17 Sep 2019 - Lapland
Waarom met Askja naar Lapland?
Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder
Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.
12 Mei 2020 - Lapland
Oké, bij het woord safari denk ik toch echt aan Afrika. Maar niets is minder waar. Want bij al onze reizen naar Lapland is een safari inbegrepen. Het is alleen wel een huskysafari en niet met leeuwen, giraffen of zebra’s. Een huskysafari is een echte bucketlistervaring. Maar wat maakt deze activiteit zo geweldig? Ik vraag het aan mijn collega’s die als echte Laplandspecialisten het beste antwoord kunnen geven.
Waarom moet ik op huskysafari?
Het is heerlijk om een (behoorlijk) frisse neus te halen. Je bent actief bezig midden in de natuur samen met een kleine groep mensen en de husky’s. Je hoort niks anders om je heen dan het geluid van galopperende hondenpoten in de sneeuw. Supergaaf!
Wanneer kan ik een huskysafari maken?
Het reisseizoen voor Lapland is van december tot en met april. Gedurende deze periode kan je een huskysafari maken. De activiteit kan de hele dag gedaan worden, meestal zijn er vaste tijdsloten en krijg je ter plaatse te horen hoe laat je aanwezig moet zijn. Gezien het in de winter in Lapland soms maar drie tot vier uur licht is, kan het gebeuren dat een gedeelte van de tocht in het donker is. Je krijgt dan een hoofdlampje mee.
Hoe werkt een huskysafari?
Je komt eerst met een groepje bij elkaar. De grootte van de groep verschilt per tocht, meestal tussen de 5 à 20 personen. Je krijgt uitleg van de gids hoe de slede werkt en hij vertelt je welke tekens hij met zijn hand maakt tijdens de tocht en wat ze betekenen.
Je leert waar de rem zit en hoe je de rem moet gebruiken. Onder de slede hangt een soort matje met ijzeren haken. Als je daar je gewicht op zet, gaan de haken in de sneeuw waardoor je remt. Moet je alleen afremmen, dan is het voldoende om met één voet daar op te stappen. Maar als je volledig wilt stilstaan en je hebt enthousiaste honden, dan moet je met beide voeten op de rem staan. Anders blijven de honden gewoon door rennen.
Als laatst krijg je nog een korte uitleg dat je soms mee moet rennen en de slede vooruit moet duwen als je bijvoorbeeld een bult opgaat. In bochten moet je tegenhangen zodat je niet met slede en al omkiepert.
De gids rijdt voorop. De slede die achter de gids rijdt moet de tekens nabootsen zodat elke slede die deelneemt aan de tocht, goed weet welk teken wordt gegeven. Zorg ervoor dat als je net weggaat altijd een voet een beetje op de rem houdt. De honden zijn namelijk zo blij dat ze eindelijk mogen gaan en schieten als raketten uit de startblokken. Voor de eerste keer is het dus fijn om rustig te beginnen en gewend te raken aan het sturen.
Hoe lang duurt een huskysafari?
Dit verschilt per tocht. Het varieert van 1 tot soms wel 5 uur. Je zit altijd met twee personen op een slede. Ongeacht de duur van een tocht wordt er voor gezorgd dat er ongeveer halverwege een stop is, zodat je kan wisselen en iedereen een keer de slede kan besturen. Tijdens de stop gebeurt het vaak dat je rond een vuurtje je opwarmt. Voor de echte liefhebbers is er ook een meerdaagse huskysafari.
Moet ik samen of alleen op de slede?
Je kan een toeslag betalen zodat je altijd aan het sturen bent. Ons advies is om met iemand anders te gaan. Eén persoon bestuurt dan de slede en de andere persoon zit op de slede. Het is leuk om interactie te hebben en de tocht samen te ervaren. Als je op de slede zit, kan je je volledig focussen op de natuur en de honden. En je hebt de kans om mooie foto’s maken. Want tijdens het besturen heb je daar echt geen tijd voor en moet je altijd twee handen aan het stuur houden.
Is het niet heel erg koud?
Als je op de slede zit, is het wel een stukje kouder. Vaak krijg je een deken of een rendierenvel over je heen voor de warmte. Als bestuurder ben je iets meer in beweging omdat je soms moet lopen, rennen of hangen.
In Lapland krijg je bij elke accommodatie een speciale overall en speciale schoenen die zeer goed tegen de kou bestemd zijn. De outfit mag je gedurende de hele periode gebruiken en dus ook tijdens de huskysafari.
Wat zie je tijdens een huskysafari?
Je rijdt de hele tijd door de sneeuw, maar het landschap varieert wel. Soms ga je over uitgestrekte, kale vlaktes en dan weer door bossen langs bevroren rivieren en watervallen. Vanaf hogere plekken heb je prachtige uitzicht en met een beetje geluk spot je onderweg rendieren.
Mag ik de husky’s aaien?
Ja, dat mag. Ons advies is om dit pas na de tocht te doen. Voor de tocht zijn de honden namelijk zo enthousiast dat ze tegen je op springen. Meestal zijn ze al vastgebonden aan de touwen van de slede en dit kan behoorlijk in de knoop raken. Na de tocht zijn de honden voldaan en vinden ze het heerlijk om gekroeld te worden. Dan kan je rustig foto’s maken.
Waar kan ik een huskysafari maken?
Dit kan bij iedere reis in Fins en Zweeds Lapland. Het is bijna een standaard excursie geworden, gezien dit voor de meeste mensen toch echt dé activiteit is die ze willen doen als ze naar Lapland gaan. Per reis en/of accommodatie verschilt het wat voor tocht je kan doen. Er zijn zelfs meerdaagse huskysafari’s.
Ook in Alaska (in de zomer), Noorwegen en Spitsbergen (in de winter) kan je een huskysafari boeken. Onze reisexperts kunnen je goed adviseren wat de mogelijkheden zijn. Neem dus gerust contact op en we helpen je graag verder.
Reisexpert
Zonsop- en ondergangen, van zo'n uitzicht kom ik helemaal tot rust. Reizen heeft mij van een voorzichtig meisje, een vrouw gemaakt die haar grenzen verlegt. Letterlijk en figuurlijk! Een rondreis met de auto en willekeurig uitstappen op plekken die er tof uit zien, dat is het ultieme vakantiegevoel voor mij.
Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Schotland
17 Sep 2019 - Lapland
Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder
26 Jul 2017 - Lapland
De sneeuw kraakt onder mijn slede, de husky’s hijgen v Lees verder
We raden je aan een andere browser te downloaden: