Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 10 Dagen

Hoogtepunten IJsland

Terug Bekijk samenvatting

In tien dagen volg je de hele ringweg van IJsland. Je maakt kennis met de veelzijdige en indrukwekkende natuur: door weer en wind gevormde landschappen met borrelde modderpoelen en zwavelbronnen, walvissen, diepe fjorden, gletsjers en watervallen. Maar ook de heerlijke frisse lucht op IJsland, het lekkere eten en de vriendelijke mensen vormen een belangrijk onderdeel van je reis. Je verblijft in een combinatie van hotels, guesthouses en boerderijen tijdens de reis door IJsland. 

Dag 1 (ca. 130 km)

Vlucht naar IJsland, auto ophalen en naar Borgarnes

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je naar de omgeving van Borgarnes rijdt, vlakbij het dal van Reykholt, waar je de IJsland vakantie begint. Je overnacht hier twee nachten.

Dag 2 (ca. 225 km)

Snaefellsnes

Je hebt de hele dag de tijd voor het schiereiland Snæfellsnes. Hier kan je een wandeling maken, vogels spotten en het is enorm fotogeniek. De kust is erg ruig met vogelrotsen, je kan zeehonden kijken en je rijdt door de lavavelden en langs de vulkaan die bedekt is door de gletsjer Snaefellsjökull. Je overnacht weer in de omgeving van Borgarnes.

Dag 3 (ca. 360 km)

Via het Skagafjördur naar het stadje Akureyri

Vandaag kan je de dag beginnen met het Reykholtsdal, waar je even ten oosten van Reykholt de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss kunt bewonderen. Vooral de Hraunfossar is een heel speciale waterval omdat het water van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek hoe de grond borrelt en spuit! Er is hier ook een warm bad: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer.

Het is mogelijk om een korte wandeling te maken bij de lavavelden en kratertjes bij Bifröst. Daarna rijd je naar het gebied rond de Skagafjördur, dat bekend is omdat er IJslandse paarden gefokt worden. Net ten noorden van Varmahlid ligt het museum Glaumbaer. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar de tijd stil heeft gestaan en je een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. We rijden verder naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd. In deze stad tref je onder meer een aantal musea, een mooie botanische tuin en een heerlijk zwembad. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen te bezoeken. Je overnacht twee nachten in de omgeving van Akureyri.

Dag 4 (ca. 225 km)

Húsavík, eventueel walvisexcursie vulkanisme bij Mývatn

Je hebt de hele dag vrij te besteden in Noord-IJsland. Wij raden aan om het stadje Húsavík en Mývatn te bezoeken. Je start dan vandaag bij de Godafoss, een imponerende krachtige waterval, zoals je er nog meer zult zien op IJsland. Het is mogelijk om daar vandaan naar Húsavík te gaan. Dé plaats voor een walvisexcursie. Vervolgens zak je af naar het vulkanische Mývatn gebied. Rond Mývatn kan je een mooie rondrit maken waarbij je de meeste hoogtepunten zult zien. Zoals langs het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Uiteraard bezoek je de warme bronnen van Namaskard. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Als je wilt ontspannen raden we het Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon, gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard. De overnachting is weer in Akureyri.

Dag 5 (ca. 295 km)

Dettifoss waterval en naar Egilsstadir

’s Morgens rijd je langs Mývatn en heb je nog tijd om een mooie plek te bezoeken. Daarna rijd je via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar Oost-IJsland. Een aanrader is om de afslag te nemen naar de Dettifoss waterval, één van de krachtigste en absoluut de indrukwekkendste waterval van IJsland. Je rijdt weer terug naar de ringweg en vervolgt de weg richting Egilsstadir. Het is een schitterende route en onderweg kun je, bij helder weer, één van IJslands mooiste tafelbergen, de Herdubreid, van een afstand bekijken. Egilsstadir is de belangrijkste plaats in Oost-IJsland. Toch wonen er maar ongeveer 1600 mensen en is het pas vanaf 1950 uitgegroeid tot een administratief centrum voor de regio. Via de fjordenroute rijd je richting het zuiden. Als je geïnteresseerd bent kun je onderweg een bezoek brengen aan het stenenmuseum Steinasafn Petru van Petra Sveinsdóttir, bij Stödvarfjördur. Zij is inmiddels een beroemde IJslandse en heeft een mooie collectie mineralen en fossielen bijeengebracht in haar museumpje. Overnachting in de omgeving van Egilsstadir.

Dag 6 (ca. 390 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlon

Je gaat vandaag naar de Vatnajökull gletsjer. Als je langs de gletsjer rijdt ziet je al snel gletsjertongen liggen, die bij de Vatnajökull horen en dan te bedenken dat je nog alleen nog maar de rand van deze ijskap ziet. De invloed van deze ijsmassa is indrukwekkend. Je bezoekt het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin ijsbergen ronddrijven. Eén van de hoogtepunten van je IJsland vakantie. Je kunt hier een korte bootexcursie op het water maken of een eind langs het meer lopen. Het is ook mogelijk om een kajaktocht te maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. Twee overnachtingen in de omgeving van Skaftafell. 

Dag 7 (ca. 100 km)

Skaftafell Nationaal Park, eventueel gletsjerwandeling of vogelexcursie Ingólfshöfdi

Het Nationale Park Skaftafell, gelegen aan de voet van de gletsjer Vatnajökull is zeer geschikt om te wandelen. Het bloemrijke gebied kent een aantal zeer duidelijk gemarkeerde wandelingen, vaak langs gletsjertongen en met prachtig uitzicht op zowel ijzige massa’s als op de spoelzandvlaktes bij zee. Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Een begeleide wandeling op de gletsjer is ook een optie. Overnachting op dezelfde plek.

Dag 8 (ca. 175 km)

Rit langs de zuidkust naar omgeving Vík

De rondreis door IJsland gaat verder langs de zuidkust. Voor je bij Vík komt, rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. In Skógar tref je een klein museum aan, dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. De Skógafoss is een heel hoge waterval, waar het water 60 meter naar beneden stort. In het achterland van Skógar ligt de Eyjafjallajökull vulkaan, die in 2010 bekend is geworden door de uitbarsting. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een waterval  bezoeken, namelijk de Seljalandsfoss. Overnachting in omgeving Vík/Hella.

Dag 9 (ca. 265 km)

Gouden cirkel: Geysir, Gullfoss en Thingvellir; naar Reykjavík

Vandaag hebben we nog enkele hoogtepunten in het verschiet. Je bezoekt het bekende geothermische veld Geysir met de spuitende geiser Strokkur. Vlakbij is de in de Hvítá-kloof gelegen gigantische waterval Gullfoss. We rijden naar de historische streek Thingvellir. Deze rechtssprekersvlakte ligt precies op de plaats waar Europa en Amerika van elkaar afdrijven, waardoor scheuren in het landschap zijn ontstaan die soms meer dan 100 meter hoog zijn. Ze zijn nergens beter te zien zijn dan hier. Bovendien werd hier ’s werelds eerste democratie geboren. Je rijdt door naar Reykjavik, voor de laatste overnachting in de hoofdstad van IJsland. 


Dag 10 (ca. 50 km)

Naar Keflavík, auto inleveren en vlucht naar Amsterdam

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt met je auto naar de luchthaven. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.