Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 18 Dagen

Verrassend Newfoundland

Terug Bekijk samenvatting

Tijdens deze reis Newfoundland maak je kennis met door weer en wind gevormde landschappen, elanden, bijzondere vogels zoals papegaaiduikers, walvissen en ijsbergen die langzaam smelten en steeds weer andere vormen aannemen. Maar ook het mooie licht, de eenzame stiltes en vooral de vriendelijke en gastvrije mensen zijn uitgesproken kenmerken van de woeste provincie Newfoundland. Je verblijft in sfeervolle Inns, Bed & Breakfasts en kleine hotels. 

Dag 1

Accommodatie: Leaside Manor Suites & Apartments - Standard Room (LO)

Aankomst St. John’s

Je reis Newfoundland start in St. John’s, je haalt je huurauto op bij het vliegveld. St. John’s is het oudste stadje van heel Noord-Amerika en heeft veel sfeervolle plekjes te bieden. Merkwaardig genoeg ligt het stadje dichter bij Nederland als van de westkust van Canada. In de zomer is het tijdsverschil slechts 4,5 uur met Nederland. Door de fraaie pastelkleurige huisjes waan je je bijna in een ander tijdperk. Vele straten lopen nog evenwijdig met de hellingen, net zoals ze in 1892 in functie van de paardenkarren en trams waren uitgedacht.

Dag 2

Accommodatie: Leaside Manor Suites & Apartments - Standard Room (LO)

Omgeving St. John's, bezoek Signal Hill en Cape Spear

Je hebt vandaag de hele dag de tijd om St. John's en de hoogtepunten in de omgeving van het stadje te verkennen. Boven de stad prijkt Signal Hill, van hieruit werd de stad achter de bergen ooit met vlagsignalen op de hoogte gebracht van de komst van schepen. Hier staat ook de Cabot Tower. Onderaan Signal Hill ligt over de rotsen een mooie wandelroute. In de lente trekken hier behalve schepen ook ijsbergen voorbij. Net ten noorden van St.John's ligt het pittoreske vissersplaatsje Quidi Vidi Village wat zeker een bezoek waard is. 

Dag 3 (ca. 150 km)

Accommodatie: Claddagh Inn - standard room (LO)

Rit over de Irish Loop naar St. Mary's

Je verlaat St. John's en rijdt in zuidelijke richting over de Highway 10, ook wel de Irish Loop genoemd. Deze weg is eén van de scenic roads in Newfoundland en biedt schitterende uitzichten. Als eerste passeer je Witless Bay. Witlesss Bay ligt op slechts 50 minuten rijden ten zuiden van St. John’s. Vlak vóór Witless Bay rij je door het vissersplaatsje Bay Bullséén van de beste plekken om walvissen, ijsbergen en papegaaiduikers te gaan kijken. 

Verderop passeer je Ferryland met een karakteristieke vuurtoren op een klein schiereiland. Hier kun je een heerlijke, biologische picknicklunch verkrijgen. Je krijgt een picknick kleed mee en je mag je eigen plekje uitzoeken met zicht op de oceaan. Even verderop passeer je het Mistaken Point, als eerste van de vier sites die op de Wereld erfgoedlijst van Unesco staan. Dit is een plek waar 's werelds oudste fossielen te vinden zijn. Je kunt hier een tour maken om de rotsen te kijken waarop de fossielen zitten. Later vervolg je de reis naar St. Mary's. 

Dag 4 (ca. 205 km)

Accommodatie: Bird Island Resort, Motelroom (LG)

Vogelrots Cape St. Mary's

Net voorbij Trepassy kun je een afslag nemen naar St. Shotts, bekend vanwege zijn enorme hoeveelheden turf. Ook zijn er prima wandelmogelijkheden waarbij je uitzicht hebt op de dramatische kustlijn waar al menig schip op stukgevaren is. Sommigen van deze scheepswrakken zijn nog steeds zichtbaar. De rit naar St. Mary's voert langs mooie stukken met zandstranden, die zich prima lenen voor een lange wandeling of voor het speuren naar walvissen of zeevogels.

