Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Rond Spitsbergen met een expeditieschip

  • • Kans op ijsberen, beluga's en walrussen
  • • Immense gletsjerwanden
  • • Hinlopen Straat
Duur 10 Dagen

Soort Rond spitsbergen

Prijs (vanaf) € 4.900

Ver weg van de bewoonde wereld

Droom jij ook van een reis naar Spitsbergen? Als een reis in een comfortabel expeditieschip echt jouw ding is, dan is dit één van de mooiste reizen naar Spitsbergen. Alleen in de zomer is de kans aanwezig dat we ook echt de archipel rond kunnen varen. In het uiterste noorden en oosten van Spitsbergen kom je terecht in een gebied waar bijna niemand komt. Het landschap is rauw, maar de aantrekkingskracht van deze omgeving, ver weg van ons dagelijks bestaan, is magisch. De fjordenkust, de spitse bergen met hun besneeuwde toppen en de gletsjers zijn adembenemend. De met drijfijs bedekte Arctische wateren worden bewoond door zeehonden, walrussen, ijsberen en een sporadische walvis of beluga. Op de bijzondere en spaarzame vegetatie grazen rendieren en poolvossen. Je reist ver weg van de bewoonde wereld en wordt alleen vergezeld door de stilte van de natuur.

Het drijfijs bepaalt of we tijdens deze reis door de Hinlopenstraat kunnen varen, of ten oosten van Nordaustlandet blijven. Liefhebbers van grote ijsmassa’s kunnen het beste kiezen voor een tocht vroeg in het seizoen. Reizigers die zeker willen zijn dat ze rondom het hele eiland kunnen varen, doen er goed aan om een latere vertrekdatum te kiezen. In beide gevallen kom je in de meest afgelegen delen van Spitsbergen, waarbij de kans om walrussen en ijsberen te zien niet gegarandeerd wordt. Tijdens landexcursies zien we op de toendra vaak rendieren en poolvossen. Er zijn meerdere schepen die helemaal rondom varen. Ze variëren in omvang, comfort en sommigen bieden de mogelijkheid om te kajakken of duiken. Welk schip je ook kiest, het wordt een zeldzame reis aan de rand van de Noordpool.

Kvitøya
In de late zomer proberen enkele schepen het eiland Kvitøya te bezoeken. Kvitøya is een klein eiland in de archipel Spitsbergen/Svalbard en bijna helemaal bedekt met een enorme ijskap. De hoogste heuvel van het eiland komt 410 meter boven de zeespiegel uit. Het eiland is onbewoond. De stranden bestaan uit gravel en hier en daar liggen verdwaalde stukken drijfhout en een aantal oude walvisbotten. 

Het eiland kreeg enige bekendheid doordat hier de lichamen van drie verdwenen ballonvaarders zijn gevonden, die in 1897 onder leiding van S.A. Andrée tijdens een poging om de noordpool te bereiken op het ijs strandden en na een barre tocht het eiland bereikten. Daar overleden ze uiteindelijk. Pas in 1930 werden ze ontdekt, samen met hun dagboeken en nog niet ontwikkelde films, die na ontwikkeling foto's van de doorstane ellende prijsgaven. Op de vindplaats staat een klein monument.

Lees meer over deze reis Wat is inbegrepen?

