Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

27 Mei 2016 - Alaska en Alaska (Bijgewerkt op 11 Januari 2024)

De beste plekken in Alaska om beren te zien

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

De kalender geeft 27 mei aan, oftewel het begin van het Alaska reisseizoen. Voordat onze reizigers op pad gaan, wil ik graag nog even de beste plekken van Alaska om beren te spotten delen. Zomaar, om jullie reis nog een stukje leuker te maken of je hopelijk te inspireren om toch nog een reis te boeken voor aankomende zomer…

Laat ik beginnen met wat ‘algemene berenkennis’. In Alaska leven drie soorten beren, te weten de zwarte beer, de bruine beer en de ijsbeer. De zwarte beer en de bruine beer (waar ook grizzly toe behoort) komen voor in heel Alaska, de ijsbeer alleen in het poolgebied. In dit blog heb ik het over bruine en zwarte beren. De ijsbeer is namelijk weer een heel ander verhaal…

Het eerste wat ik onze klanten op het hart druk als ik ze adviseer over Alaska, is dat een reis door Alaska géén safari is. Beren zitten niet op elke hoek van de straat, elanden staan niet in elk stadspark te grazen en bald eagles bewaken niet elke boom aan het water. Ik heb liever dat onze reizigers met een realistisch beeld op reis gaan dan dat ik ze met verkeerde verwachtingen op pad stuur. Ik ben inmiddels zes keer in Alaska geweest, waarvan vijf keer in de zomer. Slechts op drie van deze reizen zag ik zomaar een beer. Zomaar als zijnde zonder het boeken van een excursie. Zomaar als zijnde totaal onverwacht. Beren kruisen lang niet altijd zomaar je pad, je moet er over het algemeen op zoek naar gaan. Bij deze mijn favoriete plekken voor het spotten van beren in Alaska:

1. Harding Icefield Trail, Seward

De allereerste beren ooit zag ik samen met een groep op de Harding Icefield Trail, inmiddels zo’n negen jaar geleden. In de verte liepen twee zwarte beren over de bergflanken en omdat het rustig was op de trail, kon ik ze prima van veraf observeren. Afgelopen zomer liep ik de trail nogmaals, deze keer in mijn eentje en dus goed uitgerust met bearspray én een flinke dosis gezond verstand. Ik zag geen beren, maar hoorde ze wel (geritsel in de bosjes) en zag hun sporen (een grote, platte plek in de hoge grassen naast het pad). De Harding Icefield Trail staat erom bekend dat er regelmatig zwarte beren worden gezien, dus dit is een prima plek om een poging te wagen.

2. Russian River 

De Russian River op het Kenai Schiereiland is één van de bekendste rivieren om zalm te vissen in Alaska. De rivier kent twee aparte salmon runs. Rondom deze periode staat de rivier letterlijk vol met vissers en zo af en toe komt daar ook een beer om even te scharrelen naar een maaltje. De hiking trail naar de Russian River Falls is ook een prima plek om beren te spotten maar niet geheel ongevaarlijk: zorg ervoor dat je hier altijd met minimaal vier personen op pad gaat.

3. Solomon Gulch Hatchery, Valdez 

Ook de stroompjes rondom Valdez zitten vol met zalm. Als je vanaf Thompson Pass gereden komt, liggen er net voor het dorp een aantal poelen waar beren soms op zoek zijn naar voedsel. Aan de andere kant van de haven, richting de Pipeline Terminal, ligt de Solomon Gulch Hatchery. Met name ’s avonds heb je hier kans om beren te zien, die vanuit het bos worden aangetrokken door de geur van vis. Helaas heb ik hier zelf geen beren gezien maar veel van onze klanten de afgelopen jaren al wel!

4. Denali National Park 

De eerste keer dat ik Denali bezocht, zag ik alleen in de verte een beer. Het was dat de gids riep dat het een beer was, anders had ik gedacht dat het een boomstronk was. Afgelopen zomer bezocht ik Denali opnieuw. Ik was er inmiddels van overtuigd dat beren op de weg fabels waren. Echter had ik binnen een uur al twee beren gespot op niet al te grote afstand van de bus. Niet pal voor de bus, maar dichtbij genoeg om een leuke foto te maken. Onze gids/chauffeur was op dreef met spotten, want niet veel later, bij Sable Pass, zag hij een grizzly in de bosjes. Langzaam maar zeker kwam ze naar onze bus gelopen en uiteindelijk kuierde ze pal voor de bus langs. Wat een sensatie! Ik geloof dus weer in fabels en ben het levende bewijs dat er toch echt beren op de weg te vinden zijn in Denali National Park.

5. Katmai National Park 

Natuurlijk mag Katmai National Park niet in deze lijst ontbreken. Dit gebied is een waar berenparadijs en bijna alle televisieprogramma’s die je ziet over beren zijn hier opgenomen. Vanaf Homer vlieg je met een gids naar de wildernis en land je op het strand of op het water. Anderhalf uur na vertrek uit Homer stond ik dan zomaar tussen de beren. Van gekheid wist ik niet waar ik kijken moest, ik voelde me alsof ik in een soort van natuurdocumentaire terecht was gekomen. Geweldig!

6. Het Alaska Wildlife Conservation Center

Mocht het je niet gelukt zijn om beren in het wild te spotten, dan kun je altijd nog terecht bij de Alaska Zoo of het Alaska Wildlife Conservation Center. Ik heb ze beide bezocht en deze laatste geniet mijn voorkeur. Hier worden namelijk dieren opgevangen die in de natuur geen kans meer op overleven hebben. Ten tijde van mijn laatste bezoek hield men hier bijvoorbeeld een bald eagle met nog slechts één vleugel en een stel jonge beren die door hun moeder waren achtergelaten.

Uiteraard zijn er nog veel meer goede plekken (bijvoorbeeld Kodiak Island, Wrangell en Redoubt Bay) maar ik heb in dit blog bewust gekozen voor locaties die voor de meeste van onze klanten relatief eenvoudig bereikbaar zijn. Mocht het je lukken om beren te spotten aan de hand van deze tips, dan ben ik natuurlijk heel blij want dan is mijn missie geslaagd. Mocht je geen beren zien, word dan niet boos, maar realiseer je dat beren kijken een unieke gebeurtenis is, waarbij de natuur altijd de regie in handen heeft.

Meer lezen over Alaska? Lees dan deze blogs:

– Rennen met rendieren in winters Alaska
– Overdonderend mooi Alaska
– De reisleiders van Askja Reizen

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

06 Jan 2016 - Alaska

Overdonderend mooi Alaska

Terwijl het vliegtuig van Icelandair met een schok de grond Lees verder

06 Dec 2016 - Alaska

Geen reis naar Alaska zonder berenexcursie!

De telefoon staat roodgloeiend, de mailboxen van onze medewe Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.