Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 10 Dagen

Vesterålen & Lofoten

Terug Bekijk samenvatting

Ten noorden van de poolcirkel liggen de indrukwekkende eilandengroepen Lofoten en Vesterålen. Deze eilanden zijn erg populair dankzij de overweldigende natuur met grillige bergen en pittoreske vissersdorpen. In de zomer zorgt het licht van de middernachtzon voor een magisch landschap. Deze Noorwegen rondreis is zo opgebouwd dat je meerdere nachten op één plek verblijft, zodat je rustig de eilanden kunt verkennen en tijd hebt voor wandelen, fotograferen en een walvisexcursie.

Dag 1 (ca. 45 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Vlucht Amsterdam - Oslo - Evenes, huurauto ophalen

Vanaf Schiphol vlieg je via Oslo naar Evenes, de luchthaven van Narvík en Harstad. De huurauto staat klaar op de luchthaven. Je rijdt naar het hotel in het centrum van Harstad. Je bent in het noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel, waar de zon van begin juni tot half juli niet onder gaat.

Dag 2 (ca. 225 km)

Accommodatie: Lankanholmen Sea Cabins (LG)

Rit naar Andenes op de Vesterålen

Na het ontbijt gaat je Noorwegen rondreis echt beginnen en ga je op weg naar de eilandengroep Vesterålen. Harstad ligt op het grootste eiland van de Vesterålen, Hinnøya. Dit eiland is met een brug verbonden aan het eiland Andøya dat je eerst gaat verkennen. Op weg naar Andenes, gelegen in het noordelijk puntje van dit eiland, geniet je van mooie vergezichten op onder meer het eiland Senja. Je kan er ook voor kiezen om de mooie route langs de westkust te rijden, waarbij je uitkijkt over zee, vissersgehuchtjes passeert en waar idyllische zandstrandjes te vinden zijn. Je verblijft twee nachten in een huisje in Andenes.

Dag 3

Accommodatie: Lankanholmen Sea Cabins (LG)

Vrije dag, walvis- of vogelexcursie (optioneel)

Vandaag heb je de tijd voor een excursie of maak een wandeling op dit prachtige stukje van de Vesterålen. Vanuit Andenes worden walvis- en vogelexcursies georganiseerd. Tijdens de walvisexcursies worden met grote regelmaat bultruggen gezien en steeds vaker zwemmen er ook in de zomer nog orka's in de wateren rondom Andenes. Voor de kust bij het dorpje Bleik ligt het vogeleiland Bleiksøya waar in de zomermaanden veel papegaaiduikers en zeearenden gespot worden. Bij Bleik vind je één van de prachtigste stukken zandstrand van de Vesterålen en misschien wel van Noorwegen. Zeker 's avonds bij het licht van de laagstaande zon is dit een prachtige plek.

Dag 4 (ca. 130 km)

Accommodatie: huisje Vesterålen Kysthotell (LG)

Rit naar Stokmarknes op de Vesterålen

Vandaag gaat de route naar het eiland Langøya, een van de zuidelijke eilanden van de Vesterålen. Onderweg is het genieten van de bergen en witte zandstranden die je passeert. Je overnacht twee nachten in een huisje aan het water. 

Dag 5

Accommodatie: huisje Vesterålen Kysthotell (LG)

Vrije dag op de Vesterålen

Vandaag heb je tijd om het eiland Langøya van de Vesterålen te ontdekken. Wij raden de wandeling van Nyksund naar Stø aan, een wandeling van ca. 15 km langs de zeeoever en over hoger gelegen terrein. Nyksund is een oud, in verval geraakt vissersplaatsje dat een heel eigen karakter heeft gekregen nadat het door kustenaars is opgeknapt. Een fjordsafari op zoek naar de zeearend of andere vogelsoorten is ook een aanrader. Een dagtocht met de auto langs de verlaten strandjes en pittoreske dorpjes op het eiland, is ook een aanrader. Of huur je liever een kajak of een fiets om de omgeving te verkennen?

