Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 14 Dagen

Nieuw! Rondje Spitsbergen met de Meander

Terug Bekijk samenvatting

Kleinschaligheid, wij houden ervan. Spitsbergen is nu zo'n bestemming waarvoor geldt: hoe flexibeler, hoe meer vrijheid onderweg, hoe leuker het wordt. Wij introduceren daarom dit jaar een nieuw schip: de Meander. Een Duitse schuit die in 1946 gebouwd werd, ijsversterkt en in de jaren negentig van de vorige eeuw omgebouwd tot zeilschip. Eerder koerste het schip al door de wateren van Antarctica, nu wordt het steven naar het uiterste noorden gewend. Met een kapitein aan het roer die de regio kent. Op expeditie met maximaal 12 passagiers en 5 bemanningsleden, kleinschaliger wordt het niet! Zeilen waar het kan, ontdekken waar mogelijk. Op deze reis proberen we helemaal rond Spitsbergen te varen. Garanderen kunnen we dat niet, ijsgang, wind en stroming kunnen dwarsliggen. Wat we wel kunnen garanderen is een buitengewone reis door een buitengewoon gebied. IJsberen, poolvossen, walvissen, walrussen en zeehonden, ontelbare vogelsoorten. En niet te vergeten: de mooiste fjorden en de grootste gletsjer van het noordelijk halfrond. Ver, verder van onze bewoonde wereld. Toegang tot de ontoegankelijkste inhammen, een flexibel programma om optimaal van de reis te genieten.  Klik hier voor meer over het zeilschip Meander.

Dag 1

Inscheping in Longyearbyen

Elke reis begint in Longyearbyen, de belangrijkste pleisterplaats van de archipel.  Als je gelegenheid hebt om het Svalbard Museum te bezoeken dan moet je dat zeker doen. Het is sowieso leuk om de sfeer van het dorpje op te snuiven. De haven is op loopafstand, je kunt vanaf 14.00 uur inschepen. We installeren ons in de hut en maken ons klaar voor vertrek. Dat zal 's avonds zijn, of afhankelijk van het weer de volgende ochtend.

Dag 2

Forlandsundet, Ny-Ålesund

We verlaten Tryghamna en zeilen door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat landen we op Fuglehuken, waar Willem Barentsz als eerste reiziger in Spitsbergen voet aan wal zette in 1596. Hier vinden we ook graven van walvisvaarders en bezoeken verschillende kolonies vogels. Mogelijk treffen we zeehonden en walrussen, die hier regelmatig in groepjes vertoeven.

Dag 3

Smeerenburg en Ytre Norskøya

Vrijwel dagelijks proberen we op de meeste interessante plekken aan land te gaan. De gids is te allen tijde gewapend, in verband met het gevaar voor ijsberen. De gebieden die je bezoekt zijn onbewoond, aanlegsteigers ontbreken. Maar met een zodiac kun je op de meest ontoegankelijke plaatsen aan land komen. Smeerenburg is de volgende stop, het grootste 17de eeuwse walvisstation in het uiterste noorden van Spitsbergen. In de 17e en 18e eeuw werd er vanuit de Republiek fanatiek op walvissen gejaagd. Een bekende walvisjager-kapitein, die later Neerlands grootste zeeheld werd, was Michiel de Ruyter. We landen ook op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar we vele graven uit de gloriedagen van de walvisvaart treffen.

Dag 4-13

Rond Spitsbergen

We varen hetzij naar Sorgfjord, waar we een goede kans hebben walrussen te zien, of naar Murchison Bay, ten noorden waarvan we een droge toendra vinden, de thuishaven van vele rendieren. Hier is ook een Zweeds onderzoeksstation. Maar het is heel goed mogelijk dat we van onze plannen af moeten wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn. Het ideale reisschema zou ons via bijvoorbeeld de Liefdefjord door de Hinlopenstraat voeren, waarna we op de Brasvelbreen stuiten, de grootste gletsjerwand van het noordelijk halfrond. Het smeltwater, dat in de zomer vanaf de ijswand in zee stort, trekt vogels en vissen. De Hinlopenstraat is overigens een vogelwalhalla. In de zomer nestelen miljoenen alken er langs de steile rotswanden. Daarna willen we langs de oostkust varen om uiteindelijk via de twee even mooie als grote fjorden in het zuidwesten weer terug te keren waar we begonnen: in Longyearbyen, het start- en eindpunt van je reis. Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een alternatieve terugreis is een geweldige route en we vermijden altijd herhaling. Fjorden genoeg onderweg! Aanlegplaatsen onderweg zijn afhankelijk van weer en ijsgang en natuurlijk van de kans om ijsberen te zien. De laatste jaren wemelt het aan de oostkust van de bultruggen.

Dag 14

einde van de reis in Longyearbyen

Terug in de bewoonde wereld, het zal even vreemd aanvoelen. Je neemt afscheid van je medereizigers en bemanning en gaat rond 09.00 uur van boord.

IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.