Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

17 Juni 2019 - Nieuw-Zeeland

Stille stranden en groene landschappen in de Coromandel

Terug
Portret Tamara Stuijt
Tamara Stuijt

Weet veel over: IJsland, Nieuw-Zeeland, Alaska en West-Canada

De Coromandel is een veelzijdig schiereiland gelegen in Nieuw-Zeeland: van prachtige stranden tot hoge bergen en van groene weilanden tot inheemse bossen...de Coromandel heeft het allemaal! Begin mei ben ik naar Nieuw-Zeeland gereisd, waarbij ik het geluk had ook een bezoek te brengen aan dit schiereiland. Al rijdt het merendeel van de reizigers met een huurauto door Nieuw-Zeeland, ik ben zelf met de ferry vanuit Auckland, door de Golf van Hauraki, naar Coromandel Town gereisd. Dit is ook zeker de moeite waard! Je komt onderweg langs verschillende eilanden, waardoor je veel te zien hebt!

In dit blog deel ik graag mijn favoriete plekken en activiteiten van de Coromandel met je:

Rijd de prachtige route van Coromandel Town naar Port Jackson



Rijden vanuit Coromandel Town naar het Noorden van de Coromandel is een aanrader! Onderweg kom je overweldigende uitzichten tegen, maar ook prachtige kliffen, uitgestrekte weilanden, bossen en verlaten strandjes. Vanaf Colville is de weg onverhard, wat betekent dat je na dit dorp nog minder mensen zal tegenkomen. Langs de weg vind je ook regelmatig Pohutukawa bomen, die soms immens groot en vaak heel bijzonder zijn. De Nieuw-Zeelanders noemen deze bomen ook wel “Christmas Trees”, want rond de Kerst bloeien er rode bloemen aan de takken, wat een heel mooi gezicht is.

Loop de Coromandel Walkway



De Coromandel Walkway vind ik echt een highlight van de Noordkust! De track begint in Stony Bay en eindigt in Fletcher Bay. Het is een track van 10 kilometer (one way) waar je ongeveer 3,5 uur over zal doen. Een gemiddelde conditie heb je hier wel voor nodig, aangezien je soms aardige heuvels tegenkomt en de paden vrij ongelijk zijn.

Ik heb zelf een klein stukje van de Walkway gelopen (+/- één uur) waarbij ik onderweg door prachtige, groene landschappen liep en indrukwekkende uitzichten had over het water en eilanden in de verte. Ik kwam er werkelijk niemand anders tegen, wat een oase van rust gaf. Aan het einde van de track werd ik beloond met het mooie strand van Fletcher Bay.

Geniet van de stilte op Otama Beach en Opito Bay



Ook Otama Beach en Opito Bay, aan de Oostkust van de Coromandel, zijn nog vrij onbekende plekken. Vooral Otama Beach vond ik prachtig! Al was het geen “strandweer” toen ik Otama Beach bezocht; van locals heb ik vernomen dat het strand vrij rustig is op elk moment van het jaar. Het strand is zo bijzonder door haar fijne, perzikkleurige zand. Vanuit hier kun je ook een korte “coastal walkway” wandelen van +/- 30 minuten. Je wandelt hierbij vanuit de rechterkant van het strand het gras in en de klif op. Gedurende de wandeling kom je wederom prachtige uitzichtpunten tegen.

Ook Opito Bay heeft een erg mooi, langgerekt zandstrand. Langs het strand heb je verschillende picknick tafeltjes staan, waar je kunt genieten van een lunch of een drankje onder het genot van heerlijke strandgeluiden en uitzichten. Ook ik heb hier genoten van een koffie met lekkernij.

Loop vanuit Hahei de trail naar Cathedral Cove of maak een boottocht



Een bezoek aan de Coromandel is niet compleet zonder de Cathedral Cove gezien te hebben. Dit is een van de gezichten van Nieuw-Zeeland: foto’s van de Cathedral Cove kom je overal tegen op het internet. Vanuit Hahei kun je de Cathedral Cove Walk doen, welke 2,5 kilometer lang is. De wandeling zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen, waarna je uiteindelijk terecht komt op een mooi strand met prachtige kliffen en uiteraard de welbekende Cathedral Cove. In de maanden november – maart kan het hier wel erg druk zijn.

Een andere leuke manier om Cathedral Cove te zien, maar ook om andere mooie stranden, rotsen en grotten te ontdekken, is een boottrip! Vanuit Hahei vaar je langs de kustlijn, maar ook langs verschillende eilanden die net iets voor de kust gelegen zijn. Je komt onderweg niet alleen prachtige landschappen tegen, maar ook wildlife. Tijdens mijn boottrip kwam ik bijvoorbeeld twee zeehonden tegen! Dit was een unieke belevenis.

