Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

28 November 2019 - Alaska

Bootexcursies in Alaska - welke moet je kiezen?

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Op reis naar Alaska? Zorg er dan voor dat je minimaal één bootexcursie op het programma hebt staan. Bootexcursies zijn de perfecte manier om Alaska vanaf het water te verkennen en geven je een hele andere kijk op de bijzondere wereld van gletsjers en marine wildlife. Maar welke kun je nu het beste kiezen? Alhoewel elke excursie haar eigen unieke punten heeft, zijn er voor elke optie voor- en nadelen. In deze blog zet ik de belangrijkste verschillen tussen de meest geboekte bootexcursies voor je op een rijtje. Mocht je na het lezen ervan nog twijfels hebben, dan helpen onze specialisten je uiteraard graag bij het maken van een keuze!


Kenai Fjords Cruise vanuit Seward
Seward is dé havenplaats van het centrale deel van Alaska. De immense schepen van bijvoorbeeld de Holland America Line gaan hier voor anker, wat zorgt voor een levendige sfeer en soms een wat toeristisch geheel. In Seward kun je aan boord stappen van de Kenai Fjords Cruise, al jaren een bestseller bij onze reizigers. Tijdens deze 6 uur durende bootreis ga je op verkenning langs de kust van het Kenai schiereiland: een landschap vol fjorden en met een extreem ruige kustlijn. Onderweg is er grote kans om wild te zien: van zeeotters in de haven van Seward tot orka’s (killer whales) als je eenmaal de haven uit bent. Het hoogtepunt van de bootexcursie is de stop bij een afkalvende gletsjer, meestal de Aialik of Holgate Glacier. Het moment waarop een afbrekende ijsschots met een daverende knal in het water stort is me nog altijd bijgebleven, ondanks dat het al ruim 10 jaar geleden is dat ik deze excursie maakte.

Waarom deze boottocht:
- veel fjorden
- grote kans op orka’s
- afkalvende gletsjer
- altijd een park ranger aan boord

Houd rekening met:
- het water is hier onrustiger dan bij Valdez

Tip: wil je langer op pad, kies dan voor de Northwestern Fjords Cruise, waarbij je doorvaart naar de Northwestern Glacier en dus meer kans hebt op wildlife onderweg.

Columbia Glacier Cruise en Meares Glacier Cruise vanuit Valdez
De Columbia Glacier Cruise vanuit Valdez is een snelle boottrip die je alle hoogtepunten van Prince William Sound laat zien. In de haven van Valdez wemelt het van de zeeotters en witkopzeearenden en eenmaal buiten de haven vaar je door de oostelijke kant van Prince William Sound naar de Columbia Glacier. Dit is een van de meest actieve gletsjers van Alaska met (meestal) veel ijsbergen in het water. Hierdoor bestaat de kans dat je niet heel dichtbij het ijs kunt komen, maar dit is uiteraard elk jaar weer anders. Wil je je kans vergroten om meer wild te zien én dichter bij het ijs te komen? Kies dan voor de Meares Glacier Cruise die wat langer duurt en dus verder vaart. De boottochten worden uitgevoerd door Stan Stephens Cruises, een familiebedrijf dat geleid wordt door dochter Colleen, één van de grootste Alaska enthousiastelingen die ik ooit heb ontmoet in mijn leven. Mocht je haar spreken tijdens je bezoek aan Valdez, doe haar dan zeker de hartelijke groeten van mij!

Waarom deze boottocht:
- relatief rustig(er) water
- uitgevoerd door een familiebedrijf
- ijsbergen en afkalvende gletsjer
- incl. bijzondere historie bij de olieraffinaderij en verhaal Exxon Valdez

Houd rekening met:
- wellicht grote afstand tot de gletsjermond Columbia Glacier

Algemene tips voor het maken van een bootexcursie
Je doet er verstandig aan om voor je aan boord stapt een pilletje tegen de deining in te nemen. Je zou namelijk niet de eerste zijn die zich de hele dag in het toilet moet opsluiten wegens zeeziekte en dat zou zonde zijn. Alhoewel het aan land relatief warm en zonnig kan zijn, zorgt de zeewind er al snel voor dat je buiten afkoelt. Neem daarom altijd een muts, sjaal en handschoenen mee, evenals een wind- en waterdichte jas. Een verrekijker is ook geen overbodige luxe, zeker als je van vogels houdt.

Hopelijk heb ik je hiermee geïnspireerd om op een avontuurlijke boottocht te gaan. Ik wens je vast veel plezier en een onvergetelijke dag op het water toe!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

06 Jan 2016 - Alaska

Overdonderend mooi Alaska

Terwijl het vliegtuig van Icelandair met een schok de grond Lees verder

08 Feb 2017 - Alaska

Natuurlijk Alaska: hobbelen door de ‘Middle of Nowhere’

Alaska staat bekend om zijn oneindige landschappen. Bergen z Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.