Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 22 Dagen

Roadtrip Newfoundland & Labrador

Terug Bekijk samenvatting

Ga mee en ontdek deze ruige provincie van Atlantisch Canada, een perfecte bestemming voor wandel-, natuur- en cultuurliefhebbers. Hier in het meest oostelijke deel van Canada begint je avontuur in een provincie met een kustlijn van maar liefst 29.000 kilometer. We nemen ruim de tijd om je de mooiste plekken van Newfoundland te laten zien. Op de meeste plaatsen blijf je twee nachten zodat je altijd een dag de tijd hebt om leuke activiteiten te ondernemen.  En om te genieten en te wandelen, want door de fantastische uitzichten is dat hier op heel veel plekken een feest! En als je dan toch al dichtbij Labrador bent, reis je natuurlijk verder en steek je per boot over naar het noordelijke deel van de provincie. Al vanaf de veerboot zie je de grootsheid van Labrador. Je bezoekt natuurlijk het plaatsje Red Bay, waar je nog steeds herinneringen kunt vinden aan de enorme walvisjacht die er in de 16e eeuw plaatsvond door Baskische walvisvaarders. Wandelend over de Boney Shore Trail langs de kust kun je nog honderden jaren oude walvisbotten zien liggen als gevolg van deze jacht. Ben je echt geïnteresseerd in het verleden van deze plek, boek dan twee nachten extra en verblijf in één van de accommodaties in Battle Harbour. 

Dag 1

Accommodatie: Leaside Manor Suites & Apartments - Standard Room (LG)

Aankomst St. John’s

Na aankomst in St. John's haal je de huurauto op bij het vliegveld. St. John's is het oudste stadje van heel Noord-Amerika en heeft veel sfeervolle plekjes te bieden. Merkwaardig genoeg ligt het stadje dichter bij Nederland als van de westkust van Canada. In de zomer is het tijdsverschil slechts 4,5 uur met Nederland. Door de fraaie pastelkleurige huisjes waan je je bijna in een ander tijdperk. Vele straten lopen nog evenwijdig met de hellingen, net zoals ze in 1892 in functie van de paardenkarren en trams waren uitgedacht.

Dag 2 (ca. 40 km)

Accommodatie: Leaside Manor Suites & Apartments - Standard Room (LG)

St. John's

In en rondom St. John's is genoeg te zien! Boven de stad prijkt Signal Hill, van hieruit werd de stad achter de bergen ooit met vlagsignalen op de hoogte gebracht van de komst van schepen. Hier staat ook de Cabot Tower. Onderaan Signal Hill ligt over de rotsen een mooie wandelroute. In de lente trekken hier behalve schepen ook ijsbergen voorbij. Net ten noorden van St.John's ligt het pittoreske vissersplaatsje Quidi Vidi Village wat zeker een bezoek waard is. Onderaan Signal Hill ligt over de rotsen een mooie wandelroute. In de lente trekken hier behalve schepen ook ijsbergen voorbij.

Bezoek ook zeker het meest oostelijke puntje van Noord Amerika bij Cape Spear. Hier ligt een karakteristieke vuurtoren hoog op de kliffen aan de oceaan. Cape Spear ligt op ongeveer 20 minuten rijden van St. John's. Op de terugweg naar de stad ligt een piepklein vissersplaatsje dat je beslist moet bezoeken, Petty Harbour. In de kleine levendige haven wordt de vangst van de dag schoongemaakt. De haven ligt vol met kleurige vissersboten, overal liggen netten, palen, dobbers en boeien en staan gekleurde vissershuisjes aan de kade. Meeuwen vliegen krijsend over het water op zoek naar de beste restjes vis. Dit is puur Newfoundland.

