Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw opgeslagen reizen

Trips

13 Maart 2019 - IJsland

De onofficiële IJsland bucketlist

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

IJsland heeft ontzettend veel te bieden. Zó veel dat je misschien geen idee hebt waar je nou heen moet gaan. Onze IJsland specialisten kennen IJsland op hun duimpje en komen heel regelmatig in IJsland. Samen weten ze alle mooie plekken wel te vinden. De bekende maar ook onbekende en minder toeristische gebieden die vaak minstens zo mooi zijn. In deze blog delen onze reisexperts hun persoonlijke reistips. 

Het binnenland van IJsland
Afgelopen september had ik het geluk om met mijn collega’s Flora en Ilse door het binnenland van IJsland te mogen reizen. We reden onder andere van zuid naar noord over de Sprengisandur route, dwars door het midden van IJsland. Onderweg kwamen we maar één of twee auto’s en een paar quads tegen. Ik vond het fantastisch om zelf met de 4WD auto door de rivier te rijden en even hierna onze waterflesjes te vullen in weer een ander riviertje. Het lekkerste water wat ik ooit gedronken heb! Wat zie je dan in het binnenland? Er is bijna niks, en toch zie je heel veel! Het binnenland van IJsland wordt vaak omschreven als een maanlandschap, en dat snap ik wel, maar je rijdt ook langs gletsjers, kraters, bergen, meertjes en één van de, wat mij betreft, mooiste watervallen van IJsland, de Aldeyarfoss. Echt een van de gaafste routes die ik gereden heb op IJsland. 
Kim

Reykjavik
Na een prachtige rondreis te hebben gemaakt en de fascinerende landschappen van IJsland te hebben bewonderd, is het leuk je reis af te sluiten met een bezoek aan de hippe hoofdstad Reykjavik. Of je nu komt voor architectuur, cultuur of culinair genot; Reykjavik biedt het allemaal.

Een bezoek aan het iconische concert- en congresgebouw Harpa mag niet ontbreken; zelf heb ik Joss Stone in een akoestische setting hier gezien, fantastisch!
Voor wie een helikoptervlucht boven Reykjavik nét buiten het budget valt, is een bezoek aan Perlan een leuk alternatief.  Zelf heb ik een aantal jaar in Reykjavik mogen wonen, vlakbij dit bijzondere gebouw; de Parel van Reykjavik! Perlan is een complex gebouwd op watertanks met bovenop een viewing deck vanaf waar je mooi uitzicht hebt over de stad.

Heb je altijd al een door-een-IJslandse-oma-gebreide trui willen hebben? Deze scoor je bij de bijzondere Kolaportid. Dé overdekte weekendmarkt van Reykjavik, waar van alles te zien, te eten en te kopen is. Ik kocht hier mijn support-Iceland outfit toen de stoere mannen van het IJslandse voetbalteam doordrongen tot de kwartfinale van het Europees kampioenschap. Húh!

Veel mensen sluiten hun middag af met een bezoek aan de Hlemmur Mathöll; dé nieuwe foodhall van Reykjavik. Hier proef je verschillende gerechten uit verschillende keukens, van verschillende chefs uit IJsland. Als je het mij vraagt een perfecte locatie om tussen de lokale bevolking na te genieten van een dag Reykjavik. Maar…. Voor alle zoetekauwen onder ons kan ik je de beste ijssalon van de stad niet ontnemen; Valdís! Bijzondere smaken zoals IJslandse drop, Salted Caramel of Pistache-Peppermint; voor ieder wat wils!
Kirsten

Papegaaiduikers op Borgarfjördur Eystri
Mijn persoonlijke tip is een bezoek aan Borgarfjördur Eystri! Tijdens een studiereis in mei 2018 ontdekte ik dit pareltje in het oosten van IJsland. Ok, je moet er wat tijd voor uittrekken want het ligt niet bepaald op de route maar de rit er naartoe was al verbluffend mooi. We reden eerst door niemandsland, dan langs het brede fjord en ten slotte over een bergpas met prachtige vergezichten.
Onderweg maakten we een wandeling door een kloof naar een waterval en vulden onze flesjes met het heerlijke frisse bergwater. We kwamen slechts een paar auto’s tegen tijdens deze rit van circa 75 km vanaf Egilsstadir.

