Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

22 Februari 2022 - IJsland

IJsland: het verschil tussen Noord en Zuid

Terug
Portret Jesse ten Hoor
Jesse ten Hoor

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Als mensen voor de eerste keer naar IJsland reizen, kiezen ze vaak voor het zuiden. En da’s te begrijpen. De bezienswaardigheid-dichtheid (is dat een woord? red.) is er hoog. Maar een reis naar het noorden heeft óók zo z’n voordelen. In deze blog lichten we de verschillen voor je uit.

IJsland is mooi in alle seizoenen
Vooropgesteld: het is overal in IJsland mooi. In alle seizoenen. Of je nou voor het oosten kiest of het westen, de zomer of de late herfst: voor iedere keuze is wel wat te zeggen. Maar verschillen zijn er natuurlijk wel. Zo is het in de winter wat frisser (hoewel niet superkoud) dan in de zomer, maar heb je wel weer kans op het noorderlicht. En de zomer is aangenamer qua temperatuur, maar wat drukker dan de lente, herfst of winter. Daarom is het goed om te weten dat je in ieder seizoen naar IJsland kunt. Maar goed, terug naar de verschillen tussen het noorden en het zuiden.

Het zuiden
Om te beginnen zijn er in het zuiden - we schreven het hierboven al - de meeste bezienswaardigheden te zien. Heb je dus weinig tijd? Bijvoorbeeld een paar dagen? Dan raden we je absoluut het zuiden aan. Je kunt in een dag of vijf/zes heel veel zien. Inclusief de welbekende Gouden Cirkel (en toeristisch of niet: die wil je toch echt wel even meepakken). Nog zo’n prachtige stop: het gletsjermeer Jökulsárlón, waar van die machtige ijsschotsen in ronddrijven. Ook de Blue Lagoon en de recent geopende Sky Lagoon (aanrader!) liggen in het zuiden.

Het noorden
Een belangrijk geologisch verschil met het zuiden is dat je bij bijvoorbeeld Myvatn (letterlijk: muggenmeer) vooral vulkanisch gebied hebt, in plaats van gletjsergebieden. Dat betekent dat je vanachter je autoruit een hele andere omgeving ziet. Kun je bijvoorbeeld niet genoeg krijgen van die steile fjorden die bijna loodrecht uit zee lijken op te rijzen? Die vind je hier. Op de weg naar het noorden is trouwens ook genoeg moois te zien, zoals het schiereiland Snaefellsnes en de West-fjorden. Beide regio's zijn doorgaans heerlijk verlaten en kun je gemakkelijk aan je reis toevoegen (West-fjorden alleen in de zomer). Voor de West-fjorden raden we je wel aan minimaal drie dagen uit te trekken.

Conclusie
Je merkt wel: er is voor iedere regio in IJsland wel wat te zeggen. En het is dan ook moeilijk om de echte verschillen op te sommen: er is niet één gebied dat er qua natuurschoon bovenuit steekt. Het ligt dus heel erg aan je eigen wensen. Ga je voor de highlights van IJsland? Dan raden we je absoluut het zuiden aan. En wil je iets meer buiten de gebaande paden? Dan zit je in het noorden helemaal goed. Mocht je meer willen weten over een specifieke reis uit ons aanbod, bel dan naar 026 352 9390 of stuur een e-mail naar info@askja.nl. 

Reisexpert

Er gaat wat mij betreft niets boven een dag skiën met ‘kaiserwetter’. Hoewel je me voor een roadtrip door Amerika/Canada ook wel wakker kunt maken. Verder mag ik graag een potje door de blubber rijden met m’n mountainbike en heb ik een kat, genaamd Piccolinie, vernoemd naar een klein, tamelijk smakeloos diepvriespizzaatje.

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

06 Jul 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Hooglandroute op IJsland, doen of niet doen?

In IJsland zijn veel dingen raar of in ieder geval anders da Lees verder

18 Aug 2020 - IJsland

Veelgestelde vragen over IJsland

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over reizen naar I Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.