Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

20 Maart 2019 - IJsland

De 10 meest gestelde vragen over IJsland

Terug
Portret Carolien Coenen
Carolien Coenen

Weet veel over: IJsland, Finland en de Faeröer eilanden

Iedere dag staan onze reisexperts klaar om de perfecte reis samen te stellen. Onze reizigers hebben vaak vragen die wij met veel plezier beantwoorden. Een aantal daarvan komen regelmatig terug. Deze hebben wij op een rijtje gezet.

1- Wat is de beste reistijd IJsland?
Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. In de zomer is het het warmst, zijn de dagen extra lang (rond 21 juni is het zelfs dag en nacht licht) en zijn er veel vogels en walvissen te zien. In de winter is het wat rustiger, ligt er vaak sneeuw en is het maar enkele uren per dag licht. Maar dan heb je wel de kans het Noorderlicht te zien. Kortom, IJsland is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken! 

2- Hoe is het weer op IJsland?
Zoals we allemaal weten, ga je niet voor het mooie weer naar IJsland. Toch is er zoveel moois te zeggen over het weer. Door de ligging in de Atlantische oceaan en omdat het vaak waait, kan je binnen een uur eerst door een dikke mist rijden, een kwartier later heerlijk in het zonnetje zitten en weer een kwartier later in een flinke regenbui terecht komen. Vaak valt deze regen uit hele donkere dreigende luchten en juist die luchten maken IJsland voor mij zo bijzonder. Ik stond aan de zuidkust te kijken naar prachtig gekleurde bergen, met daarboven een gitzwarte, dreigende lucht. Plotseling kwam de zon door de wolken en het leek alsof de zon als een schijnwerper zijn stralen over het landschap uitwaaierde. Het was magisch en juist dit vind ik zo bijzonder aan IJsland.

3- Welke kleding kan ik het beste meenemen naar IJsland?
In IJsland is dus niets zo veranderlijk als het weer! Zoals al eerder aangegeven tref je soms wel vier seizoenen in één dag. Het beste is dan ook, om verschillende laagjes kleding te dragen. Zo kun je makkelijk iets uittrekken als het te warm wordt. De volgende kledingstukken zou ik in ieder geval aanraden; een warme, wind- en waterdichte jas (geen poncho!) en dito broek (regenbroek kan ook), stevige schoenen met goed profiel. Als je veel gaat wandelen zijn zogenaamde “gamaschen” erg fijn (deze bedekken je been, van je schoen tot net onder je knie en houden je onderbenen droog), uiteraard badkleding (er zijn veel thermale- en zwembaden in IJsland), eventueel thermo ondergoed (in de winter) en natuurlijk handschoenen, sjaal en muts.

4- Hoe zijn de wegen in IJsland?
De meeste wegen in IJsland zijn inmiddels geasfalteerd, dit geldt in ieder geval voor de hoofdweg (# 1). Er zijn echter wel wat uitzonderingen maar die moet je als reiziger dan echt opzoeken. Er zijn een aantal binnenlandwegen, die in principe alleen in juli en augustus toegankelijk zijn, en een paar daarvan bevatten ook rivierdoorsteken. Uiteraard heb je daar een 4WD auto voor nodig, sterker nog, zonder 4WD auto ben je op die wegen, die beginnen met een F en de Sprengisandur, Kjölur en Kaldidalur, niet verzekerd. Verder zijn er enkele tunnels in IJsland, evenals smalle bruggetjes en in de bergen kom je nog wel eens een bordje tegen met daarop het woord “blindhaed”, wat betekent dat je naderende auto’s van de andere kant van de berg niet kunt zien aankomen. Oftewel rustig rijden en alert zijn op tegenliggers. De maximum snelheid is, op de geasfalteerde wegen buiten de bebouwde kom, over het algemeen 90 km/uur. Op alle overige wegen is de maximum snelheid (veel) lager dus let goed op want verkeersboetes zijn niet mis in IJsland.

Hoe de wegen zijn in IJsland hangt natuurlijk ook af van het weer. Om op de hoogte te blijven van de actuele conditie van de wegen, kijk je als reiziger op http://www.road.is/. Hier vind je tevens de meest actuele weersvoorspellingen.

5- Betaal je entree om bezienswaardigheden te zien?
Een van de grootste pluspunten van een reis door IJsland is dat je voor de voornaamste bezienswaardigheid niets hoeft te betalen; de natuur! Tijdens een rondreis door IJsland zie je, zelfs als je helemaal geen excursie zou boeken, de meest prachtige natuurfenomenen zoals gigantische watervallen, spuitende geisers, pruttelende modderpotten, diepe fjorden en vulkanen. Natuurlijk worden er wel eens kosten berekend voor parkeren. Bijvoorbeeld bij Thingvellir National Park, Seljalandsfoss en Skaftafell NP. Als je een kijkje wilt nemen in een vulkaan of onder een gletsjer moet je ook entree betalen, maar dat zijn dan ook wel hele bijzondere uitstapjes. Ook voor een bezoek aan een geothermisch bad moet je soms entree betalen, zoals bij de Blue lagoon of Myvatn Nature bath, maar er zijn ook ontelbare baden waar je geen entree voor hoeft te betalen en die vind je in onze uitgebreide reisbeschrijving. Tevens krijgen onze klanten op heel veel excursies 10% korting met speciale kortingscodes die ze na boeking van ons ontvangen. Dat scheelt weer!

