Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Herfstkleuren in het Isfjord, Spitsbergen

  • • Kans op noorderlicht
  • • Prachtige herfstkleuren
  • • Maximaal 20 passagiers
  • • Reis per zeilschip
Duur 8 Dagen

Soort Scheepsreizen

Prijs (vanaf) € 2.400

Isfjorden – een reis door de culturele geschiedenis en erfgoed van Spitsbergen

Het grote en uitgestrekte Isfjord is bij uitstek het ideale fjord om in een korte tijd de veelzijdigheid van Spitsbergen te zien. Naast een prachtige natuur met unieke bergformaties, indrukwekkende gletsjers en grote kolonies zeevogels en pooldieren, herbergt het een schat aan cultureel erfgoed dat in de afgelopen 400 jaar goed bewaard is gebleven door het koude klimaat.

Menselijke activiteiten, die op het randje liggen van wat menselijk mogelijk is, hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten en bieden een verhalende inkijk in het verleden. Op de stranden over het gehele fjord zijn deze sporen van menselijk leven en activiteiten zichtbaar die laten zien hoezeer het landschap en de mensen verbonden waren. De geschiedenis van Spitsbergen gaat over mensen van allerlei nationaliteiten die naar het eiland kwamen om de natuurlijke bronnen te verkennen en te gebruiken: van de vroege aanwezigheid van walvisvaarders, de mijnbouwwerkers in de 19e en 20e eeuw, tragedies van overwinteraars tot nu.

Het grote en uitgestrekte Isfjord is bij uitstek het ideale fjord om in een korte tijd de veelzijdigheid van Spitsbergen te zien. Naast een prachtige natuur met unieke bergformaties, indrukwekkende gletsjers en grote kolonies zeevogels en pooldieren, herbergt het een schat aan cultureel erfgoed dat in de afgelopen 400 jaar goed bewaard is gebleven door het koude klimaat. Menselijke activiteiten, die op het randje liggen van wat menselijk mogelijk is, hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten en bieden een verhalende inkijk in het verleden. Op de stranden over het gehele fjord zijn deze sporen van menselijk leven en activiteiten zichtbaar die laten zien hoezeer het landschap en de mensen verbonden waren.

De geschiedenis van Spitsbergen gaat over mensen van allerlei nationaliteiten die naar het eiland kwamen om de natuurlijke bronnen te verkennen en te gebruiken: van de vroege aanwezigheid van walvisvaarders, de mijnbouwwerkers in de 19e en 20e eeuw, tragedies van overwinteraars tot nu. Begeef je op een reis waar we de geschiedenis van Spitsbergen induiken door landingen bij Bohemanflya en Trygghamna, waar we Russische spooksteden zullen aandoen en geologische wonderen en indrukwekkende gletsjers zullen bezichtigen. Nu de Arctische herfst nadert, de dagen per dag weer korter worden en het weer onstuimiger kan zijn, biedt het de ideale gelegenheid om de culturele schatten te ontdekken. Door de overzichtelijke afstanden, zal deze reis de mogelijkheid bieden om de afstanden tussen de bezienswaardigheden zoveel mogelijk zeilend af te leggen naar gelang de weersomstandigheden.

Gedurende deze reizen zet de overgang van 24 uur daglicht naar totale duisternis in, waardoor we in de ochtenden en avonden prachtige violet- en andere pasteltinten in de lucht ervaren. Het fenomenale licht in deze tijd maakt deze reizen uitermate geschikt voor liefhebbers van fotografie. Als we geluk hebben, kunnen we in de nacht hopelijk ook het noorderlicht aanschouwen.

Lees meer over deze reis Wat is inbegrepen?

