Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

21 Oktober 2016 - IJsland winterreizen

Noorderlicht IJsland: hoe, wat en waar!

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Het noorderlicht is ongekend populair en dat merken we goed bij Askja Reizen. De aanvragen voor noorderlicht reizen vliegen ons om de oren, het lijkt wel of dit voor velen hét item is dat bovenaan de bucketlist staat. Kijk maar eens op Instagram of Facebook en zoek op het noorderlicht of Aurora Borealis. De meest prachtige plaatjes hebben hun weg naar het internet gevonden en inspireren andere reizigers dit natuurfenomeen ook zelf eens te gaan zien.

Als aanbieder van winterreizen naar Noord-Europa krijgen wij behoorlijk wat vragen over het zien van het noorderlicht. Vooral de vraag naar het zien van het noorderlicht in IJsland is enorm toegenomen. IJsland is hip als bestemming en dit is natuurlijk niet voor niks. Prachtige watervallen, hete bronnen en borrelende pruttelpotjes maken het tot een unieke bestemming op slechts drie uur vliegen van Nederland. Om de drukte in de zomer te ontlopen is een rondreis in IJsland in de winter een goed alternatief. Het is niet alleen voordeliger maar je kunt dan dus ook het noorderlicht zien. Bovendien is het prima te combineren met bijvoorbeeld een stedentrip naar New York. Eerst een paar dagen shoppen in ’s werelds meest indrukwekkende metropool en daarna in IJsland vanuit je hotpot naar het noorderlicht kijken. Hoe gaaf is dat? Bij deze beantwoorden wij enkele van de meest gestelde vragen over het zien van het noorderlicht in IJsland:

De beste periode voor het zien van het noorderlicht in IJsland
Een absolute beste periode is er niet voor het zien van het noorderlicht op IJsland. Op het moment dat ik dit schrijf, is het begin oktober en zijn drie collega’s van ons net terug van een rondreis IJsland, oftewel een studiereis zoals we dit hier op kantoor noemen. Op de foto’s die we hiervan delen op onze social media kanalen lijkt het een groot feest, maar er wordt ondertussen natuurlijk ook gewoon gewerkt om jullie uiteindelijk een zo goed mogelijke reis te presenteren. Tijdens deze studiereis was het noorderlicht elke avond goed te zien en kon het zelfs met een mobiele telefoon gefotografeerd worden, wat vrij uniek is. Het was pas medio september, wat dus wel aangeeft dat je niet per definitie in de winter of met een dik pak sneeuw op pad hoeft te zijn voor het zien van het noorderlicht.

De beste periode voor het zien van het noorderlicht in IJsland is dan ook lastig te bepalen. Grofweg is het van september tot en met maart. Een eerste voorwaarde is namelijk dat het donker is. Dit is dan ook de reden dat je in de zomer geen noorderlicht kunt zien, de zon gaat nauwelijks onder. Om het noorderlicht daadwerkelijk te spotten moet het ook helder zijn. Als er wolken zijn, kan er prachtig noorderlicht zijn, maar je ziet het niet. Toeval en geluk spelen dus een rol. Dat kan positief of negatief zijn, maar het noorderlicht in IJsland is de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld ook al eind augustus waargenomen.

De beste plek voor het zien van noorderlicht in IJsland.
Is er een beste plek voor het zien van het noorderlicht op IJsland? Nee, die is er niet. Uiteraard heb je in de stad meer lichtvervuiling dan in locaties op het platteland. Wanneer je naar IJsland reist om het noorderlicht te gaan zien, adviseren wij dan ook om niet de hele reis in de stad te blijven en vooral ook dingen te gaan doen en ondernemen.

Een uitzondering deed zich vorige maand in Reykjavík voor. Onder andere CNN en de New York Times schreven erover, eind september ging namelijk het licht in de stad Reykjavík uit omdat het een bijzonder goede week was voor het zien van het noorderlicht op IJsland. De gemeente besloot die avond voor een uur alle lichten in de stad te dempen en riep de bevolking op in hun huizen hetzelfde te doen, zodat het noorderlicht in Reykjavík voor iedereen goed zichtbaar was.

Om het noorderlicht te kunnen waarnemen moet je wel wat moeite doen, het is niet zo dat je ’s nachts de wekker zet, je gordijn open trekt en de lichten aan de hemel ziet dansen. Zoals gezegd is er geen beste periode en over het algemeen ook geen beste tijdstip. Alhoewel men beweert dat het ’s avonds rond 23.00 uur de beste tijd voor het zien van het noorderlicht is, kunnen we ook hier geen garanties over geven. Collega Antoinette heeft bijvoorbeeld al regelmatig rond etenstijd het noorderlicht waargenomen op IJsland. Ons advies is dan ook om regelmatig buiten op pad te gaan en/of de wekker vaak te zetten. Sommige accommodaties bieden zelfs een service waarbij ze je wekken als het noorderlicht zichtbaar is.

Je moet er dus wel wat moeite voor doen om het noorderlicht te zien. Kleed je warm aan en … ga naar buiten! Elke avond een kwartiertje uit het raam kijken is normaal gesproken niet voldoende voor het zien van het noorderlicht, het kan zomaar zijn dat je uren buiten in de kou doorbrengt voordat je de eerste stralen aan de hemel ziet verschijnen. Vandaar dus de warme kleding, die goed isoleert en je in ieder geval een paar uur warm kan houden. Op IJsland worden trouwens ook speciale noorderlicht excursies georganiseerd, maar uiteraard bieden die ook geen garantie.

In welk land moet ik het noorderlicht gaan zoeken?
Een veel gestelde vraag is of je beter naar Finland, Noorwegen of IJsland kunt gaan voor het zien van het noorderlicht. Ons antwoord is dan steevast dat wij dat niet kunnen aangeven. In Tromsø in Noorwegen is een heus noorderlichtcentrum, maar in Fairbanks (Alaska) hebben ze dit bijvoorbeeld ook. Omdat het zien van het noorderlicht nooit gegarandeerd is en de kans in bovengenoemde landen eigenlijk vrijwel gelijk is, adviseren wij je om een reis te kiezen die bij je past. Maak de keuze voor een bestemming of een bepaalde activiteit die je gedurende de dag kunt doen. Zo kun je in Finland prima op pad voor een hondensledetocht en leent IJsland zich uitstekend voor het maken van een rondreis per auto, bijvoorbeeld langs de prachtige zuidkust. Je kan ten slotte moeilijk de hele dag in je hotel gaan zitten wachten tot het donker is, als je er dan toch bent kun je er maar beter iets moois van maken…

Of ik als ondergetekende ooit zelf het noorderlicht heb gezien? Goed, ik zeg heel eerlijk, ik ben in het noorderlicht seizoen in Alaska, Finland, IJsland en de Canadese Yukon geweest. De enige keer dat ik het noorderlicht heb gezien was tijdens een uitje met alle medewerkers van Askja, we gingen toen met zijn allen een lang weekend naar IJsland. Ineens was het daar, heel vaag aan de hemel, een dansende groene baan. Kippenvel!

Zo zie je maar, kou en locatie bieden geen garantie. Wat we je echter wel kunnen garanderen is dat je, wanneer het noorderlicht eenmaal aan de hemel staat, het een onuitwisbare indruk op je netvlies achterlaat.

Meer lezen over IJsland of het noorderlicht? Lees dan deze blogs:
Op zoek naar het Noorderlicht in IJsland
Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien
5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

04 Feb 2016 - Lapland, IJsland winterreizen, Noorwegen winterrei

Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Adembenemend, ik heb het niet zo op dat woord. In de reiswer Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.