Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

03 Juni 2021 - IJsland en IJsland

Een amfibieënboot, lavashow en puffins kijken; IJsland met onze 5-jarige

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Lapland

Zoals bij de meeste mensen gooide het Coronavirus onze vakantie plannen vorig jaar flink in de war. Onze reis naar Vietnam ging helaas niet door. Maar toen ik mijn IJsland-collega’s hoorde praten ging er opeens een lampje branden.... Een land met weinig besmettingen, overweldigende natuur, veel beschikbare accommodaties in het normaal zo drukke hoogseizoen en weinig toeristen omdat de Amerikanen en Aziaten (nog) niet mogen komen. Dit is een buitenkansje!!! Ook de rest van het gezin is gelijk enthousiast. Het woord ijs (in welke vorm dan ook) klinkt onze 5 jarige dochter als muziek in de oren. Kan ik ook eindelijk eens onderzoeken of mijn altijd lyrische IJsland collega’s gelijk hebben over het “in hun ogen” zo mooie IJsland. Zouden ze gelijk hebben?

The Golden Circle
We komen er al snel achter dat IJsland een fantastische bestemming is voor onze 5 jarige dochter. De dag na aankomst beginnen we ons IJsland avontuur met de Golden Circle. De Golden Circle is een populaire route van ongeveer 300 kilometer lang die, zoals de naam al doet vermoeden, in een mooie cirkel loopt en waarop verschillende indrukwekkende highlights zijn te vinden. Onze dochter heeft een eigen fototoestel en maakt enthousiast overal foto’s van. Vooral bij Geysir is ze erg onder de indruk van alle borrelende poelen en stoom dat uit de grond komt. Als we langs de Stokkur geiser lopen barst hij met veel geweld uit. Die zagen we niet aankomen en dochter lief rent zo hard als ze kan weg. Oeps, wellicht hadden we moeten vertellen dat dit ging gebeuren.

Vik
We rijden langs de zuidkust naar Vik. Een klein maar sfeervol dorpje waar we 2 dagen de tijd nemen om de omgeving te verkennen. Vik heeft een gitzwart strand wat erg veel indruk maakt op onze 5 jarige. Met haar roze emmer en schep vermaakt ze zich uren terwijl wij ondertussen genieten van het mooie uitzicht en het zonnetje. Wat is IJsland toch mooi!

Lava show
In Vik bezoeken we ook de relatief nieuwe Lava show. Wie wil er nou niet echt lava zien? Het verhaal van de oprichter van de show is erg interessant. Zijn over- overgrootvader heeft de uitbarsting van de Katla meegemaakt en overleefd. Een nog steeds actieve vulkaan vlakbij Vik. Deze vulkaan is al 50 jaar overtijd dus een nieuwe uitbarsting is heel reëel. We worden aangeraden om te verzamelen bij de kerk en flink te bidden als het gaat gebeuren. Ook wordt uitgelegd hoe het op IJsland werkt als er een vulkaan gaat uitbarsten. Hoe worden de mensen gewaarschuwd en wat moeten ze doen? Wat ben ik blij dat ik in het vulkaan loze Nederland woon.

Dan is het tijd voor het echte werk; de lava. Langzaam stroomt het 1100 graden warme lava het midden van de zaal binnen. Het wordt bloedheet binnen en met onze beschermbrillen staren we naar de gloeiende massa. De kinderen mogen flinterdunne stukjes lava aanraken en als het wat afgekoeld is mogen ze voorzichtig het lava met een stalen stok kapot slaan. “Ik weet zeker dat niemand in mijn klas dit ooit heeft gedaan is de reactie van onze stoere dochter. Als we ook nog een stukje afgekoelde lava mee naar huis mogen nemen is het feest compleet.