Dagprogramma

Dag 1 - Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen: Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Voor we aan het einde van de middag boord gaan is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Als u in de gelegenheid bent, is het een absolute aanrader om het Svalbard museum te bezoeken. Hier kun je je alvast verdiepen in de geschiedenis van het eiland, de kolenmijnindustrie, de rijkdom aan unieke pooldiersoorten, wetenschappelijke ontwikkelingen en de velepoolexpedities. Na je w bezoek kun je een wandeling maken door het voormalige mijnstadje waar u in de diverse winkeltjes een collectie van unieke Arctische producten en souvenirs kunt vinden. Aan de zogenoemde ‘floating pier’ ligt ons zeilschip Noorderlicht op u te wachten waar vanaf 16:00 ingescheept kan worden. Na een welkomstpraatje van de kapitein, zullen de trossen losgegooid worden en krijgt u een uitgebreide veiligheidsinstructie van de bemanning. Aansluitend geniet je van een heerlijk 3-gangendiner aan boord, terwijl het schip koers maakt richting de baai Gipsvika waar geankerd zal worden voor de nacht. Bij onze ankerplek trekt allereerst het geweldige uitzicht over de majestueuze klif Templet uw aandacht, een bijzonder geërodeerde bergtop van sedimentair gesteente dat zo’n 290 miljoen jaar geleden gevormd werd. Gipsvika dankt zijn naamaan het gebied waar gips gemakkelijk te zien is in de lange, witte, horizontale strepen in de plateaurotsen.
Dag 2 - Bezoek de mysterieuze spookstad Pyramiden: Na een voedzaam ontbijt, maak je je klaar voor de eerste zodiac landing  in Gipsvaka. Het Schotse mijnbouwbedrijf Scottish Spitsbergen Syndicate heeft hier zijn sporen nagelaten in het begin van de 20e eeuw. Dichtbij het strandje van kiezelstenen vinden we diverse culturele overblijfselen die achtergelaten zijn door het mijnbouwbedrijf. Een oude roestige Amerikaanse tractor, een aantal trailers en een weg waarover de tractoren reden richting Gipsdalen zijn herinneringen aan hun verblijf. Het laat zien dat de bodem van Spitsbergen erg gevoelig is voor menselijke bemoeienis en het lange tijd duurt voordat de kwetsbare natuur met zijn fragiele vegetatie de sporen van menselijke activiteiten bedekt. Ook oudere overblijfselen van menselijke activiteiten, van de Russische Pomoren, zijn verderop zichtbaar. Na deze landing varen we dieper het Isfjord in richting de Russische nederzetting Pyramiden. Het plaatsje is vernoemd naar de piramidevormige berg naast het stadje en in 1910 door de Zweden gesticht. In 1927 werd het verkocht aan de Russen en, naast koolwinning, diende het als voorbeeld om Europa te laten zien dat een goede communistische samenleving kon bestaan. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden hier naartoe gestuurd om te wonen en te werken. Na de val van de Sovjet-Unie verlieten de meeste inwoners het mijnstadje abrupt en de sporen die zij hebben nagelaten zijn mede door de koude omgeving extreem goed intact gebleven. In de huizen liggen nog kranten op tafel en in de klaslokalen liggen onafgewerkte toetsen. Toen op 31 maart 1998 de koolmijn definitief werd gesloten, bleef er enkel nog een spookstadje achter. Vandaag de dag zijn er een handjevol mensen die in het hotel van het stadje verblijven om met name toeristen te verwelkomen en rond te leiden door de verlaten stad.
Dag 3 - Pareltjes van de natuur: gletsjer Nordenskiöldbreen & Skansbukta: In de ochtend maken we een rondleiding door het spookachtige stadje, waar je zult opmerken dat de communistische stijl nadrukkelijk aanwezig. Zo staat er een groot standbeeld van het hoofd van Lenin op het grote plein, opschriften in het Russisch en oude installaties behorende bij de voormalige kolenmijn. Nadat iedereen weer veilig terug aan boord is, zetten we de reis voort richting de gletsjer Nordenskiöldbreen, één van de grootste gletsjers in het Isfjord. Hoewel de gletsjer zich de afgelopen jaren sterk heeft teruggetrokken, is de gletsjer nog altijd erg indrukwekkend. Kijk hier ook goed uit naar ijsberen die zich hier de afgelopen jaren herhaaldelijk hebben laten zien!In de avond arriveren we in het prachtige Skansbukta waar we in de beschutte baai een veilige ankerplek zoeken voor de nacht.
Dag 4 - Voorbij het historische Kapp Thorsden richting Trygghamna: In de ochtend plannen we een landing bij Skansbukta waar zichtbaar is hoe het landschap enhistorische monumenten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Onder de indrukwekkende kliffenvinden we o.a. restanten van de gipsmijn die hier ooit actief was, een huisje en een gehavende houtenboot, die waarschijnlijk gebruikt werd om het gips van land naar een groter transportschip over tebrengen. De overblijfselen van de mijnindustrie in Skansbukta zijn sterk in verval en langzaam wintde natuur hier zijn land terug. Terwijl we koers zetten in de richting van Trygghamna varen we voorbij Kapp Thorsden, een locatiewaar veel wetenschappelijk onderzoek en delfstoffenwinning heeft plaatsgevonden. Bij deze kaapvinden we ook het oudste huis van Spitsbergen, het Svenskehuset uit 1872, waar het bekende‘Svenskehuset tragedie’ heeft plaatsgevonden. Onze expeditieleider kan hier zeker meer oververtellen terwijl het schip de kaap voorbij vaart.In de beschutte baai bij Trygghamna gaan we in de avond voor anker. De naam Trygghamna komt van de oorspronkelijke Nederlandse naam ‘behouden haven’, vanwege zijn beschutte en veilige ankermogelijkheden.