Dag 6 (ca. 135 km)

Accommodatie: huisje Statles Rorbusenter (LG)

Rit naar Mortsund op de Lofoten

De oversteek van de Vesterålen naar de Lofoten staat op het programma van vandaag. Het landschap op de Lofoten is ruiger en nog spectaculairder dan de Vesterålen. De visindustrie is hier een belangrijke bron van inkomsten. Je komt onderweg dan ook veel visrekken tegen, waar tot half juni de stokvis aan hangt te drogen. Wij raden aan om met de ferry de oversteek van Melbu (Vesterålen) naar Fiskebøl (Lofoten) te maken. Je rijdt vervolgens richting het zuiden van de Lofoten, naar Mortsund waar je de aankomende dagen aan het water verblijft. Je rijdt over de Lofast route, die de verschillende eilanden met elkaar verbind door bruggen en een paar tunnels. Het is een indrukwekkende rit, omdat het uitzicht na iedere bocht weer anders is.

Dag 7-8

Accommodatie: huisje Statles Rorbusenter (LG)

Vrije dagen op de Lofoten

De aankomende dagen staan in het teken van het verkennen van de eilanden van de Lofoten. Svolvær is min of meer de hoofdstad van de Lofoten. Henningsvær is een sfeervol plaatsje, dat net iets zuidelijker ligt, en een bezoek waard is. De weg er naar toe voert langs de kust, rotsen en langs eilandjes. Henningsvær zelf is ook gebouwd op verschillende eilandjes. Hier zijn net als in Svolvær een aantal kunstgaleries. Veel kunstenaars en schilders hebben zich namelijk laten inspireren door het landschap van de Lofoten en het bijzondere licht op de Lofoten.

Bezoek op het eiland Vestvågøya het kustplaatsje Unstadt waar je een mooie wandeling langs de kust maakt. Het is mogelijk om van Unstadt naar het dorp Eggum te wandelen, een wandeling van ca. 10 km. Ten noorden van Leknes staat het Vikingmuseum Lofotr, dat u beslist niet mag missen. 

Maak een dagtocht naar Å, het meest zuidelijke plaatsje van de Lofoten dat met de auto te bereiken is. Bezoek hier een van de musea of eet een overheerlijk kaneelbroodje bij de bakker op het dorpsplein. De kustwegen op de Lofoten, vaak onverhard leiden je door prachtige streken. De meeste vissersplaatjes liggen langs de kust en de gekleurde huisjes steken mooi af tegen de omgeving. Reine is een dorpje met een bijzondere ligging op een eilandje dat met een verhoogde smalle weg verbonden is met de Lofast route. Het is een zeer fotogenieke plek. Nusfjord is ook een bekend en pittoresk vissersdorp. Je moet er zelfs entree betalen om het te bezoeken. De mooiste wandelingen maak je naar de geisoleerde witte zandstranden van Bunes en Kvalvika. Woorden en tijd schieten tekort voor het adembenemende mooie landschap van de Lofoten.

Dag 9 (ca. 245 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Harstad

Vandaag rijd je weer naar Evenes, waar je de reis meer dan een week geleden ook begon. Je rijdt over de Lofast route en komt langs de plaatsen Henningsvær en Svolvær. Wanneer je de brug over de Tjeldsund neemt en linksaf slaat kan je nog het ronde mystieke ‘zeven magische punten’ kunstwerk, gemaakt van ijzer en een doorsnee van 7 meter, bezoeken. 

Dag 10 (ca. 45 km)

Huurauto inleveren en terugvlucht naar Amsterdam

Na het ontbijt neem je afscheid van de Lofoten, Vesterålen en Noorwegen en rijd je met de huurauto naar het vliegveld. Je levert de auto in en vliegt terug naar Nederland.

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip als waarop je de auto op de eerste huurdag hebt opgehaald op het vliegveld. Indien je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

N.B. In het voor- en naseizoen, grofweg buiten de maanden juni, juli en augustus, kan het weer van invloed zijn op de bereikbaarheid van bepaalde attracties en op de reisduur van bepaalde trajecten. In dat geval kan het voorkomen dat reizigers bovengenoemd dagprogramma enigszins moeten aanpassen.  

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.