Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

05 Feb 2024 - Lapland

Reisverhaal: Thuiskomen in Fins Lapland

Terug
Portret Monica Visser
Monica Visser

Weet veel over: Lapland

Verscholen in de Finse bossen, aan de oevers van de Kemijoki rivier ligt Hotel Metsähirvas. Je voelt je meteen welkom in het kleinschalige familiehotel. Askja-reiziger Monica kan dat als geen ander beamen. In het vroege voorjaar van 2022 boekte zij de Avonturenweek Rovaniemi en ze had het daar zo naar haar zin, dat ze in de winter van 2022 én 2023 terugging. Niet als reiziger, maar als werknemer, want zoals ze zelf zegt: “Door jullie geweldige vakantie ben ik hier nog steeds te vinden”. Zo kan ze het warme welkom dat zij destijds kreeg, doorgeven aan andere Askja-reizigers. Wij zijn benieuwd naar haar ervaringen en gingen met Monica in gesprek over haar tijd in winters Lapland.

Winterse avonturenweek in Fins Lapland

Het verhaal van Askja-reiziger Monica begon met het boeken van een winterse avonturenweek naar Fins Lapland. In januari 2022 werd alles geregeld voor de winterreis naar Lapland en de volgende maand vertrok Monica samen met twee vrienden naar het Hoge Noorden. In Lapland aangekomen, kon het avontuur beginnen. “Je weet niet helemaal wat je te wachten staat als je op het vliegveld van Rovaniemi landt, maar als je eenmaal uit het vliegtuig stapt en ziet dat alles wit is, dan voelt het gelijk bijzonder. Bij aankomst in Hotel Metsähirvas voelde het als thuiskomen. Dat komt voornamelijk doordat het hotel een hele huiselijke sfeer heeft." 

Een week vol winterse activiteiten

Het hotel was de uitvalsbasis van de vakantie die gevuld was met tal van winterse activiteiten, zo vertelt Monica. “De volgende dag zijn we gaan ijsvissen. We hebben niks gevangen, maar door het hele gebeuren eromheen – van het boren van een gat in het ijs tot het wachten tot je beet hebt –  is het leuk om mee te maken. De huskysafari en sneeuwscootertocht waren ook onvergetelijk. Het zijn excursies die je écht gedaan moet hebben als je naar Fins Lapland gaat."

Het noorderlicht spotten in Lapland

"De noorderlicht excursie sprong er voor mij bovenuit. We gingen naar een hangbrug, dat was echt een sprookjesplek waar het maanlicht op het water scheen en je het water hoorde kabbelen. Daar hebben we voor het eerst ook het noorderlicht gezien, terwijl we bij het kampvuur marshmallows en worstjes aan het braden waren. Dat was één van de meest bijzondere momenten, maar eigenlijk was alles tijdens de avonturenweek gaaf." 

Terug naar Nederland

“Op de laatste dag van de vakantie verliep mijn Corona bewijs, waardoor het nog niet zeker was of ik naar huis kon vliegen. Al dacht ik ook “Als ik niet naar huis kan en (tijdelijk) hier moet blijven, dan is dat aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant vind ik het hier eigenlijk ook wel heel fijn”. Ik voelde me thuis bij Hotel Metsähirvas en de mensen waren enorm vriendelijk, dus ik had zoiets van “Als het zo is, dan is het zo”. Achteraf bleek dat ik zonder problemen naar huis kon, maar op dat moment wist ik dat nog niet."

Het Hoge Noorden roept

Eenmaal thuis in Nederland begon het normale leven weer. “Ik ging weer aan het werk en alhoewel ik een prima baan had, wilde ik meer in het leven. Ik had al twee keer een vacature voorbij zien komen op de website van Hotel Metsähirvas en dacht “Hoe geweldig zou het zijn als ik daar zou kunnen werken?”. Ik heb er overigens wel een paar maanden over nagedacht, want je zegt je vaste baan op en laat je familie in Nederland tijdelijk achter. Dat is natuurlijk niet niks."