Blue Lagoon
Mijn IJsland collega’s hebben aangeraden om niet naar de Blue Lagoon te gaan. Veel te duur en veel te toeristisch. Maar ja, je gaat ook niet naar Parijs zonder de Eiffeltoren gezien te hebben toch? Bovendien zijn er nu weinig toeristen op IJsland en zijn de entree prijzen flink verlaagd. Kinderen zijn gratis en een dagje Spa kan ik altijd erg waarderen. Dus heerlijk eigenwijs plannen we een half dagje Blue Lagoon. En daar krijgen we geen spijt van. De zon schijnt en de lucht is strak blauw. Het lijkt bijna op een vakantiedag in een warm oord. We dobberen door het melkachtige warme water, smeren een masker op ons gezicht en bestellen een drankje bij de bar. Wat een topdag, totdat ik er ‘s avonds achter kom dat mijn rug is verbrand. Tja, zonnebrand stond niet op mijn IJsland paklijst.

Puffin tour
Een tip die ik in de reisbescheiden van Askja heb gelezen is de Ingólfshöfdi Puffin (papegaaiduiker) tour. Deze keer luister ik wel naar mijn IJsland collega’s en boek de tour. Achterin een hooiwagen rijden we 20 minuten over het zwarte zand en een klein laagje water naar het eiland Ingólfshöfdi. Dochter lief vind het hobbelen achterin een hooiwagen fantastisch. De gids neemt ons mee voor een tocht over het eiland en vertelt vol enthousiasme over de geschiedenis van het eiland en uiteraard over de puffins. Ik verwacht een aantal puffins te zien maar als we bij de kliffen komen zien we er honderden. Onze dochter vind het geweldig om de puffins eindelijk in het echt te zien. Ze mag een leeg puffin ei vast houden wat ze (in haar woorden) vet cool vindt. Ik maak een foto van haar aan de rand van de klif naast wat puffins met op de achtergrond een zwart strand en de gletsjer Vatnajökull op de achtergrond. Voor mij een foto van het mooiste wat IJsland te bieden heeft.

Amfibieën boot
Nog zo’n prachtige plek op IJsland is het Jökulsárlón IJsbergenmeer. Een meer waar grote ijsblokken langzaam naar zee drijven. Tussen mei en september kun je hier een boottocht over het meer maken tussen de ijsblokken. Onze dochter is nog te jong om mee te mogen met de zodiac boot maar een leuk alternatief is de amfibieën boot. Een boot die kan rijden en varen? Dat wil ze wel eens zien. We gaan aan boord van een mooie geel gekleurde boot die even daarna zo het water in rijd. Ik zie de schrik in haar ogen maar als ze merkt dat we gewoon blijven drijven is het grote pret. De gids geeft veel interestante info en haalt een stuk ijs uit het water om te kunnen voelen. Ja, dat is inderdaad heel koud.

Hadden mijn IJsland collega’s gelijk?
JAZEKER!!! Wat is IJsland mooi en overweldigend. Als ervaren reizigster is het soms best lastig om nog overweldigd te worden door een bestemming. Ik weet het, dat klinkt super verwend. Feit is dat ik door de jaren heen op heel wat mooie plekken ben geweest. Maar IJsland heeft absoluut een plekje in mijn hart veroverd en zeker in die van onze dochter.

Reisexpert

Mijn eerste ochtend in Lapland zal ik nooit vergeten. We stapten op de sneeuwscooter voor een tocht door het besneeuwde landschap waar de bomen op sneeuwpoppetjes leken. De lucht kleurde roze, oranje en paars. Vanaf dat moment was ik verliefd op Lapland en ik doe ik niets liever dan mooie reizen organiseren naar Lapland en vertellen waar je het beste naar toe kan gaan.

Weet veel over: Lapland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

20 Apr 2020 - Oost-Canada en Canada

De 3 beste plekken om ijsberen te zien

Vaak krijgen we bij Askja de vraag waar je het beste naartoe Lees verder

13 Okt 2016 - Groenland

Ga naar Groenland!

Groenland is één van de minder bekende en mind Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.