Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

10 April 2024 - Lapland

Lapland in maart: de beste reistijd volgens de Finnen

Terug
Portret Thijs Löwenthal
Thijs Löwenthal

Weet veel over: IJsland en Lapland

Eind maart vertrokken we met drie Askja-collega’s (Moniek, Daniëlle en Thijs) voor zes dagen naar Fins Lapland. Tijdens deze studiereis reden we met een huurauto vanuit Oulu, aan de westkust van Finland, helemaal naar Ivalo in het noorden. We bezochten accommodaties en deden de activiteiten die je gedaan móét hebben.

“Wil je mee op studiereis naar Lapland?” De vraag was net zo snel gesteld, als beantwoord. Ja, natuurlijk! Na alle jaloersmakende verhalen wil ik die magische winterwereld waar iedereen het over heeft wel eens met eigen ogen zien. Wanneer vertrekken we? “Volgende week zondag.” Prima! Met een grote glimlach sta ik een week later samen met mijn collega’s op Schiphol voor onze Finnair-vlucht naar Oulu.

Ligt er in maart nog sneeuw in Lapland?

Door de korte voorbereidingstijd wist ik vooraf nog niet alles over de seizoenen in Lapland. Ligt er in maart nog wel genoeg sneeuw voor alle activiteiten? Maar bij aankomst in Finland zijn de zorgen meteen verdwenen. Dwars door het witte landschap rijden we met onze huurauto naar Hotel Herkko voor de eerste overnachting. Hotelmanager Kati legt uit dat ik niet de enige ben met deze vraag. “Maart is bij jullie het begin van het voorjaar. Veel gasten hebben daardoor het idee dat de winter voorbij is en denken niet meer aan een winterbestemming. Maar de sneeuw blijft liggen tot in mei."

Beste reistijd

"Persoonlijk vind ik maart de beste reistijd voor Lapland”, zo besluit ze haar betoog. En ze is niet de enige met deze mening. Bijna zonder uitzondering vertellen alle Finnen die wij tijdens onze reis spreken hetzelfde. Het is langer licht dan in de wintermaanden - wanneer er soms maar 2,5 uur daglicht is -, de luchten zijn vaak strak blauw en alle activiteiten gaan gewoon door. De bomen zijn dan wel niet meer van boven tot onder besneeuwd (de zogenaamde marshmellow-bomen), een bermpje doorsteken kan er nog steeds voor zorgen dat je tot aan je knieën in wegzakt in de sneeuw.

Welke activiteiten kun je in maart doen in Lapland?


Huskysafari

Na een nacht in ons knusse vakantiehuisje, met haard en privésauna, is het tijd voor onze eerste activiteit: een huskysafari bij Finn Jann Huskyfarm. Hotel Herkko werkt voor de hondensledetochten samen met dit familiebedrijf, dat zowel dagexcursies als meerdaagse huskysafari’s verzorgt. In maart is het iets rustiger op de farm, terwijl het in het hoogseizoen vaak achter elkaar doorloopt. De honden staan dan ook te popelen als ze doorkrijgen dat er weer een ritje op de planning staat. Maar voor we vertrekken, krijgen we eerst een instructie over het besturen van de slede.

Let’s go! De loops liggen er mooi bij en met de dikke overall, warme wanten en gezichtsbedekking (die je gratis kunt lenen), merk je er niets van dat het buiten vriest. Voor even ben je één met de natuur. Het enige wat je hoort tijdens de sledetocht is het gehijg van de honden en het glijden van de slede door de sneeuw. We hebben een druk programma, dus er is helaas maar tijd voor een kort ritje. Hoewel we graag wat langer door het prachtige winterlandschap waren getrokken, krijgen we een goed beeld van deze onmisbare activiteit tijdens je vakantie in Lapland.

Sneeuwscootertocht

Na een warme kop koffie rijden we door naar Himmerki Lodge, waar we worden opgevangen door de gastvrije eigenaar Reijo en zijn vrouw Helvi. Wat ons bij aankomst direct opvalt is de prachtige ligging aan het bevroren Kitka-meer. Tijdens een rondleiding over het terrein en door de vakantiehuisjes vertelt Reijo over de plannen voor de toekomst én de waarde die ze hechten aan duurzaamheid.

De volgende ochtend staat er een sneeuwscootertocht over het meer op de planning. De gids stapt bij Moniek achterop en ik mag met Daniëlle meerijden. Twee uur lang scheuren we over de witte vlakte en stoppen we een aantal keren op de mooiste plekjes midden op het meer. Halverwege wisselen we van plek, zodat iedereen ervaart hoe het is om een sneeuwscooter te besturen. Het gas geven is heerlijk, maar ook de stilte bij de tussenstops is fantastisch. Je hoort helemaal niets. Nog even een stukje sjezen en even later stappen we vol adrenaline weer af.

