Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

07 Februari 2018 - Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland van noord naar zuid: Cape Reinga vs. Bluff

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Een dikke vijf weken geleden kwam ik in Nieuw-Zeeland aan en zo'n vier weken geleden arriveerde ik met mijn Toyota, genaamd Red, op het noordelijkste stukje land dat je over de weg kunt bereiken: Cape Reinga. Het is de plek waar de Tasmanzee en de Grote Oceaan elkaar treffen en waar je voor je gevoel aan het einde van de wereld staat.

Terwijl ik dit schrijf zit ik aan een tafeltje van Restaurant Oyster Cove bij Stirling Point in Bluff. Voor me staat een dampende kop koffie en een ietwat droge punt chocoladetaart. Buiten beuken de golven in Forveaux Strait tegen de rotsen en komt het met bakken uit de hemel. Opnieuw ben ik voor mijn gevoel aan het einde van de wereld beland.

State Highway 1 is de belangrijkste verbindingsweg van het noorden van Nieuw-Zeeland met het zuiden. Alhoewel de meeste bezienswaardigheden niet aan deze route liggen, vond ik het wel de moeite waard beide uiteinden te bezoeken. Cape Reinga in het noorden en Bluff in het zuiden. Beiden liggen ze ver weg van alles en geven ze je het ultieme ‘einde van de wereld’ gevoel. Interesse om één van deze bijzondere locaties te bezoeken? Ik zet ze in deze blog tegenover elkaar zodat je hopelijk een keuze kunt maken bij het samenstellen van je Nieuw-Zeeland reisroute.

De locatie:
Waar Cape Reinga in het uiterste noorden ligt (alleen North Cape ligt noordelijker, maar is niet voor bezoekers toegankelijk en ook niet over de weg bereikbaar), is Bluff officieel niet het meest zuidelijke stukje in Nieuw-Zeeland, dit is namelijk Stewart Island, ook wel New Zealand's Third Island genoemd. Op het vasteland is Slope Point in The Catlins het meest zuidelijke punt. 1-0 voor Cape Reinga dus.

Het landschap:
Eerlijk is eerlijk … mijn bezoek aan Cape Reinga ging gepaard met een dikke mist, zoals je op de foto's kunt zien. Normaal gesproken zie je vanaf de parkeerplaats de vuurtoren met de bijbehorende wegwijzers al liggen, maar toen ik er was kreeg ik deze pas op zo'n 100 meter afstand in zicht. Dat neemt niet weg dat het landschap, wanneer het even open trok, werkelijk prachtig was. Overal om mij heen bevonden zich eindeloze duinpartijen en kliffen. Hier bij Stirling Point zie ik wat bebouwing en de groene heuvels van de Bluff Hill Peninsula. En héél in de verte zie ik Stewart Island liggen. Ondanks het slechte weer bij Cape Reinga had ik daar qua landschap een meer 'wow' gevoel. 2-0 voor Cape Reinga.

De drukte:
Wat betreft de drukte moest ik, toen ik bij Cape Reinga aankwam, bijna huilen. Wat een mensenmassa! Het had er ongetwijfeld mee te maken dat de Nieuw-Zeelanders toen nog zomervakantie hadden, maar gezien het aantal parkeerplaatsen wordt deze plek veel meer bezocht dan Bluff. En aangezien ik totaal niet van immense drukte hou, gaat dit punt naar Bluff. 2-1 dus.

De voorzieningen:
Bij Cape Reinga was helemaal niks. Omdat het een heilige Maori locatie is mag je er niet eten. Er was dus geen enkele voorziening, behalve een aantal toiletten. De dichtstbijzijnde camping bevond zich op ongeveer vijftien minuten rijden, bij Tapotupotu Bay, terwijl je hier bij Bluff op nog geen twee kilometer afstand van Stirling Point kunt overnachten. Tevens heb je hier gewoon mobiel bereik, hetgeen bij Cape Reinga niet het geval was. Ten slotte is hier dus de Oyster Cove waar je, naar ik me heb laten vertellen, fantastische maaltijden kunt gebruiken. 2-2 dus!

Het einde van de wereld gevoel:
De laatste vergelijking die ik maak is het 'einde van de wereld' gevoel. Ik hou van dit soort momenten. Ik had het bij Ushuaia in Argentinië, bij Cape Hauy op Tasmanië en bijvoorbeeld ook bij Cape Spear op Newfoundland. Allemaal op hun eigen manier een uiteinde, net zoals Cape Reinga en Bluff dit zijn. Bluff bezoek ik vanuit Invercargill, een weinig inspirerende industriestad op nog geen half uur rijden hier vandaan. Voor Cape Reinga moest ik iets meer moeite doen, vanuit Whangarei was het een dikke vier uur rijden en de dichtstbijzijnde stad is Kaitaia op een goede anderhalf uur van de kaap vandaan. Ondanks de drukte en het slechte weer, werd ik hier sterker overvallen door het 'ik sta aan het einde van de wereld' gevoel. 3-2 voor Cape Reinga!

Al met al kan ik dus zeggen dat Cape Reinga op mij een grotere indruk maakte dan Bluff. Toch vond ik allebei de plekken het bezoeken meer dan waard. Je moet er even voor rijden en de nodige toeristen ontwijken, maar als je er dan eenmaal bent, kun je wel zeggen dat je op een heel bijzonder stukje land terecht bent gekomen!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

29 Aug 2017 - Nieuw-Zeeland

Fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland

Het is voorjaar en er is een informatiedag van Askja waarbij Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.