Kronkelend vanaf de bergpas naar beneden zagen we het havenplaatsje al liggen; met de kleine oude huizen, de “elfenberg” en het prachtige kerkje. Bij de receptie van hotel Alfheimar konden we zien dat de papegaaiduikers bij hun nesten zaten (overdag zijn ze voornamelijk op zee). Dat wilden we natuurlijk met eigen ogen zien, ook al begon het al te schemeren en stak er een ijzige wind op. We parkeerden 6 km verderop, in de piepkleine haven en stonden direct oog in oog met duizenden Papegaaiduikers, op een armlengte afstand! Een paadje leidde ons over een rots en aan alle kanten zaten de paartjes bij hun nesten of vlogen af en aan met kleine visjes in hun bek. De sfeer was sereen en iedereen liep voorzichtig en fluisterend rond, alsof we een groot geheim deelden. Toen wist ik het zeker, deze plek is magisch!

Let op: de papegaaiduikers zijn doorgaans van mei tot begin augustus te zien.
Carolien

Westfjorden
Als je mij vraagt wat de mooiste plek op IJsland is kan ik hier moeilijk antwoord op geven. Ik ben al bijna 25 keer op IJsland geweest en elke keer word ik weer verrast. Ik hou er van om vele kilometers door het land te rijden met telkens weer een ander uitzicht, op een rots te zitten en simpelweg te genieten van de natuur en de dag af te sluiten met heerlijk eten.

 Als ik dan toch een specifieke plek moet aangeven dan is dat het oostelijke deel van de Westfjorden: de omgeving van Drangsnes. Drangsnes is een klein dorpje aan het fjord. Je hebt hier uitzicht over het eilandje Vigur waar veel papegaaiduikers nestelen. Het schiereiland waar dit dorp ligt is een verlaten, kaal en bar gebied. Langs de ruige kust ligt aangespoeld drijfhout. Hier is de (andere) Godafoss waterval, een verscholen waterval die in een kloof valt. Iedere keer dat ik hier was, was ik er helemaal alleen. Bij het hotel Laugarholl kan je lekker zwemmen. Iedereen mag gebruik maken van het zwembad en de natuurlijke hotpot er naast.

Als je echt nog tijd over hebt raad ik aan om verder de Strandavegur af te rijden richting het noorden. Het is een verlaten weg, heel bijzonder als je van rustige plekjes houdt. Hoge kale bergen die tot dichtbij de weg komen. Er zijn veel vogels en je hebt de kans om een eenzame poolvos tegen te komen. Watervallen vallen langs de bergen naar beneden. Er wonen bijna geen mensen meer dus je komt af en toe oude kerkjes en vervallen haringfabrieken tegen. Eigenlijk maakt het voor mij niet uit waar ik heen ga, ik kan namelijk nooit genoeg krijgen van IJsland! 
Flora

Wandelen in Landmannalaugar
Landmannalaugar is mijn favoriete plek op IJsland. Mijn eerste bezoek aan Landmannalaugar was in de zomer van 2006 op een zonnige dag. Al rijdend naar het fantastische kleurrijke wandelgebied kwam er een immens grote groep IJslandse paarden aan stormen, werkelijk een prachtig gezicht! Na de rivierdoorsteek, vlak voor de camping, begin ik aan mijn wandeling naar de top van de Bláhnúkur. Dit wordt ook wel de blauwe berg genoemd. De kleur is afkomstig van het vulkanische as en gestolde lava. Bij deze wandeling moet je aardig klimmen en is het af en toe behoorlijk steil, maar als je eenmaal de top hebt bereikt [ligt op ongeveer 940m hoogte], geniet je van een geweldig uitzicht over de rhyolietbergen. Op sommige toppen zie je in de zomermaanden zelfs nog sneeuw liggen. Je kan ervoor kiezen om dezelfde weg terug te lopen of door te lopen en via het lavaveld Laugahraun weer terug te wandelen. Deze wandeling neemt zo’n drie uur in beslag. Na een wandeling in dit gebied, is het heerlijk om de dag af te sluiten met een ontspannend bad in de warmwaterbron en te genieten van deze prachtige omgeving.
Chantal

