Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 12 Dagen

Het beste van Noord-Noorwegen

Terug Bekijk samenvatting

Ontdek het mooie Noorwegen boven de poolcirkel. Van begin juni tot midden juli gaat de zon hier niet onder en is het tijdens je reis dus altijd licht. Je rijdt met een huurauto over de eilanden van de Lofoten en de Vesterålen. Langs de kust en over hoogvlaktes gaat de Noorwegen rondreis verder naar de Noordkaap, waarna je een bootreis met de Hurtigruten maakt van Hammerfest naar Tromsø.

Dag 1 (ca. 45 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Vlucht Amsterdam - Oslo - Evenes, huurauto ophalen en naar Harstad

Vanaf Schiphol vlieg je naar Oslo, waar je overstapt op de vlucht naar Evenes. Je haalt de auto op de luchthaven op waarna je naar het hotel in Harstad rijdt. Evenes is de luchthaven van Narvík en Harstad. Je bent nu in het noorden van Noorwegen, een multicultureel gebied waar naast Noren, ook Sami, Noorse Finnen en Russen wonen. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer diversiteit je zult opmerken. Je bevindt je nu al ten noorden van de poolcirkel, waar de zon tussen begin juni en half juli niet onder gaat.

Dag 2 (ca. 240 km)

Accommodatie: Statles Rorbusenter - huisje (LO)

Rit naar de Lofoten

Na het ontbijt ga je op pad en is je Noorwegen rondreis echt begonnen. Je volgt de zogehete Lofast route, de E10. Absoluut één van de mooiste ritten van Noorwegen over bruggen en door tunnels. Bij iedere bocht heb je weer een nieuw uitzicht op de grillige bergen. Je rijdt richting het zuiden van de Lofoten waar je twee nachten verblijft. De Lofoten kenmerken zich door een ruig landschap, pittoreske vissersdorpjes en de houten visrekken waar in de wintermaanden kabeljauw aan hangt te drogen.

Dag 3

Accommodatie: Statles Rorbusenter - huisje (LO)

Vrije dag op de Lofoten

De meest zuidelijke punt op de Lofoten die je met de auto kunt bereiken, zonder van een ferry gebruik te maken, is Å op het eiland Moskenesøy. Å is een soort levend visserijmuseum, waar bijna alle gebouwen de status van monument hebben. Op het marktpleintje worden bij de bakker de heerlijkste kaneelbroodjes gemaakt. Nusfjord is nog een zeer bekend, prachtig gelegen en pittoresk vissersdorp. Je moet hier entree betalen om het te bezoeken. Stop daarom zeker ook in één van de andere dorpen op het eiland. Wie liever een berg beklimt kan naar de top van de Reinebringen op 448 meter hoogte wandelen. Op de top word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op het plaatsje Reine, de spitse bergtoppen en de kustlijn.

Het eiland Vestvågoy was vroeger één van de belangrijkste landbouwgebieden. Vissers combineerden hun beroep met dat van boer. Naast vissersplaatsen en bergen vind je hier ook weiden en akkers, vaak in de dalen. Bezoek Unstadt, een kleine kustplaats waar je een mooie wandeling langs de kust maakt. Eggum is een zeer goede plek om de midzomernachtzon te aanschouwen. Bij Borg staat het bijzondere Vikingmuseum Lofotr en een nagebouwde Vikingboerderij. 

Dag 4 (ca. 135 km)

Accommodatie: Vesterålen Kysthotell - huisje (LO)

Rit naar Stokmarknes op de Vesterålen

Je rijdt over de Lofast route met tunnels en bruggen, die de Lofoten verbindt met het vasteland. Bij Fiskebøl neem je de ferry naar Melbu en maak je de oversteek naar de Vesterålen eilanden. Deze eilandengroep is minder bekend, maar zeker zo mooi als de Lofoten. De Vesterålen zijn dunbevolkt en het landschap is minder ruig, waardoor je er heerlijke wandelingen kunt maken en de natuur bijna helemaal voor jezelf hebt. Je slaapt twee nachten aan het water vlakbij het dorpje Stokmarknes.

Dag 5

Accommodatie: Vesterålen Kysthotell - huisje (LO)

Vrije dag op de Vesterålen, walvisexcursie vanuit Stø (optioneel)

Vandaag heb je tijd voor een excursie of om er met de auto of te voet op uit te gaan. Vanuit Stø wordt een walvisexcursie georganiseerd in de maanden juni, juli en augustus. De directe omgeving van je accommodatie verken je per fiets of kajak. Wandelingen maak je door een prachtig landschap waarbij je geniet van de mooiste vergezichten en over de witste zandstranden loopt.

Dag 6 (ca. 190 km)

Accommodatie: Mefjord Brygge - superior kamer (LO)

Rit en ferry naar Senja

In Andenes ga je aan boord van de ferry en vaar je in ongeveer anderhalf uur naar Gryllefjord op het eiland Senja. Senja is het tweede grootste eiland van Noorwegen en vanwege de diversiteit in het landschap wordt het vaak Noorwegen in het klein genoemd. Je slaapt twee nachten op het eiland Senja.

