Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 16 Dagen

Roadtrip Noord-Scandinavië

Terug Bekijk samenvatting

Wat deze rondreis Scandinavië bijzonder maakt, is het contrast tussen de verschillende landschappen die je onderweg tegenkomt. Je combineert de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden tijdens één roadtrip. Je Scandinavië vakantie start in Noorwegen waarna je Zweeds Lapland naar de Noordkaap reist. Via de fjorden rijd je vervolgens naar de magische eilanden van de Vesterålen en Lofoten. Een rondreis waarbij je veel indrukken opdoet van de overweldigende natuur en cultuur.

Dag 1 (ca. 125 km)

Accommodatie: huisje STF Abisko Turiststation (LO)

Vlucht naar Evenes, huurauto ophalen

Vanaf Schiphol vlieg je via Oslo en/of Kopenhagen naar Evenes in het noorden van Noorwegen. De huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je op weg gaat naar het N.P. Abisko in Zweden voor de eerste twee overnachtingen.

Dag 2

Accommodatie: huisje STF Abisko Turiststation (LO)

Vrije dag in het nationaal park Abisko

Het nationaal park Abisko in Zweeds Lapland is een van de mooiste nationale parken van Zweden. Het is een 77 km² groot natuurgebied aan de zuidelijke oevers van het Torneträsk meer en ligt op ca. 100 km van Kiruna. Vanuit Abisko heb je uitzicht op het U-vormige dal van Lapporten, vrij vertaald 'de poort naar Lapland'. Het is een bekend symbool van Lapland. Abisko is het beginpunt van het beroemde Kungsledenpad, een 440 km lang wandelpad door het prachtige berglandschap tussen Abisko en Hemavan in Zuid-Lapland. Het is dan ook zeker een aanrader om een stukje van dit pad te bewandelen door het met berkenbos begroeide rivierdal met mooie watervallen.

Dag 3 (ca. 115 km)

Accommodatie: Icehotel, 'warme' kamer (LO)

Rit naar Jukkasjärvi

Voordat je naar de omgeving van Kiruna rijdt heb je zeker nog tijd voor een wandeling in het nationaal park. De weg van Abisko naar Kiruna loopt parallel aan de spoorbaan die van Kiruna naar Narvik loopt en is aangelegd na de vondst van grote hoeveelheden ijzererts in Kiruna. In Kiruna kan je een speciaal bezoekerscentrum bezoeken dat 450 meter onder de grond is gevestigd en een indruk geeft over de ertswinning. Je verblijft een nacht in de omgeving van Kiruna, in Jukkasjärvi.

Dag 4 (ca. 445 km)

Accommodatie: Scandic Karasjok (LO)

Op naar Karasjok in Noorwegen

Vroeg uit de veren vandaag. De route gaat vandaag via een klein stukje Finland naar Noorwegen. Onderweg passeer je de plaats Kautokeino dat in het hart van de regio Finnmark, de noordelijkste van Noorwegen, en de meerderheid van het plaatsje is Sami. Je verblijft een nacht in Karasjok. Bezoek het cultureel park Sámpi met openluchtmuseum in Karasjok. Hier kom je veel te weten over de Sami cultuur: de geschiedenis, tradities en mythologie van de oorspronkelijke bewoners van Lapland. 

Dag 5 (ca. 235 km)

Accommodatie: Hotel the View (LO)

Rit naar Honningsvåg, bezoek Noordkaap

Na het ontbijt neem je afscheid van deze speciale plek. Je rijdt dan over de ‘rendierweg’ richting Honningsvåg. De naam van de weg verklapt het al, je moet niet verbaasd opkijken als je rendieren op de weg tegenkomt. Honningsvåg ligt op het eiland Magerøya en is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de Noordkaap. ‘s Avonds kan je nog de laatste 35 kilometer naar de Noordkaap rijden. Op de punt van de kaap staat een wereldbol en het plateau eindigt als een steile klif van meer dan 300 meter. Je staat nu op de noordelijkste punt van Europa. Het weer hier is vaak wisselvallig. Als het helder is heb je een prachtig uitzicht over de zee en kan je het verschijnsel middernachtzon bewonderen.

Dag 6

Accommodatie: Hotel the View (LO)

Vrije dag, vogelexcursie Gjesværstappan (optioneel)

Vandaag heb je de dag vrij te besteden op het Noordkaap eiland. Vanuit Gjesvær vertrekt een twee uur durende boottocht naar het natuurreservaat Gjesværstappen. Vanaf de boot observeer je grote kolonies papegaaiduikers en drieteenmeeuwen. Bovendien heb je grote kans om ook zeekoeten, jan-van-genten, noorse stormvogels en zeearenden te zien. Vanaf het vissersdorpje Skarsvåg start een mooie wandeling van 2,5 kilometer naar de rotspoort 'Kirkeporten' vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Noordkaap. 

Dag 7 (ca. 205 km)

Accommodatie: Thon Hotel Alta (LO)

Rit over het Finnmark plateau naar Alta

Je laat de Noordkaap achter je en rijdt over het uitgestrekte Finnmark plateau naar Alta. In Alta  zijn eeuwenoude rotstekeningen te bezichtigen in het Alta museum. De rotstekeningen liggen aan een pad langs het Altafjord. Je verblijft een nacht in Alta.

