Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Voorjaar op Spitsbergen met de Meander

Terug Bekijk samenvatting

In het vroege Arctische voorjaar op Spitsbergen, als de poolzee net weer bevaarbaar is en de vogels terugkeren van weggeweest, is Spitsbergen misschien wel op haar mooist. Dit jaar vaart een nieuw schip in de archipel, hoewel nieuw, het ijsversterkte vaartuig stamt uit 1946, maar is inmiddels fraai omgebouwd tot zeilschip. Twaalf passagiers slechts kunnen mee met de ervaren bemanning voor een spectaculaire reis. Hoe kleinschalig wil je het hebben? Het is alweer 24 uur per dag licht en de ijsberen zijn alweer ruim een maand uit hun hongerige winterslaap. Het is niet al te koud meer, de temperatuur ligt zo tussen de -6 en de -4° C. Er ligt nog veel sneeuw, de lucht is heerlijk fris, het zee-ijs zal bepalen hoe ver noordelijk we kunnen komen. Dit wordt geen gewone vakantie, dat merk je al, en ook niet op een gewoon schip. Een week lang. Dit is wat hoor.

Dag 1

Longyearbyen, afvaart in de middag

Neem, als het even kan, na aankomst in Longyearbyen de tijd om het stadje te verkennen, vooral het Arctisch museum is een goed idee, of het Airship museum als je van ontdekkingsreizigers houdt.. Daarna loop je naar de haven om in te schepen op de Meander. We vertrekken richting Fuglehuken, de eerste landingsplek van Willem Barentsz op Spitsbergen. Hij zou later noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla.

Dag 2-7

Naar het uiterste noorden

Verder omhoog gaat de reis, langs de kust met gletsjers en grillige bergtoppen op de achtergrond. Via Prins Karls Forland en de Kongsfjord bereiken we het noorden. Bij gunstige wind worden de zeilen gehesen, waar je onder leiding van de bemanning actief aan mee kunt doen. Bij weinig wind wordt er vooral op de motor gevaren. Soms varen we ook 's nachts door, anders liggen we voor anker in de beschutting van een fjord. De Magdalenafjord bijvoorbeeld, die heeft prachtige gletsjers. Verder in het noorden stuiten we op Smeerenburg, het roemruchte Nederlandse walvisstation uit de 17e eeuw. Resten van drie ovens zijn nog te vinden, de rest is in de loop van de tijd door kruiend ijs vernietigd. Iets verderop ligt een begraafplaats uit die periode. Smeerenburg geeft een beter inzicht in het leven van een 17e-eeuwse walvisjager dan welk geschiedenisboek ook je kan vertellen.

IJsberen, walrussen en walvissen zijn een permanent doelwit waarnaar we speuren. Maar ook landschappelijk gezien is Spitsbergen een feest. Waar we uiteindelijk uitkomen hangt een beetje af van het ijs. We kunnen natuurlijk nooit een garantie geven, maar met een beetje geluk zien we ook walvissen. Er komen vooral dwergvinvissen en beluga’s voor, maar ook grijze vinvissen. IJsberen kunnen overal opduiken, die komen we bijna altijd tegen.

Ny Ålesund is nog altijd ‘s werelds noordelijkste permanent bewoonde nederzetting. Poolreiziger Roald Amundsen vertrok een negentig jaar geleden hiervandaan voor de eerste vlucht over de Noordpool met een zeppelin. Tegenwoordig is dit hét centrum van poolexpedities en wetenschappelijk onderzoek. Barentszburg is een oude Nederlandse nederzetting, in de twintiger jaren van de vorige eeuw aan de Russen verkocht. Een van de laatste beelden van Lenin prijkt er nog altijd op het dorpsplein.

En zo varen we fjorden in en weer uit, langs gletsjeruiteinden dwars door het arctische berglandschap. Dagelijks worden er landingen gemaakt met de zodiac. Dit is een waar avontuur!

Dag 8

Ontscheping Longyearbyen

Terug in Longyearbyen. We ontschepen na het ontbijt en vliegen in de loop van de dag terug naar huis. Heb je nog wat tijd over dan is een verlenging in Longyeabyen een goed idee. We bieden tal van excursies aan die je hier kunt ondernemen.

IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken, vroeg in het Arctische voorjaar is de kans daarop wat groter.. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.