Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

19 Mei 2016 - Alaska

Inpakken & Wegwezen: Hoe doen we het en wat vergeten we het meest?

Terug
Portret Eppo Steenhuisen
Eppo Steenhuisen

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur! Nog even en we kunnen de koffers pakken. Wat neem ik mee? Wat laat ik thuis? En wat mag ik echt niet vergeten? In dit blog geef ik je enkele tips en trucs om je op weg te helpen, voor degenen die met het vliegtuig gaan althans, en dus hun bagage moeten beperken.

Twijfelaar

Omdat ik veel op reis ben, zou je zeggen dat ik weet hoe je het beste je koffer kunt pakken. Echter als het op inpakken aankomt, ben ik een enorme twijfelaar. Door al dat getwijfel heb ik jarenlang veel te veel meegenomen op reis. Daar heb ik ooit een oplossing voor gevonden: ik gooi de helft van wat ik heb gepakt pardoes terug de kast in. Meestal heb ik dan toch nog steeds teveel bij me. Teveel meenemen is overigens een relatief begrip. Ik neem nog altijd maar de helft mee van wat mijn echtgenote of dochter meeneemt op een vergelijkbare reis, mijn zoon neemt dan weer de helft mee van wat ik meeneem. Het inpakken wordt dus ook nog eens door sekse en leeftijd bepaald. Mijn moeder (ze wordt binnenkort 89 jaar, maar reist nog steeds) pakt al een week tevoren en denkt in kilo’s. Overschrijdt ze het door de luchtvaartmaatschappij voorgeschreven maximumgewicht, dan aarzelt ze niet om 10 kilo extra handbagage mee te smokkelen (ja, ze wordt echt 89!). Haar record staat op 18 kilo handbagage.

Paklijst

Om zo min mogelijk last van inpaktwijfels te hebben, laat ik het sinds enkele jaren op het laatste moment aankomen. Dat heeft wel weer andere gevolgen: ik bezit inmiddels vier thermische onderbroeken, drie paar handschoenen, acht mutsen, ontelbare sjaals en een klein museum aan verloopstekkers. Waarschijnlijk zou een paklijst een hele uitkomst zijn. Die schrijf ik notabene soms zelf voor de reisbeschrijvingen van Askja, maar om de een of andere raadselachtige reden denk ik daar tijdens het inpakken voor mijn eigen reizen nooit aan.

De vergeten top 8

Wat vergeten we nou, ondanks alles, het meest? Ik weet niet of daar onderzoek naar gedaan is, maar hierbij mijn top 8:

1. Verloopstekkers. Ik bezit inmiddels dan ook, zoals gezegd, een klein museum vol.

2. Opladers. Dat probleem heb ik opgelost door er een permanent in mijn koffer te laten liggen. Dat levert trouwens weer leuke verrassingen op zodra je een nieuwe mobiele telefoon hebt.

3. Tandenborstel. Irritant, maar gelukkig vrijwel overal te koop. Terminal drie op Schiphol is vrijwel volledig gefinancierd door mijn aankoop van tandenborstels op de luchthaven.

4. Zonnebrandcrème. Typisch iets waar ik aan weiger te denken als ik naar noordelijke bestemmingen ga, waar ik vervolgens twee keer sneller verbrand. De zon komt altijd onverhoeds tevoorschijn op plaatsen waar geen crème te koop is.

5. Zonnebril. Reuze irritant. Helemaal omdat hij op sterkte is. Zie verder punt 4.

6. Schaartje/zakmes. Erg handig om bij de hand te hebben, merk ik vooral als ik hem vergeten ben (niet in je handbagage doen!).

7. Camera. Heb ik eigenlijk geen last meer van sinds mijn mobiele telefoon uitgerust is met een prima lens.

8. Paracetamol & pleisters. Ik heb nooit hoofdpijn, behalve als ik geen paracetamol meeneem. Ik snijd ook nooit in mijn vingers, behalve… Een EHBO doos is mogelijk heel praktisch, maar ik heb er niks mee.

Nutteloos

Mijn favoriete, ogenschijnlijk nutteloze item dat ik graag meevoer is duct tape. De roemruchte grote grijze rol plakband die overal aan vastkleeft. Er gaat bijna altijd een rol mee en meneer Duct heeft inmiddels vele levensverlengende reddingen gedaan: gescheurde tassen, koffers met een gebroken slot, skibroeken met een winkelhaak terwijl het -24 graden is, schoenen waarvan de zool loslaat terwijl de dichtstbijzijnde schoenmaker drie dagen lopen is. Ik ga eigenlijk nooit zonder op reis. Dat doe ik ook niet graag zonder dental floss, de ideale en oerstevige vervanger van naaigaren. Wel jammer dat je die maar in één kleur kunt krijgen.

Holy grail

Wat je absoluut, maar dan ook absoluut NIET mag vergeten, ik noem het de holy grail van elke paklijst: je paspoort en je rijbewijs. De rest is eigenlijk allemaal te koop. Vergeet dan trouwens niet de pincode van de creditcard die je alleen tijdens de vakantie gebruikt, anders wordt het alsnog sappelen onderweg.

Voor iedereen die denkt dat die permanent te weinig ruimte te hebben in zijn koffer, raad ik je nog even aan het volgende filmpje te kijken. Wat is jouw meest vergeten item?

Reisexpert

Ik lijd onder een lichte koffieverslaving die op reis in met name Alaska of Canada licht obsessieve vormen kan aannemen. Degene die daar wel eens koffie heeft geprobeerd weet waarom. Mijn kinderen vinden mijn fascinatie voor ontdekkingsreizigers 'wel grappig'. Ik heb vrijwel mijn hele werkzame leven in de reiswereld gewerkt, je kunt dus gerust aannemen dat ik niets anders kan.

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

18 Feb 2016 - Spitsbergen, IJsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Gr

De meest eenzame plekken ter wereld

“De wereld van Askja is niet heel groot, wij kennen on Lees verder

06 Jul 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Hooglandroute op IJsland, doen of niet doen?

In IJsland zijn veel dingen raar of in ieder geval anders da Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.