Dag 7

Accommodatie: Mefjord Brygge - superior kamer (LO)

Vrije dag op Senja

Het noorden en westen van Senja liggen aan de open zee, hier zie je dan ook steile bergen recht uit zee opstijgen. Het zuiden en oosten van het eiland zijn milder met ronde bergen, bossen, rivieren en landbouw. Senja is met het vasteland verbonden door de Gisund brug. Tussen Gryllefjord en Botnhamn ligt de nationaal toeristische route. Een prachtige weg langs de kust waarbij je keer op keer geniet van de mooiste uitzichten. Maak zeker een stop bij de uitzichtpunten Bergsbotn en Tungeneset met een bijzondere architectuur. Mooie wandelingen maak je naar de top van de Husfjellet vanaf Skaland of richting de iconische berg Segla vanaf Fjordgard.

Dag 8 (ca. 465 km)

Accommodatie: Thon Hotel Alta (LO) of vergelijkbaar

Langs de kust naar Alta

Na het ontbijt verlaat je Senja en ga je op weg naar het noorden. Je rijd over de E6 die zich met tunnels en bochten langs de oostkant van het Lyngenfjord een weg baant naar het noorden. Je passeert de Lyngenalpene, een gebied van superlatieven. Hoge bergen waarvan de toppen bedekt zijn met kleine gletsjers en waar de sneeuw tot ver in de zomer blijft liggen, worden hier ingesloten door diepe fjorden. Je rijdt richting het meest noordelijke gedeelte van Europa. Vanaf hier buigt Noorwegen ook naar het oosten. Finnmark is altijd een gebied geweest waar het oosten en westen samenkomen, zowel qua natuur als cultuur. Je rijdt door de regio waar veel Sami hebben gewoond en soms nog wonen. Je verblijft de komende nacht in Alta, de belangrijkste plaats in de provincie Finnmark, die zeer uitgestrekt en dunbevolkt is. Alta is vooral bekend vanwege de 2000 tot 6200 jaar oude rotstekeningen die te bewonderen zijn in het Alta museum.

Dag 9 (ca. 275 km)

Accommodatie: Scandic Hotel Bryggen (LO) of vergelijkbaar

Naar Honningsvåg, bezoek Noordkaap

Een bijzondere dag waarbij je het noordelijkste punt van Europa bereikt. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya, op 71 graden Noorderbreedte. Het is een grote rots die 308 meter boven de Barentszee uittorent. Van oudsher was het een zeer belangrijk oriëntatiepunt voor zeelieden en het oefent grote aantrekkingskracht uit op bezoekers uit de hele wereld. Je bereikt het eiland Magerøya via een tunnel en na nog een tunnel ben je bij Honningsvåg, de plaats waar je gaat overnachten. Vanaf hier is het nog 35 km rijden naar de Noordkaap. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over de zee en wanneer je de Noordkaap bezoekt tussen half mei en eind juli ervaar je het verschijnsel middernachtzon. De Nordkapphal is het hele jaar geopend. Je verkrijgt er informatie, er wordt een panorama film getoond en je kunt hier ansichtkaarten schrijven en op de post doen.

Dag 10 (ca. 175 km)

Accommodatie: Clarion Collection Hotel Aurora (LO) of vergelijkbaar

Hurtigruten bootreis van Hammerfest naar Tromsø

Van Honningsvåg rijd je naar Hammerfest, waar je aan het begin van de middag aan boord gaat van één van de schepen van de Hurtigruten. De Hurtigruten is een begrip en het staat voor een stijlvolle reis langs de prachtige Noorse kust. Zo zie je Noorwegen van een andere kant en kan je op het gemak genieten van de omgeving. Dat kan al direct als je door de Sørøysundet zee-engte vaart naar Øksfjord. Vervolgens gaat het schip een stuk over zee langs de kust, om daarna weer tussen eilanden en langs fjorden te varen. Tegen middernacht kom je aan in Tromsø, waar je weer van boord gaat. Je rijdt naar het hotel in het centrum van Tromsø waar je de laatste twee nachten van deze reis verblijft.

Dag 11

Accommodatie: Clarion Collection Hotel With (LO) of vergelijkbaar

Vrije dag in Tromsø, huurauto inleveren

Vandaag lever je de auto weer in, in Tromsø. De autohuur gaat per etmaal (24 uur), het is daarom belangrijk dat je de auto inlevert vóór het tijdstip dat je de auto op dag 1 hebt opgehaald.

Tromsø is de grootste stad boven de poolcirkel met ruim 60.000 inwoners. Het is gebouwd op een eiland en is zeer levendig, met name doordat er een universiteit is gevestigd. Het aanbod van cafés en restaurants is uitgebreid en er zijn veel musea. Het Polaria, centrum voor het Arctisch gebied, is verbonden aan de universiteit. In het schitterende gebouw kan je een mooie film over Spitsbergen bekijken en over de cultuur en natuur van het noorden leren. Ook het Poolmuseum is een absolute aanrader. Het bevat een schat aan informatie die op soms aandoenlijk knullige wijze is tentoongesteld. De moderne IJszeekathedraal ligt aan de overkant van het fjord, dat met een lange brug verbonden is met de stad. Gelukkig heb je de hele dag de tijd om deze leuke stad te verkennen.

Dag 12

Vlucht Tromsø - Oslo - Amsterdam

Je neemt afscheid van Noorwegen en gaat met de Flybussen naar de luchthaven van Tromsø voor de terugvlucht naar Nederland.


N.B. In het voor- en naseizoen, grofweg buiten de maanden juni, juli en augustus, kan het weer van invloed zijn op de bereikbaarheid van bepaalde attracties en op de reisduur van bepaalde trajecten. In dat geval kan het voorkomen dat reizigers bovengenoemd dagprogramma enigszins moeten aanpassen.  

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.