Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

10 April 2019 - Yukon

De oneindige leegte die Kluane National Park heet

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Het is weids. Het is stil. Het is leeg. En groot. Vooral héél erg groot. Kluane National Park vormt samen met het naastgelegen Wrangell St. Elias National Park één van de grootste wildernisgebieden van Noord-Amerika. Het nationale park ligt in het westen van de Canadese Yukon, op de grens met Alaska. Daar waar de nationale parken van de Canadese Rockies inmiddels door flink wat reizigers wordt bezocht, vind je in Kluane nog wat je zoekt in de natuur: stilte, ruimte en leegte.

In tegenstelling tot veel nationale parken in Canada (en Amerika) kun je Kluane National Park niet met de auto inrijden. Er is wel een weg die erlangs loopt en er zijn korte wegen bij Kathleen Lake en Tchachäl Dhäl (Sheep Mountain) die je een aantal kilometer het park in voeren, maar voor de rest is toegang slechts mogelijk te voet, per boot of per vliegtuig.

Kamperen bij Kathleen Lake
Het makkelijkste toegangspunt voor Kluane National Park is bij Kathleen Lake. Dit meer ligt enkele kilometers voorbij het gehucht Haines Junction en wordt omzoomd door bossen en bergen. In mijn geval knalgele bossen (want: herfst) en met sneeuw bedekte toppen zelfs. Ik maak hier een korte wandeling langs het water, hoop stiekem dat ik geen grizzly op mijn pad tref en overnacht op de aangrenzende camping in complete rust en stilte.

Vlucht over de wildernis
Om de grootsheid van dit gebied werkelijk te kunnen voelen, kun je eigenlijk niks anders doen dan een vlucht maken. En dus stap ik aan boord van een kleine Cessna op de airstrip van Haines Junction. Opstijgen in een bushplane vind ik altijd wat spannend, vooral wanneer het net zoals vandaag een beetje winderig is. We schokken hevig maar de piloot stelt me gerust: hij weet wat hij doet en het komt goed. Ik kan niks anders doen dan hem volledig vertrouwen.

Niet veel later doemen de bergen voor me op en onder me de Kaskawulsh Glacier en South Arm Glaciers. Deze ijsrivieren strekken zich uit zover als ik kan zien en het liefst was ik hier van boord gesprongen om de wildernis te voet te gaan verkennen. Mijn avonturiershart slaat op hol bij het zien van de in elkaar gevlochten rivieren en de ruige bergpieken die zijn bedekt met een laag verse sneeuw.

De piloot wijst: daar! Daar in de verte ligt Mount Logan, de hoogste berg van Canada. Ik wil er naartoe maar helaas, mijn vlucht duurt slechts een uur en dus is het tijd om om te keren. Behendig stuurt hij de Cessna voor de laatste keer over de enorme ijsvlakte onder me en staar ik uit het raam. Ooit keer ik hier terug en ga ik al dit moois van dichtbij bekijken.

Praktische tips voor je bezoek aan Kluane National Park
Handig om te weten is dat er geen gebaande paden in het park zijn. Het is dus niet zoals bijvoorbeeld in Banff en Jasper waar je restaurants, hotels, geplaveide paden en toeristische voorzieningen vindt. Bij het bezoekerscentrum in Haines Junction kun je je uitgebreid laten informeren over de backcountry hikes, kampeeropties en meer. Alhoewel de rit langs Kluane National Park op de kaart niet lang lijkt, is het slim om er de hele dag voor uit te trekken. De landschappen zijn adembenemend en je kunt op veel plekken korte stops maken voor foto’s. Een compleet overzicht van de faciliteiten en services van het nationale park vind je hier.

Ben je zó enthousiast geworden en wil je deze rust en ruimte ook ervaren? Ruige Rockies & Yukon, Op en top Yukon en Alaska & Yukon zijn een aantal voorbeeldreizen om inspiratie op te doen. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw reis naar dit indrukwekkende gebied.

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

06 Feb 2017 - Yukon

Yukon Quest: 1000 mijl afzien op een hondenslee - Deel 1: de voorpret!

Morgen vertrek ik, op uitnodiging van Yukon Tourism, naar de Lees verder

10 Feb 2017 - Yukon

Yukon Quest: 1000 mijl afzien op een hondenslee - Deel 2: Max Verstappen on ice

Vandaag ga ik naar Whitehorse, Canada om de Yukon Quest, een Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.