Dag 3 (ca. 150 km)

Accommodatie: Edge of the Avalon Inn - Standard Room (L)G

Rit over de Irish Loop naar Trepassey

Als je vroeg vertrekt heb je de ochtend de tijd om een walvisexcursie te maken in Bay Bulls, op ongeveer een half uur rijden van St. John's. De boten varen naar het Witless Bay Islands Park Reserve, een beschermd zeegebied voor de kust. Op zo'n 5 kilometer voor de kust liggen vele eilandjes waarlangs jaarlijks drieduizend walvissen passeren op trektocht naar meer voedselrijke gebieden. Bovendien komen hier meer dan 2 miljoen vogels om eieren te leggen waaronder waaronder 620.000 paartjes vale stormvogeltjes. Publiekstrekker zijn natuurlijk de half miljoen papegaaiduikers. 

Daarna rijd je door in zuidelijke richting over de Highway 10, ook wel de Irish Loop genoemd. Deze weg is eén van de scenic roads in Newfoundland en biedt schitterende uitzichten. Onderweg passeer je Ferryland met een karakteristieke vuurtoren op een klein schiereiland. Hier is  een heerlijke picknicklunch te verkrijgen om buiten op de kliffen op te eten. Je krijgt een kleed mee en je zoekt daarna je eigen plekje uit met zicht op de oceaan. Met een beetje geluk zit je je broodje te eten terwijl je de walvissen voorbij ziet zwemmen.

Even verderop passeer je het Mistaken Point, als eerste van de vier sites tijdens je rondreis Newfounland & Labradro, die op de Wereld erfgoedlijst van Unesco staan. Dit is een plek waar 's werelds oudste fossielen te vinden zijn. Je kunt hier een tour maken om de rotsen te kijken waarop de fossielen zitten, deze start bij het bezoekerscentrum om 13.00 uur. 

Later vervolg je de reis naar St. Mary's. Dit kleine gehuchtje ligt zo'n 20 kilometer ten noorden van St. Vincent waar je vanaf het strand in de maanden juli en augustus bultrug walvissen kunt spotten. Ze komen zo dicht bij de kust omdat het water hier erg diep is

Dag 4 (ca. 255 km)

Accommodatie: Wilds at Salmonier River - Standard Room (LG)

Bezoek Cape St. Mary's

Je verlaat Trepassey na het ontbijt en gaat op weg naar het noorden. Al snel merk je dat je werkelijk aan de rand van Canada rijdt, het landschap is leeg en verlaten, er staan geen bomen en je kunt héél ver weg kijken. Zodra je bij St. Vincent's aankomt kun je een stop maken op een prachtig kiezelstrand waar in de zomer de indrukwekkende bultrugwalvissen dichtbij de kust komen omdat het water hier erg diep is. Het is er makkelijk parkeren en zeker een tussenstop waard. De rit naar St. Mary's voert langs mooie stukken met zandstranden, die zich prima lenen voor een lange wandeling of voor het speuren naar walvissen of zeevogels. Hoogtepunt van vandaag is je bezoek aan Cape St. Mary's, de vogelrots waar duizende jan-van-genten te zien zijn. 

Eignelijk rijdt je vandaag een rondje, start in St. Mary's, en dan langs de kust over highway 92 naar Cape St. Mary's en van daaruit weer in noordelijke en oostelijke richting uiteindelijk naar The Wilds at Salmonier River Resort.

Dag 5 (ca. 265 km)

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LO)

Verder naar schiereiland Bonavista

Je reis door Newfoundland gaat verder in noordelijke richting, je verlaat het Avalon Peninsula en rijdt over de prachtige Conception Bay kustroute. Je passeert het charmante plaatsje Brigus, eens de woonplaats van de welbekende Captain Bob Bartlett. Vervolgens rijd je verder naar het schiereiland Bonavista. Een prachtige stuk natuur waar je tal van mooie wandelingen kunt maken, walvisexcursies kunt boeken of op zoek kunt gaan naar papegaaiduikertjes. Want die zitten hier in hartje zomer!

