord en Nærøyfjord. Vanuit Voss kan je de excursie 'Noorwegen in een notendop' maken. Met de trein reis je dan naar het bergstation Myrdal waar je aan boord gaat van de Flåmsbanen. De Flåmsbanen daalt af naar Flåm waar je vervolgens aan boord stapt van een boot voor een excursie op het Aurlands- en Nærøyfjord. Na aankomst in Gudvangen reis je weer terug naar Voss met de bus. 

Dag 8

Accommodatie: appartement Voss Resort Bavallstunet (LG)

Dagtocht naar Bergen

Vanuit Voss is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de havenstad Bergen. Voor meer gemak kan je ook de trein nemen naar het centrum van de stad. Bergen is een stad met ca. 250.000 inwoners en daarmee de grootste stad van Noorwegen na Oslo. Bezienswaardig in de stad zijn onder andere het kleurrijke havengebied 'de Bryggenkade' en de vismarkt. Neem ook zeker de Fløybanen voor een wijds uitzicht over de stad.

Dag 9 (ca. 170 km)

Accommodatie: huisje Viki Fjordcamping (LG)

Rit naar het Lustrafjord

Vandaag laat je Voss achter je en rijd je een spectaculaire route over de Aurlandsvegen naar Luster. Het huisje ligt aan één van de uitlopers van het Sognefjord, het Lustrafjord. Je verblijft vier nachten aan het fjord.

Dag 10

Accommodatie: huisje Viki Fjordcamping (LG)

Omgeving Lustrafjord, zijarm van Sognefjord, verkennen

Luster ligt in een prachtige omgeving en zeer centraal om allerlei uitstapjes te maken rondom het Sognefjord en haar uitlopers. Bezoek de staafkerk Urnes, de oudste in Noorwegen, in het plaatsje Ornes. Je kan de ferry nemen vanaf Solvorn, als voetpassagier of met de auto. Wanneer je de auto meeneemt kan je vervolgens langs het fjord naar Skjolden rijden en onderweg een wandeling maken naar de waterval Feigumfossen. 

Dag 11

Accommodatie: huisje Viki Fjordcamping (LG)

Gletsjerwandeling op de Nigardsbreen, Breheimencentrum

Vanaf Gaupne rijd je een mooie tocht door een beboste riviervallei naar de oostkant van het nationaal park Jostedalsbreen. Bezoek het informatiecentrum Breheimsenteret waar je alles te weten komt over de grootste ijskap op het Europese vasteland dat een gebied van 487 vierkante kilometer bedekt. Er zijn meer dan 50 gletsjertongen, waaronder de Nigardsbreen. Je bereikt de Nigardsbreen uiteindelijk via een korte tolweg waar je mee kan gaan met een begeleide gletsjerwandeling. 

Dag 12

Accommodatie: huisje Viki Fjordcamping (LG)

Wandelen, bezoek aan het Noorse gletsjermuseum in Fjærland

In het gebied rondom het Sognefjord zijn diverse gemarkeerde wandelroutes te vinden voor zowel de geoefende wandelaar als de beginner. Nabij Marifjøra maak je een prachtige wandeling naar de top van de berg Molden. Je geniet onderweg en op de top van wijdse uitzichten op het Lustrafjord. Wil je met de auto op stap; rij dan de route over wegnummer 7 langs de zuidkant van de ijskap Jostedalsbreen. Onderweg kan je in Fjærland het Norsk Bremuseum (Noorse gletsjermuseum) bezoeken en een stop maken bij de Bøyabreen, een uitloper van de ijskap.

Dag 13 (ca. 175 km)

Accommodatie: huisje Bessheim Hytter (LG)

Rit over de bergpas Sognefjellet naar Bessheim

Ga vandaag vroeg op pad want er is veel te zien onderweg naar het volgende huisje. Koop in Luster bij de plaatselijke bakker heerlijk kaneelbroodjes voor de lunch. Aan het einde van het fjord begint de klim over de Sognefjellet, een prachtige route langs gletsjer en hoge bergpieken. In Lom kan je een van de oudste staafkerken van Noorwegen bezoeken. Je verblijft drie nachten in een huisje aan de rand van het nationaal park Jotunheimen.

Dag 14

Accommodatie: huisje Bessheim Hytter (LG)

Nationaal park Jotunheimen

Het nationaal park Jotunheimen staat bekend om de hoge bergen, meer dan 200 toppen zijn hoger dan 2000 meter. De drie hoogste toppen zijn de Store Skagastølstind, Galdhøpiggen en Glittertind. Het park is een waar wandelparijs. Op korte afstand van Bessheim ligt de hoogvlakte Valdresflye waar diverse gemarkeerde wandelpaden te vinden, je kan hier ver over de vlakte kijken en hebt uitzicht op de hoge pieken van Jotunheimen. Een aanrader is om een stuk van de Jotunheimvegen te rijden.

Dag 15

Accommodatie: huisje Bessheim Hytter (LG)

Wandeling bergrug Besseggen in nationaal park Jotunheimen

Een populaire wandeling in Jotunheimen is over de bergkam de Besseggen. Het pad loopt over een scherpe bergkam die twee meren van elkaar scheidt. Vanaf Gjendesheim ga je met de boot mee naar de hut Memurubu, halverwege het Gjendevatnet. Vanaf hier begin je de wandeling naar Besseggen. De wandeling duurt ongeveer 8 uur. Onderweg geniet u van de vergezichten om u heen. Een absolute aanrader voor de fanatieke wandelaars.

Dag 16 (ca. 260 km)

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry (LG)

Rit naar Oslo, ferry van Oslo naar Kiel

Na het ontbijt rijd je via de regio Valdres naar Oslo waar om 14.00 uur de ferry vertrekt naar Kiel. Het begin van de tocht gaat door het smalle Oslofjord. Je overnacht aan boord van de ferry.

Dag 17

Aankomst in Kiel, terugreis naar huis

De ferry komt om 10.00 uur aan in de haven van Kiel. Door Duitsland rijdt je terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe