Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Rond Spitsbergen per expeditieschip

  • • Doorgang Hinlopenstraat
  • • Kans op ijsberen, beluga's en walrussen
  • • Immense gletsjerwanden
Duur 10 Dagen

Soort Rond spitsbergen

Prijs (vanaf) € 4.900

Ver van de bewoonde wereld

Droom jij ook van een reis naar Spitsbergen? Als een reis in een comfortabel expeditieschip echt jouw ding is, dan is dit één van de mooiste reizen naar Spitsbergen. Alleen in de zomer is de kans aanwezig dat we ook echt de archipel rond kunnen varen. In het uiterste noorden en oosten van Spitsbergen kom je terecht in een gebied waar bijna niemand komt. Het landschap is rauw, maar de aantrekkingskracht van deze omgeving, ver weg van ons dagelijks bestaan, is magisch. De fjordenkust, de spitse bergen met hun besneeuwde toppen en de gletsjers zijn adembenemend. De met drijfijs bedekte Arctische wateren worden bewoond door zeehonden, walrussen, ijsberen en een sporadische walvis of beloega. Op de bijzondere en spaarzame vegetatie grazen rendieren en poolvossen. Je reist ver weg van de bewoonde wereld en wordt alleen vergezeld door de stilte van de natuur.

Het drijfijs bepaalt of we tijdens deze reis naar Spitsbergen door de Hinlopenstraat kunnen varen, of ten oosten van Nordaustlandet blijven. Liefhebbers van grote ijsmassa’s kunnen het beste kiezen voor een tocht vroeg in het seizoen. Reizigers die er zeker van willen zijn dat ze rondom het hele eiland kunnen varen, doen er goed aan om een latere vertrekdatum te kiezen. In beide gevallen kom je in de meest afgelegen delen van Spitsbergen, waarbij de kans om walrussen en ijsberen te zien niet gegarandeerd wordt, maar wel heel groot is. Tijdens landexcursies zien we op de toendra rendieren en poolvossen. Adventure Cruises heeft meerdere schepen die helemaal rond Spitsbergen varen. Ze variëren in omvang en comfort en sommigen bieden de mogelijkheid om te kajakken of duiken. Welk schip je ook kiest, het wordt een zeldzame reis aan de rand van de Noordpool.

Kvitøya
In de late zomer proberen enkele schepen het eiland Kvitøya te bezoeken. Door het vele pakijs is dit eerder in het seizoen meestal onmogelijk. Kvitøya is een klein eiland in de archipel Spitsbergen/Svalbard en bijna helemaal bedekt met een enorme ijskap. De hoogste heuvel van het eiland komt 410 meter boven de zeespiegel uit. Het eiland is onbewoond. De stranden bestaan uit gravel en hier en daar liggen verdwaalde stukken drijfhout en een aantal oude walvisbotten. De kans om hier ijsberen te zien is zeker aanwezig.

Het eiland kreeg enige bekendheid doordat hier de lichamen van drie verdwenen ballonvaarders zijn gevonden, die in 1897 onder leiding van S.A. Andrée tijdens een poging om de noordpool te bereiken op het ijs strandden en na een barre tocht het eiland bereikten. Daar overleden ze uiteindelijk. Pas in 1930 werden ze ontdekt, samen met hun dagboeken en nog niet ontwikkelde films, die na ontwikkeling foto's van de doorstane ellende prijsgaven. Op de vindplaats staat een klein monument.

Na je verblijf in deze fantastische natuur komen we weer terug in Longyearbyen en met veel mooie herinneringen en een memorycard vol mooie plaatjes valt het afscheid zwaar.

IJS & WEDERDIENENDE. Het is goed mogelijk dat er van het reisschema afgeweken wordt. Elke route is onder voorbehoud van ijs, windrichting en weer. Dat bepaalt voor een deel wat er kan. Het hoort bij reizen in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Lees meer over deze reis Wat is inbegrepen?

