Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

18 Augustus 2016 - IJsland

De Ode aan IJsland vanuit de reisleider Jac (deel 2)

Terug
Portret Jac Geenen
Jac Geenen

Weet veel over: IJsland

De stoom komt nog uit de grond
Bij Mývatn gaan we veel wandelen. De beklimming van een explosiekrater is één van de hoogtepunten. Het feit dat je er staat, beseft wat hier gebeurd is en het geweldige uitzicht zijn de klim meer dan waard. ’s Middags splitst de groep zich op. Een deel gaat met mij mee voor een twee uur durende wandeling door het lavaveld Leirhnjukur, een redelijk recent veld waar de warmte nog uit de grond komt. Jon brengt de andere deelnemers, die even willen relaxen, naar Mývatn Nature Bath, een mooi alternatief voor de Blue Lagoon.

De wandeling is altijd weer super gaaf om te doen. Hier en daar moet ik helpen bij wat lastigere stukken, maar het gaat prima. Ook bij de plekken waar nog sneeuw ligt, is het goed opletten. Iedereen is onder de indruk van wat ze zien en beleven, de stoom stijgt hier letterlijk uit de grond.

Na de wandeling halen we de anderen op bij Mývatn Nature Bath en maken we nog een mooie rit langs het meer. We genieten na in het hotel en hebben elkaar zeker nog wat te vertellen. Dit doen we onder het genot van een uitgebreid IJslands buffet met soep, vlees, vis, garnalen, groenten enzovoort. En natuurlijk de échte Skyr met koffie na.

There she blows…
De walvistocht, die ik twee dagen geleden al gereserveerd heb, staat de volgende dag op het programma. Om 10.00 uur gaat de boot, dus we moeten op tijd weg. Dat is geen probleem, iedereen is weer op tijd en is nieuwsgierig. ‘Gaan we walvissen zien? Hoe vaak heb jij ze gezien? Hoeveel? Het zal toch niet dat ze er niet zijn? Wat is de kans dat we ze zien? Onderweg vertel ik over walvissen  en de soorten, hun gedrag en de migratie. En ook over de walvisvangst vroeger door ons Nederlanders bij Spitsbergen en de Zuidpool. Iedereen weet van de levertraan, met een lepeltje of capsule. Beroemde walvissen zoals Moby Dick, Flipper en Willy de Orka zijn goed voor mooie verhalen.

De boot vertrekt en na wat uitleg en instructies tuurt iedereen over de weidse zee, op zoek naar die vin, staart of ademuitlaat. Een hele poos gebeurt er niks. Wel zien we wat vogels zoals papegaaiduikers en meeuwen, maar verder is het stil. Zou het goed komen? Gaan we ze zien?

Na ongeveer een uur varen, zien we in de verte twee kleine boten vlak bij elkaar. Opletten dus, zou er wat zijn, die zijn daar immers ook niet voor niks. Als we dichterbij komen, zien we ook heel veel meeuwen rondvliegen en op het water zitten. Zou het? Dan zien we ineens een staart en een vin en nog één en nog één, zelfs twee tegelijk. Het is een ongelofelijk mooi schouwspel vlak voor onze neus. Zeven of acht bultruggen en vier minke whales zijn aan het foerageren. Met opengesperde monden en opstaande staarten zwemmen ze rond en vlakbij de boten. Mijn groep beseft zich niet hoeveel geluk ze hebben om dit te kunnen zien. Zo veel, zo dichtbij en zo lang!

Jammer genoeg komt aan dit avontuur een einde, we moeten terug naar de haven. Een lichte zeemist maakt het beeld compleet. Na de lunch in Husavík rijden we via de Godafoss, weer een mooie waterval, naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Even zijn we weer terug in een stad na zoveel natuur en avontuur gezien te hebben. Tijd om wat (souvenirs) te shoppen, in een boekenwinkel rond te neuzen of gewoon een kopje koffie in een echt IJslands café drinken, tussen de IJslanders.