Je vervolgt je route die na een tijdje overgaat in highway 100. Eenmaal aangekomen bij St. Mary's kun je uren spenderen bij het observatiepunt om naar het komen en gaan van de vogels te kijken en te genieten van een fantastisch uitzicht op de klippen en het heldere water. Naast een oude vuurtoren ligt het Informatie centrum waar natuurgidsen je meer kunnen vertellen over deze plek. Je ziet er onder andere papegaaiduikers en jan-van-genten op één van de meest beroemde vogelrotsen in Oost-Canada.

Aan het einde van de dag rij je verder naar St. Brides.

Dag 5 (ca. 265 km)

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LO)

Rit naar Trinity

Je verlaat het Avalon Peninsula en rijdt over de prachtige Conception Bay kustroute in noordelijke richting langs het charmante plaatsje Brigus, eens de woonplaats van de welbekende Captain Bob Bartlett. Vervolgens reis je verder noordelijk naar Trinity, de culturele hoofdstad van Newfoundland en één van de oudste nederzettingen van deze provincie. Trinity is ook vermaard om zijn unieke historische architectuur, met als voorbeeld Ryan Store, Hiscock House en het Blacksmith Museum. Je kunt een rondleiding op papier verkrijgen bij het bezoekerscentrum die je langs de historische gebouwen brengt in het dorpje.

Dag 6

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LO)

Vrije dag Trinity en Bonavista Peninsula

Eén van de beste plaatsen ter wereld om walvissen te observeren is ongetwijfeld langs de kust van Newfoundland en meer specifiek in Trinity Bay en het boeken van een excursie is dan ook zeker een aanrader! De beste tijd om de bultruggen te zien in dit gebied is vanaf de tweede week in juli, wanneer er mogelijkerwijs ook nog ijsbergen te zien zijn. Kom je hier later dan is  de kans op het zien van ijsbergen erg klein.

Het schiereiland Bonavista heeft zoveel moois te bieden dat je hier makkelijk nog één of twee nachten extra kunt verblijven. Er zijn prachtige wandelingen te maken, één van de mooiste is de 5,3 km lange Skerwink Trail. Wil je je vakantie Oost-Canada wat verlengen dat is dit een prima plek om een aantal extra nachten toe te voegen.

Dag 7 (ca. 155 km)

Accommodatie: Inn at Happy Adventure - Standard Room (LO)

Verder naar Terra Nova National Park

Bossen, moerassen en hier een daar een vissersdorp is je décor van deze dag. Als het weer goed is heb je vandaag nog voldoende tijd om in het Terra Nova National Park één van de vele trails te lopen die het park rijk is. Deze starten bij het Visitor Center aan de noordkant van het park. De kust telt talloze beschutte baaien, grillig gevormde rotsen en wat verder van de kust wemelt het van de meertjes, rivieren, beboste heuvels en moerassen. Het is een gebied waar elanden, beren, lynxen en adelaars zich thuis voelen.

Dag 8 (ca. 455 km)

Accommodatie: Inn at Happy Adventure - Standard Room (LO)

Vrije dag Happy Adventure

Je kunt deze dag gebruiken om het Terra Nova National Park in te gaan. Vierhonderd vierkante kilometer aan natuurschoon, dichte wouden en een adembenemende kustlijn waar je walvissen en zeevogels kunt spotten. In het park zijn veel mooie wandelingen te maken en de meesten hiervan starten bij het Visitor Center. 

Je kunt ook verkent Eastport Peninsula aan de Kittiwake Coast verder verkennen door de 41 km lange (enkele reis) Road to the Beaches te volgen. Dit gebied staat bekend om de vele zandstranden. 

Dag 9 (ca. 200 km)

Accommodatie: Anchor Inn Hotel & Suites - Standard Room (LG)

Rit naar Twillingate

Een mooie rit over de Trans Canada Highway laat je verder genieten van de geweldige natuur van Newfoundland. Je passeert diverse stadjes waaronder Gander, een knooppunt voor weg- en luchtverkeer. Omdat hier relatief weinig mist voorkomt was het in de jaren 30 een Brits steunpunt voor luchtverkeer. Hier maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog militaire vliegtuigen een tussenlanding om te tanken op hun lange reis van en naar Europa.

