Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

03 April 2018 - Nieuw-Zeeland

Gouden stranden en Nederlandse historie in Abel Tasman National Park

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Wie Nieuw-Zeeland bezoekt, mag het Abel Tasman National Park eigenlijk niet overslaan. Dit natuurpark is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland en ligt in het noorden van het Zuidereiland, op twee uur rijden van Nelson en drie uur rijden van Picton. In 2011 liep ik hier de Abel Tasman Coastal Track, één van de Nieuw-Zeelandse 'Great Walks' en raakte ik onder de indruk van het bijzondere landschap. Tijdens mijn meest recente Nieuw-Zeeland reis kon ik de verleiding dan ook niet weerstaan er nogmaals naartoe te gaan, deze keer voor een dag.

Abel Tasman National Park is vernoemd naar de gelijknamige Nederlandse ontdekkingsreiziger die in 1642 per toeval de kustlijn van het nationale park ontdekte. Het kwam helaas echter tot een handgemeen met de Maori en Murderer's Bay herinnert nog aan de vier zeelui die hier bij de gevechten omkwamen. In 1770 werd het gebied opnieuw ontdekt door James Cook die Murderer's Bay omdoopte tot Blind Bay. Uiteindelijk werd de eerste exploratie van Abel Tasman National Park pas uitgevoerd in 1862 door Jules Durmont d'Urville, die werkte in opdracht van de Franse regering. Veel namen die hij bedacht voor de diverse baaien, waaronder Watering Cove en Anchorage, zijn nog steeds in gebruik. In 1942, driehonderd jaar na de eerste ontdekking door Abel Tasman, kreeg het nationale park zijn huidige naam.

Abel Tasman National Park staat met name bekend om zijn prachtige goudgekleurde stranden en kan slechts te voet of per watertaxi bezocht worden. Reisgenoot Marieke en ik besluiten dan ook een watertaxi te boeken die ons vanaf de camping in Marahau naar Anchorage brengt. Onderweg stoppen we nog even bij Split Apple Rock en een klein eiland met een aantal zeehonden die in het zonnetje liggen te luieren. Na ongeveer een half uur op het water komen we aan in Anchorage. De schoenen moeten uit en de broek wordt tot boven de knieën opgestroopt aangezien je de laatste meters naar de kant door het water moet waden, aanlegsteigers zijn er namelijk niet.

Vanaf Anchorage is het plan om terug te lopen naar Marahau, een afstand van ongeveer 12 kilometer. Echter eerst maken we nog een korte tour naar Pitt Head, waar ik tijdens mijn vorige bezoek aan Abel Tasman National Park niet ben geweest. Bij Pitt Head hebben we het eerste prachtige uitzicht van de wandeltocht en ik verbaas me wederom over de bijzondere emeraldgroene kleur van het water. Nadat we weer in Anchorage terug zijn, is het tijd om aan de 12 kilometer terug naar de camping te beginnen.

Vanaf Anchorage brengt een stevige klim over een breed pad ons naar de kam van de trail, waar we de meeste tijd overheen lopen. Het pad is goed gemarkeerd en nergens echt moeilijk. De ene keer lopen we door het bos, de andere keer dalen we af naar een strandje waar we onze voeten even afkoelen in het koude water van de Tasmanzee. Bij Observation Beach is het tijd voor een picknick en vallen we onder het genot van een heerlijk zonnetje bijna in slaap.

Onze wandeling voert ons verder zuidwaarts langs enkele prachtige vergezichten en klaterende watervallen. Bij Apple Tree Bay maken we een laatste stop en niet veel later komen de eerste tekenen van de bewoonde wereld weer in zicht als we Marahau naderen. Net voor het bezoekerscentrum moeten we nog even een riviertje doorwaden omdat cycloon Gita de brug heeft weggeslagen maar dat deert niet, het is een stralende dag en al het natte is zo weer droog. We eindigen de dag op het terras van onze camping onder het genot van een heerlijke Marlborough Sauvignon. Het leven is meer dan prima zo aan de andere kant van de wereld!

Tips voor een bezoek aan Abel Tasman National Park:

– Abel Tasman is niet bereikbaar per auto, deze laat je achter bij de ingang van het park bij Marahau. Vanaf hier kun je met de watertaxi verder. In overleg zet de watertaxi je bij de gewenste baai af, vanaf waar je terug kunt lopen naar Marahau. Het is verstandig om de watertaxi van tevoren te boeken.

– Overnachten kan het beste in Marahau, Kaiteriteri of Motueka waar diverse accommodaties te vinden zijn. Direct bij de ingang van het nationale park bevinden zich diverse campings die je van tevoren dient te reserveren. Zelfs aan het begin van het laagseizoen (medio maart) waren alle campings volgeboekt.

– Wanneer je andere delen van de Coastal Track wilt lopen, dien je rekening te houden met de getijden. Enkele inhammen die je oversteekt zijn slechts begaanbaar bij laag water. DOC in Nelson kan je hierover van meer informatie voorzien, evenals de medewerkers van het bezoekerscentrum in het park zelf.

– Kamperen in het park is ook mogelijk, de campings dien je van tevoren te reserveren via Department of Conservation.

– Om je bezoek extra bijzonder te maken kun je de gratis Abel Tasman visitor app downloaden, met uitgebreide informatie over de wandelpaden, flora en fauna en het nieuwe 30-jaars ecoproject dat onderdeel uitmaakt van Project Janszoon en Department of Conservation.

– Een andere goede manier om het park te verkennen is per kajak. Er zijn diverse excursies mogelijk die ook de combinatie aanbieden van kajakken en wandelen.

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

19 Jan 2018 - Nieuw-Zeeland

Vulkanen en rotte eieren op de Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland

Het is 04.30u als mijn wekker gaat. Voor het eerst sinds ik Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.