Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 13 Dagen

IJsland rond in de winter

Terug Bekijk samenvatting

Dit is een rondreis door IJsland voor mensen met een flexibele instelling. Het is een avontuur om in de winterperiode een bezoek te brengen aan de hoogtepunten van IJsland, zoals de watervallen, gletsjers, de Oostfjorden en het vulkanisme bij het meer Mývatn. Je rijdt met je 4WD huurauto tijdens je vakantie het hele eiland rond en verblijft in een combinatie van guesthouses en hotels.

Dag 1 (ca. 120 km)

Vlucht naar IJsland en (optioneel) Blue Lagoon, rit naar Hveragerdi of Selfoss

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Je overnacht aan de zuidkust van IJsland, in de omgeving van Hveragerdi/Fludir. 

Dag 2 (ca. 180 km)

Gouden cirkel: Thingvellir, Geysir en Gullfoss

De eerste dagrit van jouw IJsland rondreis volgt de meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Je rijdt langs de zuidkust naar Thingvellir. Dit Nationaal Park ligt op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir rijd je via de explosiekrater Kerid naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Hierna rijd je nog 10 kilometer door naar de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval. Je overnacht weer op dezelfde plaats, aan de zuidkust van IJsland. 

Dag 3 (ca. 285 km)

Langs de zuidkust naar Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell

Vandaag rijd je verder langs de ringweg van IJsland. Je komt onder andere langs de dorpjes Hella en Hvolsvöllur. Onderweg heb je mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kun je de Westmaneilanden voor de kust zien liggen. In het binnenland zie je de Eyjafjallajökull, waar de uitbarstingen in maart en april 2010 plaats vonden. Na Hvolsvöllur rijd je langs de, deels bevroren, waterval Seljalandsfoss. Vanuit hier is het een korte rit naar Skógar, dat vooral bekend is om de grote waterval Skógafoss, waar het water 60 meter loodrecht naar beneden valt. In de omgeving van het dorpje Vík kun je de zwarte stranden bezoeken. Vanuit Vík rijd je over een spoelzandvlakte richting het oosten van IJsland. Deze spoelzandvlakte is gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Vervolgens komt Kirkjubaejarklaustur in zicht. Je overnacht twee nachten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur of Skaftafell.

Dag 4 (ca. 230 km)

Skaftafell Nationaal Park en ijsbergenmeer Jökulsárlón

De hele dag heb je de tijd om het prachtige gebied te verkennen. Natuurlijk rijd je naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Optioneel kun je onder leiding van een gids naar een ijsgrot gaan en het blauwe ijs en de bijzondere ijssculpturen bewonderen. Verder bezoek je het Nationaal Park Skaftafell, gelegen tussen twee gletsjertongen. Hier zijn een aantal gemarkeerde wandelingen te maken, (1 tot 8 uur) onder andere naar de waterval Svartifoss. 

Dag 5 (ca. 380 km)

Door de Oostfjorden naar Egilsstadir

Via de fjordenroute rijd je richting het noorden van IJsland waar steil in zee aflopende fjordkliffen, vriendelijke baaien en vissersdorpen het gezicht bepalen. Warm aanbevolen onderweg is een bezoek aan het plaatsje Djúpivogur. In het sfeervolle havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Overnachting in Egilsstadir of Fáskrúðsfjörður.

Dag 6

Gehele dag in Oostfjorden

Na de lange dag van gisteren heb je vandaag een rustig dagje in de omgeving van Egilsstadir. Afhankelijk van de weer- en wegomstandigheden kun je een uitstapje maken naar het dorpje Seydisfjördur met leuke huisjes in Noorse stijl of het dorpje Borgarfjördur Eystri wat erg geïsoleerd ligt. Je kunt ook een ronde maken om het Lágarfljót meer. Hier heb je prachtige vergezichten en kun je zelfs de watervallen Hengifoss en Litlanesfoss van ver zien. 

Dag 7 (ca. 170 km)

Naar Mývatn; hoogtepunten bezoeken

Via een prachtig en vrijwel verlaten woestijngebied reis je naar Mývatn. Onderweg heb je lange tijd uitzicht op de Herdubreid, één van IJslands mooiste tafelbergen. In de loop van de middag kom je aan in het Mývatn gebied, zodat je nog de tijd hebt om alvast wat van de bezienswaardigheden te bekijken. Bijvoorbeeld Námaskard, een gebied met hete pruttelende modderpoelen, gelegen aan de ringweg. Vlak daarbij ligt het Nature Bath, dit is een mineraalrijk bad (net als de Blue Lagoon) gelegen in Jardbardshólar. Het is heerlijk om hier te badderen en dit mag volgens ons niet ontbreken tijdens jouw vakantie in IJsland. 

Dag 8

Vulkanisme bij Mývatn

Je hebt twee dagen de tijd voor alle mooie bezienswaardigheden in de omgeving. Je kunt zelf de dagen invullen naar je wens.

Rond het meer Mývatn bezoek je het lava labyrinth Dimmuborgir, de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Er worden verschillende excursies georganiseerd zoals sneeuwschoenwandelen en langlaufen. 

Dag 9

Húsavík

Je kunt vandaag naar het stadje Húsavík. Vanaf half maart tot eind november worden hier walvisexcursies aangeboden. Iets verder naar het oosten ligt het nationale park Jökulsárgljúfur. Dit park herbergt de grote gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum en een schitterende canyon. Aan de noordkant ligt het mooie hoefijzervormige dal Ásbýrgi, dat door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen.

Dag 10 (ca. 220 km)

Akureyri en Skagafjördur

Je verlaat vandaag het gebied van Mývtn en vervolgt je weg langs de noordkust van IJsland richting Skagafjördur. Op de route kom je eerst langs de waterval Godafoss. Je loopt hier rond en geniet van de fraaie omgeving met de prachtige waterval en basaltformaties in de zijwanden van het rivierdal. Vervolgens rijd je door naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In Akureyri tref je onder meer een aantal musea, leuke koffiecafeetjes en een mooie botanische tuin. Bovendien kun je een kijkje nemen in de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. Uiteindelijk rijd je naar het Skagafjördur, bekend om zijn vele IJslandse paarden. Je overnacht in omgeving Saudarkrókur/Varmahlíd.

Dag 11 (ca. 275 km)

Via het Reykholtsdal naar Reykjavík

Je verlaat het Skagafjördur en vervolgt de ringweg naar het vissersplaatsje Blönduós. Daarna rijd je in zuidelijke richting en kun je onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Reykholt is tevens de voormalige woonplaats van de middeleeuwse dichter en politicus Snorri Sturluson. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38 graden. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite om te bezoeken. Aan het einde van de dag bereik je Reykjavík, de hoofdstad van IJsland.

Dag 12

Vrije dag in Reykjavík

In Reykjavík heb je een dag vrij te besteden. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea en moderne architectuur. Er zijn ook een aantal excursiemogelijkheden vanuit Reykjavík, zoals bijvoorbeeld een walvisexcursie vanuit de haven. In de avond heb je ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 13

Auto inleveren op Keflavík airport en vlucht naar Amsterdam

Jouw rondreis door IJsland zit er op. Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en rijdt naar Keflavík. Hier lever je de auto in. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.