Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

03 Juni 2016 - Spitsbergen en Antarctica

Over doorgezaagde schepen en helikopterplatforms

Terug
Portret Léonie van Rossem
Léonie van Rossem

Weet veel over: Adventure Cruises, Canada, Argentinië & Chili

Bootreizen worden de laatste jaren steeds populairder. Ook Adventure Cruises genieten, in al hun kleinschaligheid, van een groeiende belangstelling. Als er iets is dat de sfeer van een reis bepaalt, is het wel de keuze van het schip waarop je vaart. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten hoe die eruit zien en wat er wel of juist niet mogelijk is. Als het even kan, bezoeken we de schepen die we aanbieden. Recentelijk gingen we op bezoek bij de Antigua die we jaarlijks charteren voor onze Spitsbergen reizen en deze winter doormidden gezaagd werd. Ook bezochten we de Plancius en de Ortelius, die onlangs volledig gerenoveerd is.

De Antigua
Afgelopen winter heeft het zeilschip Antigua een spectaculaire renovatie ondergaan. Het schip is doormidden gezaagd en er is maar liefst zeven meter tussen gezet om meer ruimte te creëren. Kan dat zomaar? Ja dat kan! Na de verbouwing is het schip sneller, het ligt hoger in het water en kan hierdoor in ondiepere wateren varen. Benieuwd hoe dat gaat, zo’n schip uit elkaar halen? Check dit leuke filmpje:

Bij aankomst in Franeker, waar de Antigua lag, werden we ontvangen door kapitein Joachim en per zodiak naar het schip gebracht. Vol trots leidde hij ons rond op zijn schip en vertelde enthousiast over het verplaatsen van de hoofdmast en zijn zelf ontworpen trap, die het in- en uitstappen van de zodiaks tijdens de landingen een stuk makkelijker maakt. Na een grondige inspectie kunnen we jullie op het hart drukken dat je er niks meer van merkt dat het schip eerder dit jaar door midden is gezaagd. Écht niet :)

De Antigua is inmiddels weer onderweg richting het noorden om uiteindelijk vanaf Bodø via de Lofoten en Vesterălen naar Spitsbergen te varen. Hier maakt het schip twee mooie reizen rondom Spitsbergen.

MS Ortelius en MS Plancius
Onze volgende trip ging naar Hansweert in Zeeland, waar twee schepen van Oceanwide Expeditions net aangekomen waren vanuit Antarctica.

De Ortelius is een voormalig Russisch onderzoeksschip dat tegenwoordig de meest bijzondere expedities in de Poolgebieden maakt. Dit is mogelijk vanwege de hoge ijsklasse en de stabiele zeeligging, wat het schip trouwens een prima keuze maakt voor reizigers die snel last hebben van zeeziekte. Ook de Ortelius heeft een grondige renovatie ondergaan, waarbij twee dekken volledig gemoderniseerd zijn. Het meeste sloopwerk is gedaan tijdens de reis van Antarctica terug naar Nederland, er zijn wanden volledig uitgehaald en opnieuw geplaatst om een ruimtelijkere look and feel te creëren. Waar we het meest van onder de indruk waren? Het helikopterplatform natuurlijk!

De Plancius is een voormalig schip van de Nederlandse Marine en lag, heel bijzonder, in het droogdok. Een schip dat in het droogdok ligt mag je niet zomaar op en dus werden we voor onze rondleiding uitgerust met een helm en schoenen met stalen neuzen. Op zee maakt een expeditieschip van dit formaat al indruk, laat staan als je er pal naast staat, in ons geval op de bodem van het droogdok. We namen een kijkje in de prachtige panorama lounge die de mogelijkheid biedt je optimaal te laten genieten van de omgeving en bezochten diverse hutten, die er stuk voor stuk uitstekend uitzien.

Inmiddels zijn beide schepen weer vertrokken uit Hansweert en hebben zij koers gezet naar het noorden, waar ze aan een nieuw expeditie-seizoen gaan beginnen! Voor ons waren het twee leuke maar vooral leerzame dagen. Kom dus maar op met je vragen, we beantwoorden ze met veel plezier!

Reisexpert

Een Askja reismeisje, zo omschrijf ik mijzelf. Ik heb veel reiservaring. Van een onvergetelijke cruise naar Spitsbergen tot fijne vakanties met mijn gezin aan het water. Typisch Léonie? Mijn positieve, enthousiaste instelling. En, ik neem niet graag een blad voor de mond, ik zeg gewoon wat ik denk.

Weet veel over: Adventure Cruises, Canada, Argentinië & Chili

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

04 Aug 2016 - Spitsbergen

Over ijsberen, blauwe vinvissen, walrussen en pakijs. En gewoon geluk.

Soms heb je geluk als medewerker van Askja Reizen, dan mag j Lees verder

04 Feb 2016 - Lapland, IJsland winterreizen, Noorwegen winterrei

Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Adembenemend, ik heb het niet zo op dat woord. In de reiswer Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.