Dag 10

Accommodatie: Anchor Inn Hotel & Suites - Standard Room (LG)

Vrije dag Twillingate aan de Iceberg Alley

Vandaag heb je de hele dag de tijd om te genieten van deze unieke en typisch Newfoundland omgeving. Twillingate ligt aan de zogenaamde Iceberg Alley; ijsbergen in zicht! In het voorjaar en het begin van de zomer drijft de koude Labradorstroom ijsbergen en pakijs uit Groenland en de poolstreek naar de noordelijke kust van Newfoundland. Twillingate biedt (na het noordelijk gelegen St. Anthony) het beste zicht op de voorbij drijvende ijsbergen. Vanaf het meer dan 100 jaar oude Long Point Lighthouse heb je prachtig uitzicht op de ijseilanden. Vanuit Twillingate varen ook excursieboten die prachtig zicht bieden op de bultruggen die in het koude water voorbijtrekken, en op ontelbare zeevogels die broeden op de rotseilanden en de zeehonden die in de middagzon liggen te luieren. 

Dag 11 (ca. 255 km)

Accommodatie: Riverwood Inn - Standard Room (LO)

Verder naar Springdale

Je rijdt terug naar het oosten naar Springdale, het economische hart van het gebied rondom Green Bay. Hier vind je de Springdale Wetlands, een onderscheidend ecosysteem dat gevormd werd waar de Indian River uitmondt in Halls Bay. Er loopt een heel bijzonder wandelpad over de wetlands, de 5,6 km lange Indian River Walking Trail langs de mooie Indian River naar de Springdale wetlands. Tijdens de wandeling geniet je van de vogels zoals de canadese gans maar je kunt ook elanden, eenden en vele andere soorten vogels en dieren aantreffen. In de Indian River zit ook zalm en bij de Indian River Falls kun je ook echt zien waar de àtlantische zalm de watervallen tegemoet springen in hun trek stroom opwaarts om te paaien. 

Dag 12 (ca. 195 km)

Accommodatie: Ocean View Hotel - Standard Room (LG)

Gros Morne National Park, noordelijke deel

Er staat een mooie rit over de TCH1 op het programma waarbij je langs de plaatsjes Grand Falls Windsor en Deer Lake rijdt. Onderweg rijd je door eindeloze bossen en langs talloze meertjes en rivieren. Halverwege de middag arriveer je in het zuidelijke deel van het Gros Morne National Park. Dit park is verdeeld in een noordelijk deel en een zuidelijk deel die onderling veel van elkaar verschillen. Vlak voordat je in Rocky Harbour arriveert zie je het bezoekerscentrum langs de weg. Hier kun je allerlei nuttige informatie over het park en de vele wandelmogelijkheden krijgen, inclusief een kaart.  

Zo'n 30 kilometer ten noorden van Rocky Harbour ligt het Western Brook Pond Fjord, een indrukwekkend fjord waar de afgelopen miljoenen jaren meer dan 100 gletsjers doorheen gesleten zijn. De wanden van het fjord toornen nu 600 tot 700 meter hoog langs het water. Het fjord is te bereiken na een wandeling van ongeveer drie kilometer over een houten boardwalk door de wetlands en een landschap dat na de laatste ijstijd omhoog gekomen is. Als je bij het fjord gearrriveerd bent vaar je met een boot door een grandioos decor van loodrechte kliffen die hoog boven je uittoornen. 

Dag 13

Accommodatie: Ocean View Hotel - Standard Room (LG)

Gros Morne National Park

Je hebt vandaag de tijd om het park te bekijken. Ben je een wandelliefhebber, dan kun je je hart ophalen. Maar ook al wandel je wat minder graag of minder ver is er van alles te zien. Wandeltochten zijn er in alle soorten en maten varierend van 1 tot 16 kilometer. Geoefende wandelaars kunnen de 16 kilometer lange wandeltocht maken naar de top van de 806 meter hoge Gros Morne. Van hieraf heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de indrukwekkende fjorden in het park.

Je verblijft in een accommodatie in Rocky Harbour of Neddies Harbour.