Neem een kijkje bij Hot Water Beach



Ook Hot Water Beach is voor vele reizigers een must om te zien in de Coromandel, en dit is ook zeker terecht! Waar anders kom je een strand tegen waar je jouw eigen hot-pool kunt graven? Door warmwaterbronnen onder het strand komt warm water boven drijven wanneer je een gat graaft in de grond. Houd er wel rekening mee dat dit vaak alleen mogelijk is gedurende twee uur voor of twee uur na laagtij. Een schep hoef je zelf niet mee te nemen, want deze kun je ter plaatse huren. Ook op Hot Water Beach kan het in de maanden november – maart erg druk zijn.

Zelf was ik niet in de gelegenheid om mijn eigen hot-pool te graven, maar ik vond het zeker een bijzonder moment om er even langs te wandelen en het warme water te voelen.

Bezoek het Waihi Gold Discovery Centre



Gelegen in het gelijknamige Waihi, aan de voet van de Coromandel, vind je het Waihi Gold Discovery Centre. Dit is vooral erg leuk voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het dorp en in de goudproductie. Waihi is namelijk een dorp waar je al jaren goudmijnen vindt. Ook tegenwoordig werken er nog steeds veel mensen in de goudmijnen van Waihi.

Het Waihi Gold Discovery Centre is een interactief museum waar je meer te weten komt over de goudproductie. Een bezoek aan het museum kun je combineren met een tour langs de goudmijn. Een erg leuke ervaring voor jong en oud.

Fiets de Hauraki Rail Trail



De Hauraki Rail Trail is een fantastische fietsroute die door verschillende regio’s van Nieuw-Zeeland loopt. Het is een van de makkelijkste fietsroutes van Nieuw-Zeeland, waarbij je voor een dagtrip kunt kiezen, maar ook voor een 4-daagse trip. De trail is opgedeeld in verschillende stukken, wat het eenvoudig maakt om als dagtrip te kiezen, geheel naar wens. Onderweg kom je allerlei landschappen en plekken tegen: van weilanden tot bossen en van grotten tot bruggen.

Gedurende mijn reis door Nieuw-Zeeland heb ik een stuk van de Karangahake Gorge naar Waikino gefietst, wat ik helemaal geweldig vond. Op deze route kom je ook plekken tegen waar je veel over de geschiedenis kunt vinden van de mijnindustrie en hierover kunt lezen. Een leuke extra: vanuit Waikino kun je in een ouderwets treintje reizen naar Waihi.

Waar te verblijven?



Wie van kleinschalig houdt, zit in Coromandel Town of Hahei op de goede plek. Hier vind je verschillende B&B’s en kleine hotels/lodges. Het zijn kleine dorpjes, maar wel voorzien van restaurantjes en winkeltjes. Vooral Hahei wordt gebruikt als uitgangspunt voor een bezoek aan Cathedral Cove en Hot Water Beach. Coromandel Town is daarentegen het uitgangspunt voor het ontdekken van de Noordkust. Vanuit hier kun je in ongeveer een uur rij afstand ook naar de Oostkust (houd er wel rekening mee dat je door de “bergen” rijdt en je veel slingerende wegen tegenkomt onderweg).

Voor wie net iets meer te doen wil hebben in het dorp zelf, is Whitianga wellicht een goede keuze. Ondanks het feit dat dit ook een dorp is, vind je hier net iets meer winkeltjes en restaurantjes. Het aanbod qua accommodatie is daarom ook wat groter. Je vindt hier ook wat meer motels, naast de B&B’s en lodges.

Verder is Waihi (Beach) perfect voor de reizigers die wat langer op een plek willen verblijven. Waihi is namelijk een perfect uitgangspunt om de Coromandel te ontdekken, maar ook om een bezoek te brengen aan Matamata (Hobbiton), de Bay of Plenty of Rotorua.

Reisexpert

Ik heb een passie voor reizen! En deze passie deel ik heel graag met anderen. Het liefst ben ik het hele jaar door op reis. Ik houd van afwisselende reizen met een perfecte mix van natuur, stad, cultuur, strand, activiteit en avontuur. Ik vind het leuk om ook anderen enthousiast te maken en te helpen bij het samenstellen van een mooie reis.

Weet veel over: IJsland, Nieuw-Zeeland, Alaska en West-Canada

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

29 Aug 2017 - Nieuw-Zeeland

Fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland

Het is voorjaar en er is een informatiedag van Askja waarbij Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.