Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

17 Augustus 2021 - IJsland

Is IJsland duur? En waarom eigenlijk (niet)?

Terug
Portret Jesse ten Hoor
Jesse ten Hoor

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Om maar met de deur in huis te vallen: IJsland is niet goedkoop. Punt. Maar of het duurder is dan in Nederland verschilt een beetje. Kleine troost: vroeger was het er een stuk prijziger. Maar hoe zat het ook al weer: waarom is IJsland vandaag de dag een stuk goedkoper dan, pak ‘m beet, 15 jaar geleden? En wat kost een kop koffie nou ongeveer in IJsland? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Stukje historie
Maar goed, eerst terug in de tijd. Vóór 2008 was een vakantie IJsland alleen weggelegd voor de (drie)dubbelmodaal-verdieners onder ons, de mijn-oma-vond-nog-wat-onder-haar-matras-mensen of diegenen die er een tijdje – zeg maar gerust een heuuule tijd – voor spaarden. Maar toen was daar ineens het toverwoord: inflatie. In 2008 brak de bankencrisis uit in IJsland. Paniek. Banken waren er namelijk in voorafgaande jaren op grote schaal geprivatiseerd. Dat leidde er in het begin nog toe dat er veel buitenlands kapitaal kon worden aangetrokken, maar op den duur realiseerde de IJslandse overheid zich dat ze, in het geval van een crisis, never nooit niet garant konden staan. En dat bleek nodig, want die crisis kwam er. En hoe.

De IJslandse economie kreeg uiteindelijk een gigantische klap. Een ramp voor de mensen daar. Maar zoals zo vaak in dit soort gevallen had ook deze crisis een keerzijde: het land werd ineens een stuk toegankelijker voor ‘normale’ toeristen. Gedaan was het met de bizarre bedragen die voor een simpele lunch werden gevraagd. Weg waren de excursies die een godsvermogen kostten.

En nu?
Tot zover dit korte college geschiedenis. Terug naar de knaken. IJsland is dus niet goedkoop, maar waar kun je nou van uitgaan? Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo’n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.

Prijzen op een rijtje:

- Kop koffie: € 4 á 5
- Simpele lunch: € 15
- Pizza bij een pizzeria: € 20 á 25
- Diner: € 30 á 35 voor een hoofdgerecht
- Tanken: € 1,70 voor een liter Euro95

Bezienswaardigheden in IJsland
Een groot voordeel van een reis naar IJsland is dat de vele watervallen, kraters en valleien vaak gratis te bezoeken zijn. Waar ze in andere landen nog wel eens een al dan niet kleine financiële bijdrage willen vragen voor dit soort bezienswaardigheden, is dat in IJsland niet het geval. Kun je dat mooi in dat leuke koffietentje uitgeven.

IJsland: doen of niet?
Ok, dit is een makkelijke. Doen, dus. Want je krijgt er een prachtreis voor terug. Eentje die bovendien heel exotisch aandoet, terwijl je er al in drie uur vliegen bent. De landschappen zijn haast on-Europees. En hoewel de prijzen dan weer wél doen denken aan Europa (eigenlijk vooral aan Scandinavië) is een IJsland reis meer dan de moeite waard. Sterker nog: we durven je haast wel te garanderen dat je er terug wilt komen. Wat vervolgens ook weer geld kost, natuurlijk, maar dat terzijde. Trouwens, je kunt al een paar dagen naar IJsland voor iets meer dan 800 euro. Ga je mee?

Reisexpert

Er gaat wat mij betreft niets boven een dag skiën met ‘kaiserwetter’. Hoewel je me voor een roadtrip door Amerika/Canada ook wel wakker kunt maken. Verder mag ik graag een potje door de blubber rijden met m’n mountainbike en heb ik een kat, genaamd Piccolinie, vernoemd naar een klein, tamelijk smakeloos diepvriespizzaatje.

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

29 Okt 2019 - Lapland

Het noorderlicht spotten van stap tot stap

Met twee collega’s reisde ik eind maart naar het mooie Lees verder

21 Nov 2019 - IJsland winterreizen

Noord-IJsland in de winter

We reizen voor een week naar IJsland. Ik ga er regelmatig he Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.