Van reiziger naar werknemer bij Hotel Metsähirvas

"Na veel wikken en wegen heb ik Miko, de eigenaar van Hotel Metsähirvas, een bericht gestuurd met de vraag “Kan ik bij jullie komen werken?”. Miko reageerde meteen heel enthousiast met: “Je bent welkom!”. Vanaf dat moment kon al het geregel beginnen, van het invullen van de immigratiepapieren tot het regelen van een onderkomen bij het hotel.”

Op naar Fins Lapland!

“Na weken van voorbereiding was het dan eindelijk zo ver, ik vertrok naar Rovaniemi. Al dacht ik op het vliegveld wel even “Waar ben ik mee bezig?”. Je gooit toch je hele leven overhoop, dus van wat (gezonde) spanning was wel sprake. Maar ik zei tegen mezelf: “Ik ga het gewoon een maand proberen." Achteraf viel het reuze mee, al heeft het toch even geduurd voordat ik het helemaal was gewend. Je spreekt een andere taal, leert allemaal nieuwe mensen kennen en moet je leven opnieuw inrichten. Dat was best een uitdaging, maar het warme welkom dat ik bij Hotel Metsähirvas heb gehad, maakte het allemaal een stuk makkelijker."

Huiselijke sfeer bij Hotel Metsähirvas 

Het eerste jaar bij Hotel Metsähirvas kreeg een vervolg, want op het moment dat we Monica spreken eind november 2023 is ze bezig met haar tweede seizoen. “Ik werk hier nog steeds met heel veel plezier. Het niet-zakelijke en de warme, huiselijke sfeer is waar ze hier bij Hotel Metsähirvas in uitblinken. Dat maakt het zo fijn om er te verblijven én te werken. Maar ook de natuur in de omgeving is een groot pluspunt. In Nederland is alles zo druk en gehaast, maar hier is het heerlijk rustig in onze eigen witte bubbel."

Iedere dag wakker worden in een witte wereld

"Elke dag is het speciaal om hier wakker te worden. Het is magisch en ik voel mij dan ook echt gezegend als ik naar buiten kijk. In deze tijd van het jaar - eind november - komt de zon nog een beetje boven de horizon, waardoor de zonnestralen door mijn kamerraam naar binnen schijnen en de bomen dik bepakt zijn. Ik kijk uit op de rivier, waar het altijd rustig is. Al trekken er ‘s avonds vaak mensen naar de rivier, om het noorderlicht te spotten of een vuurtje te maken. Dan leeft het en hangt er een gezellige sfeer."

Wat brengt de toekomst?

“Ik heb nu nog alle vrijheid om dit soort dingen te doen, en daar ben ik heel erg blij mee. Ik leer er veel van en ontmoet ontzettend veel mooie mensen. Het hoogseizoen begint nu op gang te komen, wat altijd een gezellige drukte met zich meebrengt. De Nederlandse gasten komen vaak vanaf begin december met Askja mee. Het is raar om dan je eigen taal weer te kunnen spreken, maar het voelt ook vertrouwd. Normaal is een hotel een hotel, je komt er om te eten en te slapen en daarna ga je weer weg. Hotel Metsähirvas is een plek waar je eigenlijk niet weg zou willen. Tenminste, zo was het voor mij. Hoe mooi is het dat ik nu het warme welkom dat ik destijds kreeg, kan doorgeven aan andere Askja-reizigers. Ik geniet volop van mijn tijd hier bij Hotel Metsähirvas."

Reisexpert

Onze reizigers delen graag hun reisverhalen. In deze blog lees je de belevenissen van Monica Visser bij Hotel Metsähirvas in Fins Lapland! 

Weet veel over: Lapland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

17 Sep 2019 - Lapland

Waarom met Askja naar Lapland?

Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder

22 Jan 2024 - Lapland

Reisverhaal: Magisch Lapland

Eind december vertrok de familie Som naar Fins Lapland voor Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.