Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 11 Dagen

Last minute afvaart Antigua langs de kust van Spitsbergen

Terug Bekijk samenvatting

Aan het einde van de zomer, als het licht op zijn mooist is, maakt het zeilschip Antigua een extra 11-daagse reis langs de ruige kustlijn van Spitsbergen. Dit is een eenmalige kans om voor een aantrekkelijk tarief en in het prachtige licht van de herfst een reis te maken op ons zeilschip Antigua! Eind augustus is de herfst al ingetreden en domineren prachtige kleuren het landschap. De lage avondzon werpt lange, mystieke schaduwen over het landschap en de temperatuur is nog aangenaam. Geniet van dit pure en ruige Spitsbergen, waar op dat moment de temperatuur nog aangenaam is en je nog zéker 16-18 uur per dag van het daglicht kunt genieten. Met wat geluk laat in deze tijd ook het spectaculaire noorderlicht zich zien en valt de eerste sneeuw op het land. 

Dag 1

Longyearbyen, afvaart in de middag

Afhankelijk van de aankomst op Spitsbergen heb je tijd om Longyearbyen te verkennen en een bezoek te brengen aan het nieuwe Arctische museum. Daarna loop je naar de Antigua voor inscheping en de start van je vakantie naar Spitsbergen. Eenmaal gesetteld koersen we op Fuglehuken, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de eerste landingsplaats van Barentsz en Van Heemskerck op Spitsbergen. Zij waren op zoek naar de noordelijke doorgang naar Indië en zouden later noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla. Langs de kust van Prins Karls Forland, via de Kongsfjord en de ‘Zeven IJsbergen’, bereiken we het noordwestelijke deel van Spitsbergen. We blijven natuurlijk op de uitkijk naar walrussen en ijsberen.

Dag 2-10

Spitsbergen

Bij gunstige wind worden de zeilen van de driemaster Antigua gehesen, waar je onder leiding van de bemanning actief aan mee kunt doen tijdens je vakantie in Spitsbergen. We zeilen langs de schitterende kust met gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan het eiland zijn naam dankt. Het schip heeft natuurlijk ook een motor, zodat we altijdop tijd ons volgende doel kunnen bereiken. Bij langere afstanden varen we ook 's nachts door, anders liggen we voor anker in de beschutting van een fjord. De Magdalenafjord biedt prachtige gletsjers die het tot een van de bekendste landmarks van Spitsbergen maken, ondanks haar relatief afgelegen positie. Het mooie strand biedt gelegenheid om aan wal te gaan voor een wandeling en foto excursie. In de 17e eeuw was dit voornamelijk een Engels walvisstation. Oude graven en de restanten van drie blubber ovens zijn daar de stille getuigen van.Smeerenburg was het belangrijkste Nederlandse walvisstation in de 17e eeuw, opgericht in 1617. Resten van drie ovens zijn nog te vinden, de overige zes of zeven zijn in de loop van de tijd door kruiend ijs vernietigd. Ten noorden van de “stad” ligt een begraafplaats uit die periode. Smeerenburg geeft een beter inzicht in het leven van een walvisjager uit die tijd dan welk geschiedenisboek ook je kan vertellen.

IJsberen, walrussen en walvissen zijn tijdens deze Spitsbergen reis een permanent doelwit waarnaar we speuren. Maar ook landschappelijk gezien is Spitsbergen een feest voor fotografen. Nadat We on meest noordelijke punt bereiken buigen we weer zuidwaarts af. Tijdens het zeilen in Liefdefjorden, zullen we in de buurt van de indrukwekkende Monaco gletsjer komen. De wateren voor de gletsjer zijn een favoriete voerplek voor duizenden drieteenmeeuwen. We kunnen natuurlijk nooit een garantie geven, maar met een beetje geluk krijgen we ook walvissen te zien. In deze wateren komen vooral dwergvinvis en beluga's voor maar ook de gewone vinvis. IJsberen kunnen overal opduiken, maar zijn niettegenstaande hun omvang moeilijk te ontdekken.

Ook brengen we een bezoek aan een aantal oude nederzettingen, zoals Ny Aalesund dat begin vorige eeuw werd geannexeerd door een steenkolen maatschappij. Het is nog altijd ‘s werelds noordelijkste permanent bewoonde nederzetting. De beroemde poolreiziger Roald Amundsen vertrok een kleine negentig jaar geleden hiervandaan voor de eerste vlucht over de Noordpool met een zeppelin. Tegenwoordig is het hét centrum van poolexpedities en wetenschappelijk onderzoek.
Barentszburg is een oude Nederlandse nederzetting, in de twintiger jaren van de vorige eeuw aan de Russen verkocht en tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse slagschip Tirpitz vernietigd. Ooit was het een rustplaats voor walvisjagers, toen een mijndelversstadje en gunstige havenplaats, inmiddels is de nederzetting vrijwel alleen nog bewoond door Russische mijnwerkers. Een van de laatste beelden van Lenin prijkt er op het dorpsplein.

De Antigua brengt ons diep de verschillende fjorden in, langs fascinerende gletsjeruiteinden en midden door het afwisselende en wonderlijke arctische berglandschap. Eind augustus duikt de zon voor het eerst aan het eind van de poolzomer weer onder de horizon en zet land, hemel en zee in een prachtige, warme gloed. In september kan de eerste sneeuw het landschap met een witte deken bedekken. 

De route die we varen is helemaal afhankelijk van wat weer, wind en ijsgang bepalen. Welke route we ook kiezen, het wordt hoe dan ook een overgetelijke vakantie naar Spitsbergen!

Dag 11

Ontscheping Longyearbyen

Terug in Longyearbyen. We ontschepen na het ontbijt en vliegen in de loop van de dag terug naar huis.

IJS & WEDERDIENENDE. Het is goed mogelijk dat er van het reisschema afgeweken wordt. Elke route is onder voorbehoud van ijs, windrichting en weer. Dat bepaalt voor een deel wat er kan. Het hoort bij reizen in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.