Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 9 Dagen

Arctische lente op Spitsbergen

Terug Bekijk samenvatting

Als de Spitsbergen archipel ontwaakt is uit haar winterslaap, de poolzee weer bevaarbaar en de arctische vogelwereld aan haar broedseizoen begint, charteren we het zeilschip Antigua voor een wel heel bijzondere 9-daagse reis naar het uiterste noorden van Spitsbergen. Op nog geen duizend kilometer van de noordpool richting het pakijs, speurend naar walvissen en ijsberen. Eind mei blijft de zon onafgebroken boven de horizon en is het niet te koud meer, de temperatuur schommelt ergens tussen de +8 en de -8° C. Dit is Spitsbergen in haar puurste vorm: woest, ruig en doodstil. En dan kom je onderweg ook nog eens langs de plek waar Willem Barentsz in de 16e eeuw land in zicht kreeg en zo, op zoek naar een doorvaart over de Noordpool, Spitsbergen ontdekte. Er kan in deze periode nog veel sneeuw liggen, dat geeft het landschap een bijzondere charme. De hoeveelheid ijs in het noorden bepaalt hoe ver we kunnen komen. Hoe dan ook: dit wordt een spectaculaire vakantie naar Spitsbergen. Geniet mee van dit mooie filmpje gemaakt aan boord van de Antigua tijdens één van onze reizen Rond Spitsbergen.

Dag 1

Longyearbyen, afvaart in de middag

Je arriveert in Longyearbyen, waar je vakantie naar Spitsbergen begint. Hopelijk heb je nog voldoende tijd om Longyearbyen te verkennen en het Arctisch museum te bezoeken. Daarna loop je naar de Antigua om in te schepen. Eenmaal gesetteld koersen we op Fuglehuken, de eerste landingsplek van Willem Barentsz op Spitsbergen. Hij zou later noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla.

Dag 2-8

Naar het uiterste noorden

We varen langs de prachtige kust met gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan het eiland zijn naam dankt. Langs Prins Karls Forland en via de Kongsfjord bereiken we het noordwestelijke deel van Spitsbergen. Bij gunstige wind worden de zeilen gehesen, waar je onder leiding van de bemanning actief aan mee kunt doen. Tijdens deze reis naar Spitsbergen en bij weinig wind wordt er vooral op de motor gevaren. Soms varen we ook 's nachts door, anders liggen we voor anker in de beschutting van een fjord. De Magdalenafjord bijvoorbeeld, die heeft prachtige gletsjers. Het strand biedt gelegenheid om aan wal te gaan voor een wandeling. Verder in het noorden stuiten we op Smeerenburg, het belangrijkste Nederlandse walvisstation uit de 17e eeuw. Resten van drie ovens zijn nog te vinden, de rest is in de loop van de tijd door kruiend ijs vernietigd. Iets verderop ligt een begraafplaats uit die periode. Smeerenburg geeft een beter inzicht in het leven van een 17e-eeuwse walvisjager dan welk geschiedenisboek ook je kan vertellen.

IJsberen, walrussen en walvissen zijn een permanent doelwit waarnaar we speuren. Maar ook landschappelijk gezien is Spitsbergen een feest. We hopen uiteindelijk de Liefdefjorden te bereiken, of dat lukt hangt af van het ijs. De wateren voor de Monaco gletsjer zijn een favoriete voerplek voor duizenden drieteenmeeuwen. We kunnen natuurlijk nooit een garantie geven, maar met een beetje geluk zien we ook walvissen. Er komen vooral dwergvinvissen en beluga’s voor, maar ook grijze vinvissen. IJsberen kunnen overal opduiken, we komen ze bijna altijd tegen.

Ny Ålesund is nog altijd ‘s werelds noordelijkste permanent bewoonde nederzetting. De beroemde poolreiziger Roald Amundsen vertrok een kleine negentig jaar geleden hiervandaan voor de eerste vlucht over de Noordpool met een zeppelin. Tegenwoordig is dit hét centrum van poolexpedities en wetenschappelijk onderzoek. Barentszburg is een oude Nederlandse nederzetting, in de twintiger jaren van de vorige eeuw aan de Russen verkocht. Een van de laatste beelden van Lenin prijkt er nog altijd op het dorpsplein.

De Antigua brengt ons diep de verschillende fjorden in, langs fascinerende gletsjeruiteinden en dwars door het afwisselende en wonderlijke arctische berglandschap en zal zorgdragen voor fantastische vakantie naar Spitsbergen!

Dag 9

Ontscheping Longyearbyen

Terug in Longyearbyen. We ontschepen na het ontbijt en vliegen in de loop van de dag terug naar huis. Heb je nog wat tijd over dan is een verlenging in het bijzondere plaatsje Longyeabyen ook zeker de moeite waard. We bieden tal van excursies aan die je hier kunt ondernemen.

IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.