Dagprogramma

Dag 1 - Longyearbyen, afvaart: Aankomst in Longyearbyen, het startpunt van je vakantie Spitsbergen. Voor we aan boord gaan is er de gelegenheid om dit unieke, voormalige mijnstadje te bezoeken. Een bezoek aan het poolmuseum is zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden, waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.
Dag 2 - Zodiakcruise langs het gletsjerfront van de 14e July gletsjer: Noordwaarts varend langs de westkust komen we in de ochtend aan in de Krossfjorden, waar we aan boord gaan van de zodiacs voor een zodiaccruise langs het gletsjerfront van de 14e July gletsjer. Op ijsschotsen liggen vaak baardrobben uit te rusten. Dicht bij de gletsjer broeden grote aantallen drieteenmeeuwen en dikbekzeekoeten op de vogelkliffen. Op de weelderig begroeide toendra onder de kliffen groeit een grote variëteit aan planten, zoals steenbreken en silenes. Er is ook veel kans om hier poolvossen te spotten die aan de voet van de kliffen patrouilleren voor het geval een kuiken uit het nest valt. In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, ‘s werelds meest noordelijke nederzetting. Ny Ålesund was ooit een kolenmijn nederzetting en kon zich roemen op ‘s werelds meest noordelijke treintracé. Sinds 1963 is de mijn gesloten en is het dorp een gerenommeerd poolonderzoekscentrum, maar delen van de trein en het treintracé zijn nog steeds te zien. In en rond het dorp broeden Brandganzen, Kleine rietganzen en Noordse sternen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen die gebruikt werd voor de Zeppelins van Amundsen en Nobile, de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.
Dag 3 - We varen langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer: We varen verder naar het noorden van Spitsbergen en leggen aan vlakbij de monding van Liefdefjorden voor een wandeling over de uitgestrekte toendra van de Reindyrsflya. Verder in deze schitterende fjord varen we langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. De Liefdefjord is ijsberen gebied en dit magnifieke roofdier wordt hier dan ook regelmatig waargenomen, zelfs op de gletsjer, wat een prachtige fotogelegenheid zou bieden. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden drieteenmeeuwen, maar ook beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.
Dag 4 - 5 - Phippsøya, één van de Zeven Eilanden van Spitsbergen: We maken onze meest noordelijke landing tijdens deze Spitsbergen reis op Phippsøya, een van de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit zeker benaderen om deze witte ijswoestijn te aanschouwen. Wanneer de rand van het pakijs ver ten noorden van de Sjuøyane ligt, wat vaak het geval is in augustus, dan plannen we een tweede dag in het noorden om naar het zeeijs te varen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de ijsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien. We bezoeken ook vaak, vooral in juli, Sorgfjorden, aan de noordkust van het hoofdeiland van Spitsbergen, dicht bij de noordelijke ingang van de Hinlopenstraat. Hier vinden we vaak een kudde walrussen op het strand en op een heuvel bij de ingang bevinden zich de begraafplaatsen van 17e-eeuwse walvisvaarders. Op een wandeling over de Hoog-Arctische toendra ontmoeten we vast rendieren of een familie sneeuwhoenders.

Liever echt maatwerk? Of vragen over deze reis?

Ben u helemaal óm en wilt u meteen deze reis boeken? Gebruik dan onderstaande opties om uw variant te selecteren en klik op 'Boek'. U kunt ook nog extra wensen doorgeven. Ben u toch op zoek naar 100% maatwerk (bijvoorbeeld op basis van deze reis)? Vraag dan een maatwerk offerte aan en we nemen vliegensvlug contact met u op.

Maatwerk offerte 03 8080 258
Om resultaten te zien, vul alle vier onderstaande filters in

Vol
Gegarandeerde vertrekdatum
Nog een paar plaatsen beschikbaar
Nog genoeg plaatsen beschikbaar

Hebt u vragen over deze reis?

Onze reisexperts kennen íedere uithoek van hun bestemming. Nou ja, bijna dan. Neem contact met ons op en we helpen u graag.

Ik wil bellen Mail ons

Een ogenblik geduld alstublieft. De prijzen worden geladen.

Overige info

Kvitøya
In de late zomer proberen de schepen óók het eiland Kvitøya te bezoeken.

Wat is inbegrepen?

inbegrepen: 
• expeditiecruise zoals omschreven met accommodatie aan boord in hut van uw keuze op basis van volpension
• koffie en thee
• alle excursies en lezingen gedurende de expeditiecruise
• informatiepakket 
• bijdrage Future For Nature

niet inbegrepen: 
• bij Ocean Adventurer en World Explorer: transferpakket t.w. € 900 incl. vluchten van Oslo naar Longyearbyen en terug, 1e hotelnacht in Oslo en alle transfers
• evt. brandstoftoeslag expeditiecruise
• drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
• internationale vluchten
• hotelovernachtingen voor- en na de expeditiecruise
• reserveringskosten
• reis- en annuleringsverzekering

LET OP: N.B. De kans dat er een volledige Spitsbergen-rondreis gemaakt kan worden is (gebaseerd op onze ervaringen van 1992 tot 2017) 30% in de eerste helft van juli, 60 % in de tweede helft van juli, 90 % in de eerste helft van augustus en 95 % in de tweede helft van augustus. Mochten we vanwege het zeeijs geen volledige rondreis kunnen maken dan vallen we terug op een programma in het noordoosten en zuidoosten van Spitsbergen. Alle reisprogramma’s zijn enkel bedoeld als indicatie. De programma’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises.

Wil je deze reis boeken?

Bel ons of bezoek deze pagina op tablet (houd hem dan horizontaal) of desktop computer om de boeking af te ronden.

03 8080 258

Liever je wensen per mail doorgeven?

Dat kan. Laat ons je wensen weten en we gaan voor je aan de slag.

Mailen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.