Dineren kun je prima in de Artisan Inn, maar reserveren hiervoor is een must. Niet alleen de gasten van de Inn dineren hier graag maar het is ook een geliefde plek voor de locals en andere gasten uit het dorp.

Dag 6

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LO)

Vrije dag schiereiland Bonavista

Er is van alles te zien en te doen op het schiereiland Bonavista. Er zijn zijn prachtige wandelingen te maken, één van de meest bekende is de 5,3 km lange Skerwink Trail. Dit wandelpad  brengt je hoog boven de kliffen van de oceaan met werkelijk schitterende uitzichten over de zee en de rotsen en op het dorpje Trinity. Daarnaast zijn langs de kust in de buurt van Bonavista verschillende plekken te vinden waar je de kleurrijke papegaaiduikertjes tot ongeveer het einde van augustus kunt zien. 

Dag 7

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LO)

Verken het schiereiland Bonavista, mogelijkheid tot walvisexcursie

Eén van de beste plaatsen ter wereld om walvissen te observeren is ongetwijfeld langs de kust van Newfoundland en meer specifiek in Trinity Bay en het boeken van een excursie is dan ook zeker een aanrader! De beste tijd om de bultruggen te zien in dit gebied is vanaf de tweede week in juli, wanneer er mogelijkerwijs ook nog ijsbergen te zien zijn. Kom je hier later dan is de kans op het zien van ijsbergen erg klein. Vanaf de derde week van september zijn de walvissen verdwenen en kun je genieten van de mooie herfstkleuren tijdens je wandelingen. 

Dag 8 (ca. 195 km)

Accommodatie: Inn at Happy Adventure - Standard Room(LO)

Rit naar Happy Adventure

Het is weer tijd om verder te gaan waarbij je als eerste het Terra Nova National Park ziet waar je dwars doorheen rijdt. Vierhonderd km2 met natuurschoon, dichte wouden en een adembenemende kustlijn waar je walvissen en zeevogels kunt spotten. In het park zijn veel mooie wandelingen te maken en de meesten hiervan starten bij het Visitor Center dat je aantreft aan de achterkant van het park aan Transcanada Highway 1. Hier kun je ook een kaartje krijgen met de 11 meest bekende wandelroutes in het park zoals de Louil Hill Trail (3,5 km), de Malady Head Trail (5 km) of the Shoreline Trail (12 km).

Je overnacht in een charmante Inn in het kleine plaatsje Happy Adventure. 

Dag 9

Accommodatie: Inn at Happy Adventure - Standard Room (LO)

Vrije dag Happy Adventure

De plaatsnamen in Newfoundland zijn fantastisch, wie wil er nu niet in Happy Adventure wonen? Plan vooral een bezoekje aan Eastport Peninsula aan de Kittiwake Coast wat ook weer echt de moeite waard is. Je volgt hier de 41 km lange (enkele reis) Road to the Beaches, het gebied staat bekend om de vele zandstranden. De meest fotogenieke plek is het allermooiste en piepkleine vissersplaatsje Salvage. Dit is de oudste Europeese nederzetting langs dit deel van de kust en een klassiek vissersplaatsje met diverse scheepswerven, vissersboten - en gekleurde schuurtjes waar de vangst van de dag wordt klaargemaakt.

Dag 10 (ca. 286 km)

Accommodatie: Riverwood Inn - walkout suite (LO)

Rit naar Springdale

Je rijdt weer verder naar het westen met als bestemming Springdale, het economische hart van het gebied rondom Green Bay. Aan Halls Bay zie je het historische Springdale Waterfront waar je ook zee-arenden rond ziet vliegen en in het voorjaar drijven de ijsbergen op slechts een steenworp afstand voorbij. Je overnacht in een prachtige en rustig gelegen accommodatie waar de kamers zó mooi en ruim zijn dat je hier graag nog langer wilt verblijven!