Reykjanes
Omdat mijn terugvlucht met Icelandair naar Amsterdam heel vroeg was, besloot ik om de laatste nacht van mijn reis in Keflavik te overnachten. Eigenlijk was het een praktische keuze (en kon ik daardoor iets langer slapen), maar het bleek een prettige bijkomstigheid te hebben, want dat gaf ons de gelegenheid om het schiereiland Reykjanes te gaan bezoeken. Achteraf een goede keuze en eentje die ik eigenlijk iedereen van harte kan aanbevelen, want je vindt er een geweldig ruige kustlijn, uitgestrekte lavavelden, zwarte lavastranden en veel vogelsoorten. Bovendien vind je hier maar liefst twee hete bronnen gebieden. De eerste is het hete bronnen gebied Gunnuhver, vernoemd naar de heks Gunna, die hier volgens de sagen de dood vond in het kokende water. Gunnuhver is de grootste kokende modderbron van IJsland met een diameter van 20 meter. Een aanrader vind ik Brimketill. Binnen enkele stappen ben je bij het platform wat een prachtig uitzicht heeft. Je ziet hier een natuurlijk bad van lavarotsen, je kan er niet in zwemmen want het ligt in de zee. De zee is hier erg ruig en slaat soms meters hoog tegen de rotsen op.

Het andere hetebronnengebied is Krýsuvík, ook wel Seltún genoemd. Je vindt hier pruttelende modderpoelen en je loopt er over houten vlonders langs de pruttelende modderpoelen afgewisseld met af en toe een flinke hoeveelheid stoom. Een bijzonder en bizar landschap. En dat op nog geen 30 kilometer vanaf de luchthaven Keflavik! Als je een stukje verder rijdt kom je bij prachtig gekleurde bergformaties bij het meer van Kleifarvatn.

Ten slotte wil ik ook Grindavik nog noemen, een van de weinige visserplaatsen aan de zuidkust met een haven. Leuk om even een kijkje te nemen en om een hapje te gaan eten, bijvoorbeeld een lekkere soep in het sfeervolle Bryggjan cafe.
Carla

De hooglandroute Kjölur
Op een droge en half bewolkte dag rijden we de hooglandroute Kjölur van noord naar zuid. Onderweg zien we opeens in de verte de bergen van Kerlingarfjöll in het grotendeels vlakke landschap liggen. Vanaf die afstand al een prachtig plaatje; spitse bergen aan de horizon afgetopt met sneeuw. We nemen de afslag naar dit gebergte en nemen eerst een kijkje bij het hotel aan de rand van het natuurgebied. Een perfecte plek om te slapen en overdag wandelingen te maken in het rhyoliet gebergte met warmtebronnen. Heb je niet zoveel tijd en heb je een goede 4WD auto? Rijd dan de weg die het gebergte in gaat en maak een wandeling tussen de gekleurde bergen en warmtebronnen. Tijdens de rit over de bergweg is het ook nog eens genieten van de panoramische uitzichten op het binnenland van IJsland. Echt een van mijn hoogtepunten van mijn reizen door IJsland.  
Ilse

IJsland heeft dus méér dan genoeg te bieden. Vooral veel indrukwekkende natuur, maar in Reykjavik is er ook genoeg voor de cultuurliefhebber. Ben je er ook helemaal enthousiast van geworden? Onze reisexperts kunnen je meer informatie geven over deze plaatsen en al je vragen beantwoorden.

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

01 Dec 2016 - IJsland

5 redenen om met Askja op reis naar IJsland te gaan

Allereerst ben ik van mening dat iedereen sowieso naar IJsla Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.