Dag 14 (ca. 320 km)

Accommodatie: Cape Anguille Lighthouse Inn - Standard Room (LO)

Zuidwaarts naar Cape Anguille Lighthouse Inn

Je verlaat het noordelijke deel van Gros Morne National Park en rijdt verder naar het zuiden waarbij je Corner Brook passeert. Het is slechts anderhalf uur rijden naar Corner Brook, gelegen aan de mond van de Humber River. De laatste 70 kilometer vanaf Deer Lake rijdt je door de Humber Valley, gelegen in de uitlopers van de Appalachen aan de Humber River. James Cook vestigde zich in 1767 in dit stadje en je kunt een standbeeld van hem bezoeken in de Captain James Cook National Historic Site. 

Verderop rijd je langs verschillende provinciale parken en het grootste park dat je tegenkomt is de Barachois Pond Provincial Park. hier zijn tallozde wandelmogelijkheden. Je overnacht in de Cape Anquille Lighthouse Inn, ongeveer een uur rijden ten noorden van Port aux Basques gelegen. Deze nog werkende vuurtoren is gebouwd nog voor de eerste wereldoorlog.

Dag 15

Accommodatie: Cape Anguille Lighthouse Inn - Standard Room (LO)

Cape Anguille Lighthouse Inn

Er zijn weer diverse wandelpaden in de omgeving van de vuurtoren. Maar ook heb je vanaf hier een schitterend uitzicht over de Oceaan. De kans is groot dat je vanaf de kust al walvissen zult zien. Een hele mooie wandeling vindt je iets zuidelijker bij Channel port aux Basques, genaamd walk of the Starlight lodge Trail.

Als je hier dan toch bent maak dan ook vooral een tripje over de Highway 470 naar Rose Blanch. Je passeert 3 kleine pittoreske vissersgehuchtjes Diamond Cove, Harbour le Cou voordat je uiteindelijk arriveert bij Rose Blanche. Hier staat een granieten vuurtoren uit 1871, later herbouwd in de late 90'er jaren. Het is een uniek gebouw en in juli en augustus kun je het ook van binnen bekijken. 

Dag 16 (ca. 425 km)

Accommodatie: Bonne Bay Inn - Standard Room (LO)

Rit naar Woody Point in het zuidelijk deel Gros Morne National Park

Je rijdt weer terug in noordelijke richting met als doel het zuidelijke deel van Gros Morne National Park. Echter, omdat de weinige accommodaties in dit deel van Newfoundland snel volgeboekt zijn, kan het zomaar zijn dat we de volgorde van je reis daarop aanpassen. Woody Point is een prachtig historisch plaatsje aan Bonne Bay in het hart van Gros Morne National Park. 

Dag 17 (ca. 295 km)

Accommodatie: Bonne Bay Inn - Standard Room (LO)

Gros Morne National Park

Woody Point is een prachtig historisch plaatsje aan Bonne Bay in het hart van Gros Morne National Park. Het park is sinds 1987 een toegewezen Unesco werelderfgoed vanwege de unieke geologie van de Tablelands. Het gesteente van de Tablelands behoort tot de oudste oppervlaktegesteenten op aarde. Door verschuivingen van de continentale platen van Noord- Amerika en Afrika kwam het aan de oppervlakte. Door het gebrek aan water en de gebrekkige vegetatie heeft dit 80 kilometer lange en 700 meter hoge kale rotslandschap nu meer weg van een woestijn. Ook de spectaculaire bergen, machtige fjorden uitgestrekte meren en prachtige zandstranden maken dit park uniek. In het park zijn zo’n 19 wandelpaden uitgezet over een lengte van ruim 100 kilometer. Ook zijn er mogelijkheden om een kajaktocht te maken, tijdens welke je Canadese ganzen, kariboes en zeehonden tegen kunt te komen. Je kunt ook een boottocht maken op Trout River Pond, een perfecte manier om de Tablelands te bezichtigen.

Dag 18 (ca. 70 km)

Rit naar Deer Lake, einde van de reis

Je Oost-Canada vakantie naar Newfoundland zit er helaas weer op. In de meeste gevallen vertrekt je vlucht naar Amsterdam pas in de loop van de middag vanaf Deer Lake, waar je je huurauto inlevert op de luchthaven.

 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

IJsland staat weer op 'groen'

Goed nieuws: IJsland heeft sinds kort weer kleurcode 'groen'. Neem contact met ons op voor de beschikbaarheid.

IJsland reizen Alle reizen

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.