Dag 11

Accommodatie: Riverwood Inn - walkout suite (LO)

vrije dag Springdale

Tijd om onder andere de Springdale Wetlands te bezoeken. Het gebied waar de Indian River in Halls Ball overgaat is een riviermonding van 60 km2 met één van de meest diverse ecosystemen die bestaat uit zowel aardse als in het water levende diersoorten. Je vindt hier onder andere de Canadese gans, zalmen, elanden, eenden, diverse soorten bessen, Yellowlegs en verschillende andere soorten vogels.

Er loopt een heel mooi wandelpad over de wetlands, de 5,6 km lange Indian River Walking Trail langs de Indian River naar de Springdale wetlands. Tijdens de wandeling geniet je van de vogels zoals de canadese gans maar je kunt ook elanden, eenden en vele andere soorten vogels en dieren aantreffen. Bij de Indian River Falls kun je zien waar de Atlantische zalm de watervallen tegemoet springen in hun trek stroom opwaarts om te paaien. 

Houd je van wandelen dan is ook de Alexander Murray Hiking Trail in Kings Point aan de Green Bay een aanrader. Deze wandeling duurt 3,5 tot 5 uur, bestaat uit houten boardwalks, heeft 2200 traptreden en gaat langs 3 watervallen. Eenmaal aan de top (335 m hoogte) heb je een fantastisch uitzicht over onder andere Green Bay.

Dag 12

Accommodatie: Bonne Bay Inn - standard room (LO)

Rit naar Woody Point in het zuidelijke deel Gros Morne National Park

Er staat weer een korte rit op het programma waarbij je langs de plaatsjes Deer Lake en Sandy Lake rijdt. Onderweg rijd je door eindeloze bossen en langs talloze meertjes en rivieren. Halverwege de dag arriveer je aan de zuidkant van het Gros Morne National Park, volgens ons het mooiste nationale park in Newfoundland. Aan de zuidingang van het park bij Woody Point bevindt zich het Discovery Centre met veel informatie over het park. Op verschillende plekken zijn mooie trails te lopen, onder andere in het centrale deel van het park naar de brandtoren van Ochre Hill, van waar je een schitterend uitzicht heeft op het ongerepte landschap van het park. 

Dag 13

Accommodatie: Bonne Bay Inn - standard room (LO)

Tablelands, Gros Morne National Park en Woody Point

Woody Point is een prachtig historisch plaatsje aan Bonne Bay in het hart van Gros Morne National Park. Het park is sinds 1987 een toegewezen Unesco werelderfgoed vanwege de unieke geologie van de Tablelands. Het gesteente van de Tablelands behoort tot de oudste oppervlaktegesteenten op aarde. Door verschuivingen van de continentale platen van Noord- Amerika en Afrika kwam het aan de oppervlakte. Door het gebrek aan water en de gebrekkige vegetatie heeft dit 80 kilometer lange en 700 meter hoge kale rotslandschap nu meer weg van een woestijn. Ook de spectaculaire bergen, machtige fjorden uitgestrekte meren en prachtige zandstranden maken dit park uniek. In het park zijn zo’n 19 wandelpaden uitgezet over een lengte van ruim 100 kilometer. Ook zijn er mogelijkheden om een kajaktocht te maken, tijdens welke je Canadese ganzen, kariboes en zeehonden tegen kunt te komen. Je kunt ook een boottocht maken op Trout River Pond, een perfecte manier om de Tablelands te bezichtigen.

Dag 14 (ca. 120 km)

Accommodatie: Oceanview Hotel - Standard Room (LG)

Verder naar het noordelijke deel van Gros Morne National Park, Rocky Harbour

Je vervolgt je weg naar het noordelijke deel van dit prachtige park. Het bezoekerscentrum voor Gros Morne National Park ligt iets vóór Rocky Harbour en een bezoekje hieraan is zeker de moeite waard. Je kunt allerlei informatie krijgen over het park en de verschillende wandelingen. Deze zijn er in alle soorten en maten varierend van 1 tot 16 kilometer. Geoefende wandelaars kunnen de 16 kilometer lange wandeltocht maken naar de top van de 806 meter hoge Gros Morne. Van hieraf heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de indrukwekkende fjorden in het park. Je overnacht iets ten noorden van het park, vlakbij het Western Brook Pond Fjord waar je de volgende dag een boottocht gaat maken.

