Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

11 December 2019 - Nieuw-Zeeland

Waarom Nieuw-Zeeland alle Askja bestemmingen in één is

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Of beter gezegd … een beetje van alle Askja bestemmingen heeft. Elke bestemming heeft natuurlijk haar eigen charme en redenen om te bezoeken. Bij Alaska denk je aan beren, bij Antarctica aan gletsjers en bij Noorwegen aan fjorden. Toch is er in Nieuw-Zeeland wel een beetje van alle Askja bestemmingen te vinden. Het is, wat mij betreft, de wereld in het klein.


Geothermische activiteit
De geothermische activiteit die je op IJsland vindt, is in Nieuw-Zeeland vooral te vinden op het Noordereiland, rondom Rotorua en Taupo. Oké, de geiser wordt gevoed door er waspoeder in te doen om hem tot ontploffing te laten komen, maar het blijft een bijzondere gebeurtenis om een geiser te zien exploderen. Hot Springs liggen verspreid over het hele land, bijvoorbeeld bij Hanmer Springs, Tekapo en Fox Glacier. Badkleding mee en genieten maar dus!

Gletsjers en ijs
De onmetelijke ijsoppervlaktes van bijvoorbeeld Antarctica en Groenland vind je niet in Nieuw-Zeeland, maar zij die van gletsjers en ijs houden komen toch wel redelijk aan hun trekken hier. De best bewaarde gletsjers vind je in Aoraki / Mount Cook National Park, waar je een prachtige wandeling kunt maken door Hooker Valley naar een meer waar je met een beetje geluk ijsbergen in kunt zien dobberen.

Fjordenkusten
De prachtige fjorden die je in Noorwegen en langs de kust van Alaska ziet, zijn in Nieuw-Zeeland ook zeker vertegenwoordigd. Het machtige Fiordland National Park is slechts op een enkele plek met de auto bereikbaar, meestal geschiedt het transport per boot of te voet. De Milford Sound is zonder twijfel de bekendste fjord van Nieuw-Zeeland, al is een bezoek aan Doubtful Sound ook enorm de moeite waard!

Vulkanisme
De besneeuwde vulkanen in Nieuw-Zeeland doen mij soms denken aan die in Chili. Ze zijn wellicht wat minder hoog, maar minstens zo imposant. Ook de vulkanen vind je op het Noordereiland, in Egmont National Park en Tongariro National Park. In de zomer is het hier een wandelparadijs, in de winter bindt men hier de lange latten onder. Auckland wordt trouwens ook omgeven door vulkanen, denk hierbij aan Rangitoto Island, Mount Eden en One Tree Hill.

Wandelparadijs
De oneindige wandelpaden van Chileens en Argentijns Patagonië zijn er ook in Nieuw-Zeeland. Als pur sang wandelaar die inmiddels op bijna alle continenten meerdaagse trekkings gemaakt heeft, kan ik bevestigen dat Nieuw-Zeeland misschien wel één van de beste plekken van de wereld is om te wandelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Canada, hoef je je hier geen zorgen te maken over eventuele beren op de weg; de grootste natuurlijke vijand in Nieuw-Zeeland is het weer, maar dat kan je sowieso niet voorspellen.

Walvissen
Canada is één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten, maar ook dat kan in Nieuw-Zeeland. Kaikoura is daar met uitstek geschikt voor en eerlijk is eerlijk, ik heb zelden zo dicht bij een potvis gevaren (uiteraard met inachtname van de wettelijke bepalingen). Maar ook in bijvoorbeeld Auckland en Nelson duiken er soms zomaar orka’s op in de haven.

Het Zuiderlicht
Het Noorderlicht hebben ze uiteraard niet in Nieuw-Zeeland, maar de gelukkige reiziger kan in de lokale winter (= onze zomer) in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland het Aurora Australis zien, oftewel het Zuiderlicht. Ook heel bijzonder!

Overal beestjes!
Het enige wat niet in Nieuw-Zeeland vertegenwoordigd is, is het uitbundige dierenleven dat je in onze Afrikaanse bestemmingen vindt. Vogels en marine wildlife zoals dolfijnen en zeeleeuwen zijn er wel, maar voor de rest kom je hier op een possum na weinig ander wild tegen. Overigens gaan er geruchten dat er in Fiordland National Park een Nieuw-Zeelandse eland gespot zou zijn, maar dit is nog niet bevestigd met beeld.

Kortom …
Nieuw-Zeeland is een beetje van alle Askja bestemmingen in één. Het is dan ook niet voor niets dat ik -as we speak- voor de vierde keer hier ben. Ik verwonder mij steeds opnieuw over de bijzonder fraaie landschappen. Over de vriendelijkheid van de Nieuw-Zeelanders en de diversiteit waar het land van de lange witte wolk mee gezegend is. Nieuw-Zeeland blijft mij roepen en ik blijf terugkeren. Ik hoop dat jij dit moois ook ooit in levende lijve mag aanschouwen!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

19 Jan 2018 - Nieuw-Zeeland

Vulkanen en rotte eieren op de Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland

Het is 04.30u als mijn wekker gaat. Voor het eerst sinds ik Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.