Sauna en ijsdippen

Nog diezelfde middag rijden we door naar het noorden, richting Rovaniemi, waar we verblijven in Hotel Metsähirvas. De kamers zien er prima uit en nadat we onszelf hebben geïnstalleerd, krijgen we een tour door het hotel van eigenaar Mikko. Een échte verhalenverteller, zo blijkt. Hij vertelt uitgebreid over de roerige geschiedenis van het hotel; een oude boswachtersschool en militair ziekenhuis. Ben je ooit eens in het hotel? Vraag er dan vooral naar! ’s Avonds heeft Mikko een verrassing voor ons in petto. Terwijl hij in het Fins met zijn collega overlegt, horen we het woord ‘sauna’ al vallen. Top! Pal aan het meer staat de opgewarmde barrelsauna waar we gebruik van mogen maken. Maar er is nog een verrassing… Een luik met daaronder een ijswak. Hoort erbij. “You’ll sleep like a baby”. Uhu… We laten ons natuurlijk niet kennen. Maar er is niets aan gelogen. We hebben heerlijk geslapen.

Noorderlicht spotten

Nadat we weer warm gedoucht zijn na het ijsdippen, lopen we opnieuw naar het meer. Wie weet hebben we vanavond geluk met het noorderlicht. Rond een kampvuurtje om warm te blijven, zien we de eerste grijze vegen aan de hemel verschijnen. Een camera registreert de kleuren van de aurora vaak wel, terwijl het met het blote oog nog niet te zien is. Daarom maakt Moniek een foto met haar telefoon. Groen! We blijven dus maar even buiten staan om te zien of het feller wordt. En dan… kleurt de lucht in een mum van tijd groen en zelfs een beetje paars. Wow! Het noorderlicht danst boven ons hoofd, maar de show duurt slechts vijf minuten. Het geeft maar weer eens aan dat je beetje geluk moet hebben. Als we net onder de douche hadden gestaan, dan hadden we het spektakel zeker gemist.

Noorderlicht in maart

Maar hoe zit het eigenlijk met het noorderlicht in maart? Ondanks het feit dat de dagen snel langer worden, is het ‘s avonds en ’s nachts donker genoeg om de aurora borealis te kunnen bewonderen wanneer deze zich laat zien. Natuurlijk moet je altijd geluk hebben dat er voldoende zonactiviteit is én dat er geen bewolking in de weg zit. Maar dat is in andere maanden niet anders. In de zes dagen dat wij in Lapland waren, hebben we het noorderlicht op twee verschillende avonden met het blote oog gezien. Best een aardige score, vonden wij zelf!

Overnachten in een glazen iglo

We sluiten onze studiereis af met een overnachting in een glazen iglo bij Aurora Village, vlak bij Ivalo. En hoewel je de aurora cabins inmiddels op verschillende plekken in Lapland vindt, is een nachtje in zo’n noorderlichthuisje op deze plek nog nét iets specialer. Niet alleen bedacht eigenaar Juha de iglo’s helemaal zelf, ook is de positionering van de hutten zo dat je volledige privacy hebt en nooit bij de buren naar binnen kijkt. Waar de cabines op veel plekken heel dicht op elkaar staan, is dat hier zeker niet het geval. Het meest speciale aan de iglo’s is het grote raam. Zo kun je, met een beetje mazzel, het noorderlicht vanuit je bed zien.

Maar voor we de nacht in gaan, is er eerst een panorama sauna en bubbelbad voor ons gereserveerd, met uitzicht op het naastgelegen meer. Helemaal relaxt gaan we naar bed. De lucht is helder, maar we kunnen toch met een gerust hart de ogen dicht doen. Er is namelijk een wekservice beschikbaar via je smartphone. Die nacht gaat het alarm vier (!) keer af. Vanuit mijn bed kijk ik door het grote raam hoe het noorderlicht de lucht vult. Wat een ervaring om deze fantastische studiereis mee af te sluiten!

Reisexpert

Vulkanen, regenwouden, meren en gletsjers, ik vind het allemaal fantastisch. De natuur is waanzinnig! Maar ik houd er ook van om nieuwe culturen te ontdekken en om te zien hoe het leven ‘ergens anders’ gaat. Dat ik nu de hele dag met reizen bezig kan zijn, is daarom echt een cadeau.

Weet veel over: IJsland en Lapland

Uitgelichte reizen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.