Dagprogramma

Dag 1 - Inscheping in Longyearbyen: Welkom in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.
Dag 2 - Cruisen door de Krossfjord: Noordwaarts varend langs de westkust bereiken we in de ochtend de Krossfjord. Hier gaan we de zodiacs in voor een cruise langs het gletsjerfront van de 14th of July gletsjer. Op ijsschotsen liggen vaak baardrobben uit te rusten. Dichtbij de gletsjer broeden grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten op de vogelkliffen. Op de weelderig begroeide toendra onder de klif groeit een grote variëteit aan planten, zoals steenbreken en silenes. Er is ook veel kans om hier poolvossen te spotten, die aan de voet van de kliffen patrouilleren voor het geval een kuiken uit het nest valt. In de middag varen we naar Ny Ålesund, de meest noordelijke nederzetting van de wereld. Ny Ålesund was ooit een kolenmijn nederzetting en kon zich roemen op ‘s werelds meest noordelijke treintracé. Sinds 1963 is de kolenmijn gesloten en is het dorp een gerenommeerd poolonderzoekscentrum, maar delen van de trein en het treintracé zijn nog steeds te zien. In en rond het dorp broeden brandganzen, kleine rietganzen en Noordse sternen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen. Deze werd gebruikt voor de zeppelins van Amundsen en Nobile, de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.
Dag 3 - De magnifieke Monaco gletsjer: We varen verder naar het noorden van Spitsbergen en leggen aan vlakbij de monding van Liefdefjorden. Verder in dit schitterende fjord varen we langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. Het water voor deze gletsjer is een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen en het is een populair jachtgebied voor ijsberen. 
Dag 4 - 5 - Het noordelijk gevoel: We maken onze meest noordelijke landing tijdens deze Spitsbergen reis op Phippsøya, een van de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met walrussen en ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte ijswoestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de ijsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien. Wanneer de rand van het pakijs zich tientallen zeemijlen ten noorden van de Zeven Eilanden bevindt (vaak rond augustus), kunnen we een tweede dag in dit gebied blijven. Als alternatief (vaak in juli) bezoeken we de Sorgfjorden, aan de noordkust van het hoofdeiland van Spitsbergen. Hier vinden we vaak een kudde walrussen op het strand waar zich ook, dichtbij op een heuvel de graven van 17e-eeuwse walvisvaarders bevinden. Tijdens een wandeling over de hoog-Arctische toendra ontmoeten we vast rendieren of een familie sneeuwhoenders.

Liever echt maatwerk? Of vragen over deze reis?

Ben u helemaal óm en wilt u meteen deze reis aanvragen? Gebruik dan onderstaande opties om uw variant te selecteren en klik op 'Aanvragen'. U kunt ook nog extra wensen doorgeven. Ben u toch op zoek naar 100% maatwerk (bijvoorbeeld op basis van deze reis)? Vraag dan een maatwerk offerte aan en we nemen vliegensvlug contact met u op.

Maatwerk offerte 03 8080 258
Om resultaten te zien, vul alle vier onderstaande filters in

Vol
Gegarandeerde vertrekdatum
Nog een paar plaatsen beschikbaar
Nog genoeg plaatsen beschikbaar

Hebt u vragen over deze reis?

Onze reisexperts kennen íedere uithoek van hun bestemming. Nou ja, bijna dan. Neem contact met ons op en we helpen u graag.

Ik wil bellen Mail ons

Een ogenblik geduld alstublieft. De prijzen worden geladen.

Tip

Kvitøya
In de late zomer proberen de schepen óók het eiland Kvitøya te bezoeken.

Wat is inbegrepen?

Inbegrepen: 
• expeditiecruise zoals aangegeven in de reisbeschrijving met accommodatie aan boord in de hut van uw keuze
• alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
• alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
• alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ons ervaren expeditie team
• gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen
• uitgebreide reisinformatie
bijdrage Future For Nature

Niet inbegrepen: 
• vluchten en luchthavenbelasting (kunnen bijgeboekt worden)
• hotelovernachtingen voor- en na de expeditiecruise
• drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
• fooien (richtlijnen worden verstrekt)
• evt. brandstoftoeslag voor de expeditiecruise
• reis- en annuleringsverzekering
• reserveringskosten € 37,50 per boeking
• SGR (garantiefonds reizen) bijdrage € 5 per persoon
• bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

LET OP: N.B. de kans dat er een volledige Spitsbergen-rondreis gemaakt kan worden is (gebaseerd op onze ervaringen van 1992 tot 2019) ongeveer 30% in de eerste helft van juli, 70% in de tweede helft van juli, 90% in de eerste helft van augustus en 95% in de tweede helft van augustus. Mochten we vanwege het pakijs geen volledige rondreis kunnen maken dan vallen we terug op een programma in het noordoosten en zuidoosten van Spitsbergen. Deze routebeschrijving is enkel bedoeld als indicatie. De programma’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van het grootste belang voor expeditie cruises. 

Wil je deze reis aanvragen?

Bel ons of bezoek deze pagina op tablet (houd hem dan horizontaal) of desktop computer om het aanvragen af te ronden.

03 8080 258

Liever je wensen per mail doorgeven?

Dat kan. Laat ons je wensen weten en we gaan voor je aan de slag.

Mailen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.