Verrassing van onze chauffeur
We overnachten in Varmahlid, een kleine plaats op het kruispunt tussen Noord- en West-IJsland. Van daar gaat het richting Reykjavík. Maar eerst nog de hoogtepunten van de Gouden Cirkel: Geysir, Gullfoss en de kloof Thingvellir. Voordat we daar zijn, heeft Jon nog een verrassing voor ons in petto. Ik heb gisteren al met hem gekeken naar een andere route, een binnenlandroute. Het is al een paar dagen goed weer, geen regen en dan kan het dat we een dergelijke route met de bus kunnen rijden. Jon belt met andere chauffeurs en zijn baas, we houden een slag om de arm en vertellen nog niet wat we van plan zijn. Dan geeft Jon aan dat zijn baas gebeld heeft en hij kan én mag deze bijzondere route, een zestig kilometer onverharde weg door het binnenland, nemen. We rijden de Kaldidalur route, langs de ijskappen, door het stof, we hobbelen en iedereen geniet van dit avontuur en de geweldige uitzichten die het oplevert.

Op weg naar Reykjavík
Het einde van de reis komt in zicht. Ik maak afspraken met het hotel in Reykjavík, zodat de kamers vroeg klaar zijn. We kunnen dan nog even omkleden voordat we ’s middags de stad in gaan, erg fijn en handig, ook de koffers zijn dan gelijk op hun plek. Maar zover is het nog niet. Eerst de Gullfoss en de Geysir.

Reykjavík is onze volgende en laatste stop. Onderweg er naartoe vertel ik over de geschiedenis van de stad en de bijzondere plekken. We maken een korte stadsrondrit en een paar stops voor onder andere een groepsfoto als herinnering aan deze mooie rondreis met een gezellige groep. ’s Middags gaan we de stad in. Iedereen heeft al een kaart van de stad van mij gekregen, met daarop aangeven waar het hotel en het restaurant ligt, dat ik gereserveerd heb voor ons laatste gezamenlijke avondeten.

We sluiten af met een gezellige avond in een mooi restaurant in het centrum van Reykjavík. Veel verhalen en e-mailadressen worden uitgewisseld. Jon is er ook en brengt ons met de bus terug naar het hotel. Super geregeld wederom!

Dan ineens gaat het snel…
Op het vliegveld is het druk de volgende dag. We zijn er op tijd, maar het inchecken gaat relatief vlot. Zo is er voldoende tijd om geld te wisselen, BTW terug te vragen en rustig op onze vlucht terug naar Amsterdam te wachten. Dan gaat het ineens snel. Een paar uur later sta je bij de kofferband, je geeft elkaar nog een hand, neemt afscheid en naarmate de koffers op de band verschijnen verdwijnen de reisgenoten uit beeld en komt er een einde aan deze geweldige reis naar en door IJsland.

Ik kijk samen met de deelnemers terug op een geweldige reis en avontuur naar IJsland.  Alles is goed verlopen, we hebben veel gezien en meegemaakt. We hebben veel gelachen en plezier gehad en leuke en gezellige mensen leren kennen. We hebben rondgereisd in een heel bijzonder land niet zo heel ver weg van Nederland. Dát maakt dat ik graag naar IJsland ga en mensen meeneem om dit bijzondere land te leren kennen. Eén ding weet ik zeker: volgend jaar weer!

Tot volgend jaar op IJsland
24 September zie ik al mijn collega reisleiders van Askja Reizen weer. Iedereen is dan terug uit IJsland en we delen dan onze ervaringen. We nemen de evaluaties door en overleggen wat we kunnen leren om het volgend jaar nóg beter te doen. Natuurlijk sluiten we af met een gezellig etentje en mooie verhalen. We zien elkaar weer na de winter om ons voor te bereiden op een nieuw seizoen op IJsland.

Reisexpert

Reizen, actief buiten bezig zijn en samen natuur en cultuur beleven. Daar hou ik van. Het liefst in een land waar machtige vulkanen, gigantische gletsjers, desolate woestijnen, diepe fjorden en imposante watervallen het landschap bepalen. Daarom is het geweldig om groepsreizen voor Askja Reizen naar IJsland te mogen begeleiden. Sinds 2006 reis ik regelmatig met een gezellige groep door dit bijzondere land. Reis met mij mee en ik laat u de mooiste en adembenemende plekken van dit bijzondere land, van ijs en vuur, zien.

Weet veel over: IJsland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

12 Mei 2016 - IJsland

Uitgelicht: Reisleider Bart Pijpers en zijn reis ‘Op en top IJsland’

Graag geven wij onze reizigers regelmatig een kijkje achter Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.