Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

04 Oktober 2019 - Argentinië

Ushuaia – het einde van de wereld (of toch niet?)

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Ushuaia – nee ik heb het niet over het Beach Hotel op Ibiza – noemt zichzelf ‘Fin del Mundo’ oftewel het einde van de wereld. Maar is het dat wel? Of toch niet? Voor veel reizigers voelt Ushuaia als het einde van de wereld. Dit is waar de Panamericana eindigt, dit is waar je niet over land verder kunt. Dit is waar de schepen naar Antarctica vertrekken en dit is waar het alle dagen van het jaar koud is (ok, bijna alle dagen dan). Tegen die kou kun je je overigens prima kleden, maar dat is weer een ander verhaal.


De reputatie van Ushuaia
Ushuaia draagt een reputatie met zich mee. De ‘tikkie’ reputatie. De reputatie dat het leuk is om er geweest te zijn omdat je kunt zeggen ‘ik ben op - de meest XXX plek ter wereld - geweest. ‘Tikkie’ ik ben er geweest en snel weer verder. Voor Ushuaia geldt dat het de zuidelijkste stad ter wereld is, maar het is zeker niet het zuidelijkste stukje land ter wereld waar je kunt komen. Vanaf Ushuaia kun je bijvoorbeeld namelijk nog per boot oversteken naar Puerto Williams in Chili. Je kunt naar Kaap Hoorn (niet vanuit Ushuaia overigens) en je kunt dus vanaf hier naar Antarctica.

Is Ushuaia de moeite waard?
De bovenstaande vraag is mij meermaals gesteld en ik vind hem lastig te beantwoorden. Ik leerde Ushuaia namelijk op twee manieren kennen: op de mooie manier en op de minder mooie manier. De mooie manier was toen het zonnetje scheen, de omringende bergen zich lieten zien en het nagenoeg niet regende. De minder mooie manier was een 24 uur durende non-stop hoosbui die me meer regen liet zien dan ooit tevoren.

Eerlijk is eerlijk: Ushuaia is geen enorm interessant stad en bijster mooi is ie ook niet. Wanneer het zonnetje schijnt kun je prima door de grauwheid van de stad heen kijken. Wanneer het regent is dit was lastiger. Het is het verhaal van de stad en de omgeving die het hem doen. Aan het einde van de 19e eeuw werd Ushuaia een strafkolonie en je kunt hiervan nog diverse sporen terugvinden in en rondom de stad.

De omgeving van Ushuaia
Goed, voor de stad Ushuaia hoef je dus niet helemaal naar ‘het einde van de wereld’ te reizen. Waarvoor dan wel? Voor een bezoek aan Vuurland, oftewel Tierra del Fuego bijvoorbeeld. Of voor een tochtje over het Beagle Canal, op zoek naar zeeleeuwen en pinguïns. Nog mooier is het als je de mogelijkheid hebt om een boottocht met de schepen van Cruceros Australis te maken: wie zichzelf op dit avontuur trakteert, krijgt hier absoluut geen spijt van. Deze expeditie brengt je naar plekken waar je alleen met deze boot kunt komen, een memorabele onderneming.

En als het regent in Ushuaia?
En als het regent? Tsja, dan heb je pech en eerlijk is eerlijk, de kans is redelijk groot dat het regent wanneer je in Ushuaia bent. Mocht je zo’n dag treffen, bezoek dan het Museo del Fin del Mundo en eventueel het Museo Marítimo, gevestigd in de voormalige gevangenis van Ushuaia. Afhankelijk van de wind kun je ook prima een boottochtje op het Beagle Canal maken. Neem een koffie en een stuk taart bij het hippe café Tante Sara en duim voor een moment waarop het wolkendek opentrekt en het prachtige landschap zit aan je openbaart. Gelukkig kunnen we het weer niet voorspellen en blijft een bezoek aan Ushuaia dus een gok. Mocht jouw reis door Argentinië je naar Ushuaia brengen, dan wens ik je ongeacht regen of zon toch een hele mooie tijd daar toe!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

15 Jul 2019 - Argentinië

Fietsen in Buenos Aires: ‘¡sí, por favor!’

Buenos Aires: ik heb een haat-liefde verhouding met de stad. Lees verder

08 Sep 2016 - Argentinië, Patagonië en Chili

Paklijst voor Argentinië en Chili (en een klein stukje Brazilië)

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, dan stap i Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.