Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

23 Januari 2019 - IJsland

Papegaaiduikers op de Westmaneilanden

Terug
Portret Carolien Coenen
Carolien Coenen

Weet veel over: IJsland, Finland en de Faeröer eilanden

Wist je dat de Westmaneilanden, ten zuiden van IJsland, de grootste papegaaiduikerkolonie ter wereld huisvest? Circa één miljoen papegaaiduiker paartjes komen hier jaarlijks vanaf eind april aan land om hun (enige) ei te leggen en uit te broeden.

Als je eens écht iets bijzonders wilt zien en beleven, iets dat typisch IJslands is, neem dan half augustus de ferry (30 minuten) vanaf het vasteland naar Heimaey. Heimaey is het enige bewoonde eiland van de 15 Westmaneilanden. De overtocht is al een belevenis op zich. De kinderen van Heimaey zijn lid van de “Pysja Patrol”. Pysja betekent papegaaiduiker.

Traditiegetrouw gaan de kinderen ’s avonds met zaklantaarns en kartonnen dozen op zoek naar baby papegaaiduikers. Deze baby papegaaiduikers worden aangetrokken door het licht van de stad. De verkeerde kant, want ze moeten naar zee in plaats van de stad. Ze landen op de straten en in tuintjes en kunnen dan niet meer opstijgen.

De hulpeloze papegaaiduikertjes, die bij de geboorte slechts 10 cm lang zijn en ongeveer 2 kg wegen, worden ‘s nachts liefdevol verzorgd door de kinderen van Heimaey. De volgende morgen gaan ze met de dozen naar de kliffen en stranden om de papegaaiduikers “uit te gooien”. Het vergt wel enige kracht en behendigheid om dit op de juiste manier te doen, iets dat al generaties lang van ouder op kind wordt overgedragen.

De papegaaiduikertjes worden zachtjes bij de buik vastgehouden, zodat de vleugels vrij kunnen flapperen. Als een papieren vliegtuigje worden ze vervolgens richting zee “gegooid” zodat ze direct weg kunnen vliegen.

De kinderen redden jaarlijks wel bijna vijfduizend jonge papegaaiduikers!

Deze oude traditie op de Westmaneilanden start doorgaans ná het drie dagen durende zomerfestival in Heimaey (het eerste weekend van augustus).

Verzwakte vogels worden eerst opgevangen en bijgevoerd in Saelheimar, het aquarium en nationaal historisch museum op Heimaey, dat sowieso een bezoekje waard is.

Veel  toeristen laten de Westmaneilanden links (of rechts) liggen. Zonde, want deze eilanden zijn een paradijs voor wandelaars, vogelliefhebbers en mensen die alles te weten willen komen over vulkaanuitbarstingen. In 1973 barstte op de Westmaneilanden namelijk de Helgafell vulkaan uit en werden circa 400 woningen met de grond gelijk gemaakt. De 5000 inwoners moesten midden in de nacht geëvacueerd worden naar het vasteland. Een indrukwekkend  museum rondom deze vulkaanuitbarsting is Eldheimar. Gebouwd rondom een opgegraven huis uit die tijd. Met behulp van een audio tour en foto’s uit die periode kom je alles te weten over de uitbarsting van 1973.

Reisexpert

Ik heb mijn hart verloren aan alle prachtige bestemmingen die Askja Reizen aanbiedt en in het bijzonder aan IJsland! Ik heb de leukste baan van de wereld, namelijk datgene organiseren waar iedereen het hele jaar naar uit kijkt: de vakantie!

Weet veel over: IJsland, Finland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

28 Sep 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Een dagje Westman Eilanden met reisleider Annette

Afgelopen zomer was ik voor twee reizen bijna een maand op I Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.