Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 8 Dagen

Het beste van Zuid en West IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Kies voor een prettige kennismaking met IJsland in het hoogseizoen of juist voor een bijzondere reisperiode. Buiten de zomer ervaar je de rust en ruimte van IJsland. In oktober tot aan maart heb je kans om het noorderlicht te zien en in het voorjaar worden de dagen al lekker lang. In juni en juli gaat de zon bijna niet onder. Voor ieder wat wils! Je rijdt langs de hoogtepunten van het zuiden en door het westen van IJsland, inclusief het schiereiland Snæfellsnes met de grote vulkaan. Zo zie je het land van vuur en ijs zeker van zijn mooiste kant. 

Dag 1 (ca. 60 km)

Vlucht naar IJsland; auto ophalen en naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht. 

Dag 2 (ca. 295 km)

Watervallen, gletsjer en zwart strand langs de zuidkust naar Kirkjubaejarklaustur

Tijdens je rit langs de zuidkust heb je een mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Je rijdt langs de waterval Seljalandsfoss: met enig geklauter kun je achter de waterval langs lopen. Na dwars door zwarte zandvlaktes gereden te hebben kun je naar de voet van een gletsjertong rijden. Op de route tot aan het dorpje Vík liggen vervolgens nog een aantal vogelrotsen, waarbij je zeker Dýrholaey niet mag overslaan. Van mei tot begin augustus tref je hier grote aantallen papegaaiduikers aan (van mei tot circa 20 juni is het gebied beperkt geopend i.v.m. het broedseizoen). Na een landschap van met mos begroeide eeuwenoude lava rijd je door een immense spoelzandvlakte, ontstaan door uitbarstingen van vulkanen onder de gletsjer. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell.

Dag 3 (ca. 250 km)

Nationaal Park Skaftafell en ijsbergenmeer Jökulsárlón

Vandaag is er tijd om de omgeving te bekijken. Natuurlijk rijd je naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven.

In de zomer zijn hier meerdere excursiemogelijkheden. Je kunt hier met een zodiac of amfibievoertuig het water opgaan of een eind langs het meer lopen. Het is ook mogelijk om een kajaktocht maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. Een andere optionele excursie is naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere zeevogels. Veel mensen vinden de excursie naar Ingólfshöfdi de leukste excursie van IJsland! Als je voldoende tijd hebt, kun je nog een wandeling maken in Nationaal Park Skaftafell. Dit is een ideaal, bloemrijk gebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, de oude boerderij Sel met grasdak of verder omhoog. Er is een mooi uitzicht op de gletsjertongen en op de spoelzandvlaktes aan de zuidkust.

In de winter kan je optioneel onder leiding van een gids naar een ijsgrot gaan en bekijk het blauwe ijs en de bijzondere ijssculpturen.

Tot slot rijd je over de ringweg weer naar de accommodatie in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur/Skafatafell.

Dag 4 (ca. 250 km)

Zuidkust en watervallen naar omgeving Gouden Cirkel

Je rijdt dezelfde weg terug langs de zuidkust. Het plaatsje Skógar is vooral bekend om de grote waterval Skógafoss, die 60 meter loodrecht naar beneden valt. Ook hoger in de rivier liggen prachtige watervallen, die te voet makkelijk te bereiken zijn. Er is in Skógar ook een museum, dat een goed beeld geeft van hoe de IJslanders leefden in het begin van de 20e eeuw. Via de ringweg rijd je richting het westen en je overnacht in de omgeving van de Gouden Cirkel. Als je nog voldoende tijd over hebt kan je vandaag al Geysir en Gullfoss bezoeken. 

Dag 5 (ca. 265 km)

Geysir, Gullfoss en Thingvellir en rit naar Borgarnes

Vandaag ga je naar twee van de beroemdste hoogtepunten van het vulkaaneiland: de geisers en bronnen van Geysir en de waterval Gullfoss. Daarna ga je naar de historische streek Thingvellir, de bekende rechtsprekersvlakte. Geologisch gezien is ook deze plek uitermate interessant. Op deze plaats drijven de Amerikaanse en Europese continenten uit elkaar, wat goed te zien is aan de grote scheuren in het landschap. Je rijdt door naar de omgeving van Borgarnes/Reykholt (er bestaan twee plaatsen Reykholt, het gaat hier om Reykholt ten westen van de Langjökull gletsjer). Qua route houd je hier de ringweg aan. Je kan alleen via de binnenlandroute Kaldidalur als je een 4WD auto hebt gehuurd en de weg officieel geopend is. Even ten oosten van Reykholt liggen de sierlijke watervallen van Hraunfossar, die vanonder een lavaveld tevoorschijn komen. Ook heb je van hieruit een mooi uitzicht op een groot aantal gletsjers, met name de Eiriksjökull en de Langjökull. Verder kent dit gebied veel heetwaterbronnen, waaronder de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, waar 200 liter kokend water per seconde uit komt. Je kunt hier ook een geothermisch bad vinden: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Borgarnes of in het Reykholtsdal.

Dag 6 (ca. 290 km)

Dag op Snaefellsnes of optionele excursie ijstunnel

Je hebt de hele dag de tijd om het schiereiland Snæfellsnes te bezichtigen of het Reykholtsdal met een optionele excursie naar de ijstunnel.

Langs de grillige kustlijn liggen veel vissersplaatsjes. Tussen twee van die kustdorpjes kun je een prachtige wandeling maken: van Hellnar loop je naar Arnarstapi, waarbij een klein pad langs de basaltrotsen voert, waar in het voorjaar en de zomer enorm veel zeevogels nestelen. Je loopt in circa 2-3 uur heen en terug. Geniet van de gletsjer Snaefellsjökull, stop bij Ytri Tunga om te kijken of de zeehonden er liggen en neem zeker een kijkje bij het fotogenieke kerkje en kleurige lavastrand van Budir. Er zijn tal van strandjes met mooie uitkijkpunten en verschillende vuurtorens die vragen om een foto. Nog een bijzondere (optionele excursie) is een natuur- en vogelboottocht vanuit Stykkishólmur aan de noordkant van het schiereiland. In het hoogseizoen is er dagelijks vertrek in de winter beperkt.
Je overnacht weer op dezelfde plaats als gisteren.

Dag 7 (ca. 120 km)

Rit naar Reykjavík en Keflavík

Je reist langs de mooie kustweg van Borgarfjördur en Hvalfjördur naar Reykjavík. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Te voet kun je het centrum verkennen: veel mooie en trendy winkels, diverse musea, moderne architectuur en een leuke haven. Uiteindelijk rijd je naar Keflavík voor de laatste overnachting. 

Dag 8 (ca. 5 km)

Auto inleveren op luchthaven, vlucht van IJsland naar Nederland

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt met je auto naar de luchthaven. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.