Reisexpert

Liever echt maatwerk? Of vragen over deze reis?

Ben u helemaal óm en wilt u meteen deze reis boeken? Gebruik dan onderstaande opties om uw variant te selecteren en klik op 'Boek'. U kunt ook nog extra wensen doorgeven. Ben u toch op zoek naar 100% maatwerk (bijvoorbeeld op basis van deze reis)? Vraag dan een maatwerk offerte aan en we nemen vliegensvlug contact met u op.

Maatwerk offerte 03 8080 258
Om resultaten te zien, vul alle vier onderstaande filters in

Vol
Gegarandeerde vertrekdatum
Nog een paar plaatsen beschikbaar
Nog genoeg plaatsen beschikbaar

Hebt u vragen over deze reis?

Onze reisexperts kennen íedere uithoek van hun bestemming. Nou ja, bijna dan. Neem contact met ons op en we helpen u graag.

Ik wil bellen Mail ons

Een ogenblik geduld alstublieft. De prijzen worden geladen.

Overige info

IJs & weder dienende.
In dit jaargetijde zit het najaar in de lucht na een Arctische zomer. De bergen en kustgebieden beginnen
mogelijk weer met sneeuw bedekt te worden en de temperaturen liggen rond 0 en de -5 graden Celsius. Ook kunnen
er depressies ontstaan waartegen het veelzijdige Isfjord een ideale beschutting biedt. De natuur begint prachtige
herfstkleuren te vertonen en de overgangsperiode van 24 uur licht naar totale duisternis is ingezet.
Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs en
weersomstandigheden, de mogelijkheid om de zeilen te zetten en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om
wilde dieren te zien. De kapitein bepaalt, in overleg met de expeditieleider, de uiteindelijke route. Routes kunnen
plaatsen vermelden waarvoor toestemming is vereist om te landen, die moet worden verleend door de relevante
nationale autoriteiten. Dergelijke toestemming wordt niet verleend voorafgaand aan het publiceren van deze
routes. Flexibiliteit is cruciaal voor een cruise op een traditioneel zeilschip in Arctisch gebied, als ook de bereidheid
om compromissen te sluiten op het gebied van comfort. Het schip is uitgerust met zeilen die onder goede
omstandigheden gebruikt kunnen worden, maar dit kan niet gegarandeerd worden. De kapitein beslist uiteindelijk
of hij de zeilen of de motor gebruikt. De gemiddelde vaarsnelheid van s/v Noorderlicht is 6 knopen.

Wat is inbegrepen?

inbegrepen: 
• zeilcruise zoals omschreven met accommodatie aan boord in 2-pers.hut op basis van volpension
• koffie en thee
• alle excursies en lezingen gedurende de expeditiecruise
• informatiepakket 
• transfers, indien je aansluitende vluchten reserveert
• CO2 compensatie reis

niet inbegrepen: 
• evt. brandstoftoeslag expeditiecruise
• internationale vluchten
• hotelovernachtingen voor- en na de expeditiecruise
• drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
• reserveringskosten
• reis- en annuleringsverzekering


Reis je alleen, dan kun je op indeling boeken. Je wordt dan ingedeeld bij iemand van hetzelfde geslacht. 


Wil je deze reis boeken?

Bel ons of bezoek deze pagina op tablet (houd hem dan horizontaal) of desktop computer om de boeking af te ronden.

03 8080 258

Liever je wensen per mail doorgeven?

Dat kan. Laat ons je wensen weten en we gaan voor je aan de slag.

Mailen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.