Dag 15

Accommodatie: Oceanview Hotel - Standard Room (LG)

Gros Morne National Park

Vandaag is een perfecte dag om de cruise door het Western Brook Pond Fjord te maken (niet inbegrepen). Het fjord is te bereiken na een wandeling van ongeveer drie kilometer over een houten boardwalk door de wetlands en een landschap dat na de laatste ijstijd omhoog gekomen is. Daardoor ligt dit oeroude fjord niet meer aan de zee maar drie kilometer landinwaarts. Als je bij het fjord gearrriveerd bent vaar je door het grandioze decor van loodrechte kliffen die hoog boven je uittoornen. Ragfijne watervallen maken van het landschap een sprookjesachtige geheel. Op het wandelpad naar het fjord kun je een extra aftakking nemen naar Broom Point, dat ligt op een landtong aan de noordkant van het park. Tegenwoordig is het een museum met huisjes, vissershutten en boten. Het geeft aan hoe hard het leven hier voor de vissers is geweest in vroegere tijden.

Dag 16 (ca. 350 km)

Accommodatie: Oceanview Resort - standard room (LG)

Per ferry naar de zuidkust van Labrador, naar West Modeste

Je verlaat het Gros Morne National Park en volgt de Viking Trail in noordelijke richting. Onderweg zie je het landschap veranderen. In St. Barbe steek je per ferry naar Zuid Labrador, hierbij passeer je Iceberg Alley waar gigantische ijsbergen afkomstig van de ijskap van Groenland tot vlak langs de kust kunnen drijven. Je arriveeert in Blanc Sablon, dat net over de grens ligt in de provincie Quebec. De weg naar Red Bay is nog steeds verhard, maar pas wel op want er kunnen flinke gaten in het wegdek zitten. Het is slechts een korte rit waardoor je voldoende tijd overhoudt om uit te stappen en af en toe een mooie wandeling te maken. Wanneer je uitzicht hebt op de kust, bestaat tot ca. half augustus de kans dat je ijsbergen voorbij ziet drijven en walvissen ziet zwemmen. Je verblijft twee nachten in een kleine lodge direct aan de kust in West Modeste.

Dag 17

Accommodatie: Oceanview Resort - standard room (LG)

Vrije dag Zuid-Labrador

Neem deze dag de tijd om Red Bay te bezoeken. De weg naar Red Bay is verhard, echter op verschillende plekken kunnen gaten zitten. Pas hiervoor op. De verharde weg loopt helemaal tot aan Mary's Harbour dus kun je eventueel ook nog verder noordelijk rijden. Het geeft je in ieder geval een prima indruk van de wildernis in Labrador. 

Bezoek hier het Red Bay National Historic Site Interpretation Centre, een tentoonstelling over alle voorwerpen, apparaten en persoonlijke bezittingen die gevonden zijn in de vele scheepswrakken die hier gevonden zijn. Sommigen hiervan dateren uit 1565. Ieder jaar kwamen er walvisvaarders naar Red Bay om op Groenlandse walvissen te jagen. In het museum tref je nog veel informatie aan over deze tijd van de walvisvaart. 

Dag 18 (ca. 210 km)

Accommodatie: Grenfell Heritage Hotel & Suites - standard (LG)

Terug naar Newfoundland, St. Anthony

Een 1,5 uur durende ferrytocht brengt je van Labrador weer terug naar Newfoundland. Check minimaal een uur van te voren in, anders gaan ze er vanuit dat je niet mee wilt en wordt je plaatsje weggegeven. Bij L’Anse aux Meadows, het meest noordelijke punt van Newfoundland, is het enige Vikingdorp van Noord-Amerika te vinden. Replica’s van Viking hutten laten je zien hoe deze eerste Europeanen leefden in dit gebied. Je overnacht in St. Anthony, dat op het puntje van de "Great Northern Peninsula" ligt aan de historische Viking Trail. 

