Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

11 Oktober 2022 - West-Canada, Canada en Oost-Canada (Bijgewerkt op 15 Maart 2024)

Walvissen spotten in Canada

Terug
Portret Kim Burgers
Kim Burgers

Weet veel over: Canada, Alaska, Yukon, Lapland, Nieuw-Zeeland

Canada is bij uitstek het land voor het zien van walvissen! De wateren van Canada bieden een overvloed aan voedsel. Dit biedt jou de ideale gelegenheid om tijdens je reis in Canada walvissen te gaan spotten.

Walvissen in West-Canada

Je kunt in West Canada vanaf Vancouver Island met een whale watch tour orka’s (killer whales), bultruggen (humpback whales) dwergvinvissen (minke whales) en grijze walvissen (grey whales) zien. Mei tot oktober is de beste reistijd voor het zien van orka’s. De grijze variant zie je vooral in de maanden februari tot juni wanneer zij voorbijtrekken naar Alaska. De dwergvinvissen kom je in mindere mate tegen. Terwijl de bultruggen weer steeds meer worden waargenomen in de wateren rondom Vancouver Island.

Vanuit Vancouver Island heb je op meerdere plaatsen de kans walvissen te spotten:

Telegraph Cove

Telegraph Cove wordt gezien als ‘the place to be om orka’s te spotten’. Elk jaar trekken circa 250 orka’s naar het beschermde natuurgebied Robson Bight Ecological Reserve, tien kilometer ten zuidoosten van Telegraph Cove.

Campbell River

Campbell River ligt ten zuiden van Telegraph Cove en biedt ook uitstekende mogelijkheden voor het zien van orka’s. Ook worden hier steeds meer bultruggen waargenomen.

Victoria

Victoria is ook een goede uitvalsbasis. De Juan de Fuca en Haro Straits is een goede plek voor het zien van orka’s en bultruggen. Soms worden hier ook dwergvinvissen waargenomen.

Tofino

Tofino is the place to be om de grijze walvissen langs te zien trekken in het voorjaar. Zij komen dan langs op weg naar Alaska. Ook leeft er het hele jaar nog een groepje grijze walvissen in de wateren rondom Tofino. Verder heb je hier kans op het zien van bultruggen.

Walvissen in Oost-Canada

In Oost-Canada kan je dwergvinvissen (minke whales), bultruggen (humpback whales), witte dolfijnen (beluga's), noordkapers (right whale) en (blauwe) vinvissen (fin whale) zien. De beste tijd is van half mei tot september, met het hoogseizoen van half juni tot half augustus.

De beste plekken om in Oost-Canada walvissen te spotten zijn:

Tadoussac - Saguenay St. Lawrence Marine Park

In het Saguenay – St. Lawrence Marine Park nabij Tadoussac kan je bultruggen, dwergvinvissen, (blauwe) vinvissen en beluga's zien. Het park is erg voedselrijk. De beluga's leven hier het hele jaar in het park en de overige walvissen komen in de lente en zomer om hier te foerageren.

Nova Scotia en New Brunswick – Bay of Fundy

Nova Scotia is bijna helemaal omgeven door water. Vooral de Bay of Fundy en ten noorden van Cape Breton zijn geweldige plekken voor het zien van walvissen. In de Bay of Fundy zie je vooral bultruggen, noordkapers en dwergvinvissen. Wanneer je naar Cape Breton reist, is de kans aanwezig dat je de enorme blauwe vinvis ook zult zien. De bultruggen komen niet eerder dan in juni, en tegen de tijd dat het half juni is zijn ze in volle overvloed aanwezig. De noordkaper verschijnt niet eerder dan aan het eind van de maand juni tot in de late herfst.

Newfoundland en Labrador

In de wateren van de St. Lawrence bay kun je bultruggen, (blauwe) walvissen en dwergwalvissen zien. De beste tijd in Newfoundland is van half mei tot september, met het hoogseizoen van half juli tot half augustus.

Walvissen in Atlantisch Canada - Churchill

In het Noorden van Canada in Churchill heb je kans op het zien van witte dolfijnen (beluga's). Nadat het ijs in de Hudson Bay gesmolten is, komen meer dan 3.500 beluga's naar de monding van de Churchill River. De beluga's brengen de zomermaanden juli en augustus door in de monding van de rivier, omdat het water hier warmer is dan het oceaanwater van de Hudson Bay. Ze eten de kleine visjes en schaal- en schelpdieren die hier veel voorkomen. De zomer is een perfecte tijd om de beluga's van Churchill te zien.

Tips voor het doen van een walvistour

Het tijdstip voor het maken van een whale watch tour maakt in principe niet uit. Je hebt te maken met wilde dieren. Wil je foto’s maken dan kan een tour begin van de ochtend of eind van de avond beter zijn voor het licht. Ook kan je ervoor kiezen een tour te doen later op de dag. In de hoop dat er de ochtend al walvissen zijn waargenomen die nog in het gebied rondhangen.
Trek warme kleding aan omdat het op het water vaak fris is. Soms krijg je nog wel een beschermend pak bij de aanbieder van de whale watch tour.

Reisexpert

Een mooie reis maken is voor mij ieder jaar weer ‘mijn stip op de horizon’. Ik ben een enorme natuur- en dierenliefhebber en schiet graag reisfoto’s. Na 14 jaar werken in de jeugdzorg is mijn hobby voor reizen inmiddels mijn beroep geworden. En mag ik mijn kennis en passie van Alaska, Canada en Lapland waar ik meermaals geweest ben, met alle plezier met anderen delen.  

Weet veel over: Canada, Alaska, Yukon, Lapland, Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.