Dag 8 (ca. 295 km)

Accommodatie: Clarion The Edge (LO)

Rit naar Tromsø

Je rijdt vandaag naar Tromsø. Het landschap is nu echt aan het veranderen. Je ziet de diepe fjorden en de met sneeuw bedekte hoge toppen van de Lyngenalpen. Je hebt de keuze uit de verkorte route met veerboten over de Lyngen- en Ulsfjorden of de route die zich met tunnels en bochten een weg baant naar Tromsø. De aankomende twee nachten verblijf je in Tromsø.

Dag 9

Accommodatie: Clarion The Edge (LO)

Vrije dag in Tromsø

Tromsø is een levendige stad die gebouwd is op een eiland. Er is een uitgebreid aanbod aan cafés, restaurants en musea. Interessante musea zijn het Poolmuseum en het Polaria, een centrum voor het Arctisch gebied. De moderne IJszeekathedraal ligt aan de overkant van het fjord, dat met een lange brug verbonden is met de stad. Hier kan je ook een kabelbaan nemen naar de top van de berg Storsteinen voor een schitterend uitzicht op de stad.

Dag 10 (ca. 90 km)

Accommodatie: hotelkamer Mefjord Brygge (LO)

Korte rit en ferry naar Senja

Vandaag staat een korte rit naar het veelzijdige eiland Senja op het programma. Je rijdt naar Brensholmen waar je de ferry neemt naar Botnhamn op Senja. Het is dan niet ver meer naar je accommodatie in Mefjordvær waar je een nacht verblijft. Rijd verder over de nationaal toeristische route langs de westkant van het eiland met fjorden, witte zandstranden en kleine dorpjes. Of maak een wandeling; naar de top van de Husfjellet of richting de iconische bergtop Segla.

Dag 11 (ca. 60 km)

Accommodatie: Hotell Marena (LO)

Rit en ferry naar Andenes, Vesterålen

De rit van vandaag gaat naar de Vesterålen waarbij je de overtocht vanaf Gryllefjord naar Andenes neemt. Het is een zeer populaire overtocht in de zomermaanden en gaat 2 of 3 keer per dag. Zorg ervoor dat je ruim vantevoren in de rij gaat staan en maak in de tussentijd nog een wandeling in de omgeving. De ferry gaat alleen in de zomer, tot begin september. Daarna moet je via Evenes rijden en wordt de rit ca. 390 km langer. Andenes ligt op het noordelijkste eiland van de Vesterålen waar je twee nachten verblijft.

Dag 12

Accommodatie: Hotell Marena (LO)

Vrije dag, walvisexcursie (optioneel)

De eilanden van de Vesterålen zijn dunbevolkt en het landschap is minder ruig dan de Lofoten. Je maakt mooie wandelingen waarbij je de natuur bijna helemaal voor jezelf hebt. Vanuit Andenes worden walvisexcursies georganiseerd. Bij Bleik, net iets zuidelijk van Andenes, vertrekt de vogelexcursie naar het eiland Bleiksøya waar veel papegaaiduikers te spotten zijn.

Dag 13 (ca. 195 km)

Accommodatie: hotelkamer Skårungen (LO)

Rit naar Kabelvåg, Lofoten

Vandaag gaat de rit naar de Lofoten. De eilanden van de Lofoten kenmerken zich door een ruig landschap, pittoreske vissersdorpjes en de houten visrekken waar kabeljauw aan hangt te drogen tot half juni. Via Sortland rijd je naar Melbu waar je de ferry neemt naar Fiskebøl, op de Lofoten. Op de ferry heb je zicht op de steile bergtoppen. Je rijdt verder over de Lofast route naar Kabelvåg waar je twee nachten verblijft aan het water.

Dag 14

Accommodatie: hotelkamer Skårungen (LO)

Vrije dag op de Lofoten

De vissersplaatsjes liggen langs de kust en de gekleurde huisjes steken vaak mooi af tegen de omgeving, dat prachtige beelden oplevert. Het meest zuidelijke plaatsje dat je met de auto kunt bereiken is Å. Onderweg kom je langs diverse mooie kustplaatsjes zoals Nusfjord en Reine. Veel kunstenaars en schilders hebben zich laten inspireren door het landschap en het bijzondere lofotenlicht. Je komt dan ook overal op de Lofoten kunstgalleries tegen. Op de Lofoten maak je de mooiste wandelingen naar hoge bergpieken en verlaten witte zandstranden.

Dag 15 (ca. 180 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO)

Rit naar Harstad

Na het ontbijt ga je op weg naar Harstad, de toegangspoort tot de Lofoten en Vesterålen, voor de laatste overnachting van deze roadtrip door Scandinavië. Bezoek nog een galerie in Henningsvær of Kabelvåg of maak nog een bootexcursie naar het smalle Trollfjord.

Dag 16 (ca. 45 km)

Huurauto inleveren, terugvlucht naar Amsterdam

Vandaag neem je afscheid van het hoge noorden van Scandinavië. Je levert de huurauto in op de luchthaven en vliegt terug naar Nederland.

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip als waarop je de auto op de eerste huurdag hebt opgehaald op het vliegveld. Indien je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

N.B. In het voor- en naseizoen, grofweg buiten de maanden juni, juli en augustus, kan het weer van invloed zijn op de bereikbaarheid van bepaalde attracties en op de reisduur van bepaalde trajecten. In dat geval kan het voorkomen dat reizigers bovengenoemd dagprogramma enigszins moeten aanpassen.  

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.