Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

25 Mei 2018 - Alaska

Het leed dat Mount Denali zien heet …

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Met zijn 6.194 meter hoogte is Mount Denali (voorheen Mount McKinley) de hoogste berg van Noord-Amerika. Deze reus ligt in het gelijknamige Denali National Park en maakt onderdeel uit van de indrukwekkende Alaska Range, één van de meest imposante bergketens van Alaska. In de elf jaar dat ik reizen naar Alaska verkocht bij Askja waarschuwde ik onze klanten dagelijks dat ze er niet op moesten rekenen dat ze Mount Denali te zien kregen. De berg creëert vanwege zijn enorme hoogte namelijk zijn eigen weersomstandigheden en zit meestal vijf tot zes dagen per week in de wolken. Het is maar dat je het vast weet … 

Eerlijk is eerlijk, Mount Denali was niet altijd even aardig voor mij. Ik was zeven keer in Alaska, waarvan drie keer in Denali National Park. Vanaf het Eielson bezoekerscentrum kun je hem zien liggen, maar de eerste twee keer was het een zwaar bewolkte dag en wist ik al dat het niet zou gaan lukken. De laatste keer dat ik Denali National Park bezocht, was in de zomer van 2016. Toen ik 's ochtends vroeg de gordijnen van mijn cabin open trok, kon ik wel huilen van blijdschap, want de lucht was strakblauw. Een uur later (lees: 06.00u) stond ik klaar voor de bus naar Kantishna Roadhouse, helemaal aan het einde van de Denali Park Road.

Naarmate de reis het park in vorderde, werd ik zenuwachtiger. Het zien van Mount Denali was een soort van obsessie voor me geworden, ik wilde hem zoooo graag eens van 'dichtbij' zien. Eerder had ik al eens de mazzel gehad dat ie zich even liet zien toen ik onderweg naar Talkeetna was en ook heb ik hem weleens als een witte waas gezien vanuit Anchorage, maar nog nooit vanaf Eielson, dé plek waar je Mount Denali het allermooiste kunt zien.

Maar goed, ik werd zenuwachtiger en de lucht werd, naarmate we het park verder in gingen, steeds bewolkter. De chauffeur en gids hielden goede moed en ik deed dat ook. Toen de bus bij Eielson de hoek om reed durfde ik bijna niet te kijken. Een blik in de goede richting en ik wist genoeg. Ook deze keer wilde Mount Denali zich niet aan mij laten zien want hij was gehuld in een dikke laag mist en wolken.

Gelukkig werd het hoe dan ook een mooie dag in het park met als kers op de taart een grizzlybeer pal naast de bus. Ik nam afscheid van Denali met de belofte dat ik ooit weer terug zal komen en het opnieuw ga proberen. Want ooit, ooit zal ik Mount Denali van dichtbij bewonderen.

Voor al onze (toekomstige) Alaska reizigers: wees niet bang dat je de berg helemaal niet zult zien, er zijn minstens tien verschillende plekken vanaf waar je een blik op Mount Denali kunt werpen. Hier komen ze:

1. Anchorage International Airport Terminal Bij helder weer kun je, als je de terminal uitloopt, aan je linkerhand een eerste blik op Mount Denali werpen.

2.Earthquake Park in Anchorage Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht over Cook Inlet met daarachter de toppen van Mount Denali en Mount Foraker aan zijn rechterzijde.

In Willow op de Parks Highway Onderweg van Anchorage naar Denali is Willow de eerste plek waar je de berg kunt zien liggen. Let vanaf mijl 69 op het gebied achter het midden van de weg. Bij binnenkomst in Talkeetna Neem de Spur Road en stop net voor het binnenrijden van het dorp op de Hilltop Pullout voor het beste uitzicht. Als je in de Talkeetna Alaskan Lodge logeert, biedt het terras ook een geweldig uitzicht. Trapper Creek & Petersville Road Nog iets noordelijker, op de Parks Highway bij mijl 115, ligt Trapper Creek. Vanaf de Petersville Road heb je een uitzonderlijk uitzicht op de berg. Denali Viewpoint South bij mijl 135 aan de Parks Highway Zelfs bij slecht weer is het een goed idee hier te stoppen. Er staan informatieborden en er is een korte wandelroute. Denali Viewpoint North bij mijl 163 aan de Parks Highway Vanaf hier begint het perspectief van de berg te veranderen. De zijstrook aan de Park Road bij mijl 9 Vanaf de ingang van het park kun je Mount Denali niet zien liggen, dit kan wel vanaf mijl 9 aan de Park Road. Eielson en Wonder Lake Vanaf het Eielson Visitor Center heb je een spectaculair uitzicht op Denali. Bij Wonder Lake bevindt zich Reflection Pond, waar de beroemde reflectie van Denali bij mooi en helder weer te zien is.10. De University Campus Overlook in Fairbanks Ook vanuit Fairbanks kun je Mount Denali zien, er is een speciale overlook nabij het universiteitsmuseum.

Alhoewel ik Denali dus nooit op zijn best heb mogen zien, wens ik jullie, alle Alaska-gangers voor de komende zomer, dit uiteraard wel van harte toe. Maak er een prachtige reis van en geniet, want Alaska is ongekend mooi en heeft een heel speciaal plekje in mijn hart veroverd.

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

06 Jan 2016 - Alaska

Overdonderend mooi Alaska

Terwijl het vliegtuig van Icelandair met een schok de grond Lees verder

16 Okt 2017 - Alaska

Het Einde van het Westen; Lucky Luke in Alaska

Bij elk bezoek aan Alaska proberen Askja eigenaars Sander va Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.