6- Moet ik van tevoren geld wisselen?
Op IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon. Wij raden niet aan om deze vanuit Nederland of België mee te nemen. De kroon is slecht verkrijgbaar en erg duur. Je kunt op IJsland op heel veel plaatsen pinnen. De eerste mogelijkheid is al bij de bagageband op Keflavík airport. De IJslanders betalen zelf alles met de credit card. Zelfs een kopje koffie wordt zo afgerekend. Ik gebruik zelf ook altijd mijn credit card of bankpas (met pincode), ideaal om niet heel veel contact geld over te houden aan het einde van de reis.

7- Ben ik bereikbaar op IJsland?
Op de meeste plaatsen ben je goed telefonisch bereikbaar. Op plekken waar hoge bergen zijn en in sommige plaatsen in het binnenland is het bereik minder. Je belt op IJsland, net als in de EU, voor hetzelfde tarief naar Nederland en het datagebruik is even duur als thuis.

Wifi is in bijna iedere accommodatie beschikbaar, soms tegen betaling. Als je onderweg ook goed bereikbaar wilt zijn kun je er voor kiezen om Mifi te huren bij je huurauto. Je kunt dan je route goed vinden, net als informatie over de bezienswaardigheden én je social media bijhouden. Ik vond dit ideaal. Je hoeft dan niet na te denken hoe groot je databundel nog is.

 8- Wanneer kan ik het beste vogels zien?
Er komen op IJsland ontelbaar veel vogels en vogelsoorten voor. De meeste vogels zijn te zien vanaf mei en vertrekken half augustus weer naar zee. Er zijn meerdere bekende plekken om vogels te spotten zoals aan de zuidkust bij Dyrhólaey, de zwarte stranden van Vík en de kaap Ingólfshöfdi. Die laatste is alleen bereikbaar via een boer met tractor en hooiwagen. Vanuit Reykjavík en Húsavík worden er speciale puffin tours per boot georganiseerd. In de Westfjorden is de grootste vogelrots van IJsland: Látrabjarg, hier leven duizenden vogels. Bij het meer van Mývatn kan je ook heel veel unieke vogelsoorten tegenkomen. Mijn tip is om naar Borgarfjördur Eystri te gaan. Bij de haven ligt een vogelrots, waar papegaaiduikers broeden. Hier zie je de op kleine pinguïns lijkende vogels met hun markante gekleurde snavel echt van heel dichtbij. Je kunt ze bijna aanraken.

9- Ga ik het noorderlicht zien?
Het noorderlicht is in IJsland te zien als het donker is. Het is al eens begin augustus waargenomen. Over het algemeen kan je zeggen dat je van september t/m maart kans maakt dit magische licht te aanschouwen. Het moet dus donker zijn, het moet helder zijn en er moet voldoende zonneactiviteit zijn. Op de website van het IJslandse weerstation www.vedur.is kan je de voorspellingen zien.

Over het algemeen maakt het niet uit waar je op IJsland bent. Je kunt het zelfs weleens zien in de hoofdstad Reykjavík. Het is wel beter waarneembaar als je op een donkere plek bent.

Het blijft een natuurverschijnsel. Je moet dus echt geluk hebben. Wij zeggen altijd: maak er een geweldige reis van en als je het ’s avonds ziet dan is dat de kers op de taart!

10- Kan ik het hele jaar door het rondje rijden?
IJsland heeft een ringweg die ongeveer 1400 kilometer lang is. Langs deze weg liggen veel bekende bezienswaardigheden zoals de geisers, watervallen, het ijsbergenmeer, de gletsjers en hete bronnen.

In de zomer kan je het rondje in 8 dagen rijden maar met circa 13 dagen of meer heb je veel meer mogelijkheden om wandelingen te maken, een excursie te doen of eens lekker te ontspannen, bijvoorbeeld in een warm bad. Het is ook mogelijk om de helft van het rondje te rijden en dan terug te vliegen. Bij Askja Reizen is het bij de huurprijs inbegrepen om de auto op een andere plaats in te leveren dan waar je deze hebt opgehaald.

In de winter heb je echt langer de tijd nodig. Het kan sneeuwen, sommige wegen worden soms voor korte tijd afgesloten en het aantal uur daglicht is veel minder. Wij bieden in de winter daarom alleen reizen aan met een minimum van 13 dagen: IJsland rond in de winter. Korter raden wij af. Op deze manier heb je een goede buffer bij slecht weer.

Reisexpert

Ik heb mijn hart verloren aan alle prachtige bestemmingen die Askja Reizen aanbiedt en in het bijzonder aan IJsland! Ik heb de leukste baan van de wereld, namelijk datgene organiseren waar iedereen het hele jaar naar uit kijkt: de vakantie!

Weet veel over: IJsland, Finland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

02 Aug 2018 - IJsland

Roadtrip door de Oostfjorden van IJsland

Daar staan we, verder van de bewoonde wereld af was eigenlij Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.