In het voorjaar is dit ene perfecte plek om langsdrijvende ijsbergen te zien. De eerste vrijdag in juni start hier dan ook het Iceberg Festival met muziek, heerlijk eten, Viking geschiedenis, cultuur en warme gastvrijheid. Dit is altijd een heel gezellig maar ook druk weekend waarin de accommodaties snel zijn volgeboekt.

Dag 19

Accommodatie: Grenfell Heritage Hotel & Suites - standard (LG)

St. Anthony en L'Anse aux Meadows: de Vikingen

Hier in het noorden van Newfoundland vind je L’Anse aux Meadows, de enige met zekerheid gekende vikingnederzetting in Noord- Amerika. Norstead Village, een levendige interpretatie van een Viking dorp laat je zien hoe Vikings zo’n 1.000 jaar geleden leefden. De toegang tot Norstead Village is inbegrepen. Maak een tocht door de natuur aan boord van een replica van de 11e eeuwse Viking Saga en stap terug in de tijd waarin je leert hoe de Noren meer dan 1.000 jaar geleden de Atlantische Oceaan overstaken, op zoek naar nieuw land. 

Dit gebied in het hoge noorden staat ook bekend om de walvis- en ijsberg excursies die je hier kunt maken. Deze kun je extra bijboeken.

Dag 20 (ca. 411 km)

Accommodatie: Hew and Draw Hotel - standard suite (LO)

Rit naar Corner Brook

Het is een lange rit van Labrador naar Corner Brook aan de mond van de Humber River. De laatste 70 kilometer vanaf Deer Lake rijdt je door de Humber Valley, gelegen in de uitlopers van de Appalachen aan de Humber River. James Cook vestigde zich in 1767 in dit stadje en je kunt een standbeeld van hem bezoeken in de Captain James Cook National Historic Site. 

In het stadje zelf kun je ook heerlijk wandelen. De Corner Brook Stream Trails is een netwerk aan wandelpaden in het stadje Corner Brook die zich uitstrekken tot in de wildernis rondom het plaatsje. Er is een uitgebreide infrastructuur van  voetbruggen, trappen, wandelpaden, rust gebieden en uitzichtspunten aangelegd/

Dag 21

Accommodatie: Hew and Draw Hotel - standard suite (LO)

Corner Brook, vrije dag

Er zijn verschillende mooie wandelmogelijkheden rondom Corner Brook. Bijvoorbeeld op de 488 m hoge Marble Mountain zo'n tien kilometer ten noorden van Corner brook. Ook Lark Harbour is de moeite van een bezoek waar, het is een klein vissersdorpje op een landtong in de Bay of Islands en je kunt hier heerlijk rondstruinen. Een van de mooiste wandelingen in de buurt is die langs de kust bij Stephenville, de Gravels trail. Deze route is 3,5 km lang en gaat over de Gravels, de nauwe landengte die Port-au-Prince verbindt met het vaste land van Newfoundland. Deze landengte bestaat uit twee smalle stroken gravel met een zoutwater meertje er tussen. Bij de westkant van de landengte ligt de parkeerplaats voor deze wandeling. De wandeling is 3,5 kilometer lang en wordt goed onderhouden, soms kom je een stukje boardwalk tegen waar dat nodig is. 

Dag 22 (ca. 55 km)

Einde van de reis in Deer Lake

Helaas is er aan je vakantie Oost-Canada naar Newfoundland & Labrador een einde gekomen. Je levert je huurauto weer in in Deer Lake en vliegt van hieruit weer terug naar huis.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.