Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw opgeslagen reizen

Trips

15 Juli 2020 - IJsland winterreizen

In de winter naar IJsland met kinderen: alles wat je moet weten

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Naar IJsland? Alweer? Die vraag krijg ik nogal vaak. Heb je nog niet alles gezien? Na 24 keer snap ik de vraag wel, maar nee ik ben nooit uitgekeken op IJsland. De 25e keer naar IJsland was trouwens heel speciaal, want dit keer ging ik met mijn gezin oud en nieuw vieren op IJsland!
Ik ga vaak naar IJsland voor het werk en ben er ook vaak privé geweest, het pre-kindertijdperk zeg maar. Een grote wens was om de kinderen, 3 en 5 jaar, mijn lievelingsland te laten zien. Alleen de oudste was er als baby geweest (wat trouwens ook super goed te doen is).

Kan dat wel met kinderen naar IJsland? Waar slaap je dan en wat moet je echt zien en doen? Ik deel graag mijn ervaringen met je.

Waar slaap je?

Zoek een fijne uitvalsbasis. Ik ging dus rond en oud en nieuw en deze keer boekte ik voor vijf nachten een vakantiehuisje voor mijn gezin. Ik geloof dat ik nog nooit zo lang op een plek heb geslapen op IJsland, eigenlijk best wel heel ontspannen. Gewoon even een paar uurtjes op pad in plaats van een hele dag. Tijdens een flinke storm hebben we er een fijne relaxdag van gemaakt. Spelletjes doen, film kijken en een bad nemen buiten. Wat? Een bad nemen in de winter op IJsland? Ja, dat kan. Want veel vakantiehuisjes op IJsland hebben een zogenoemde hotpot, een warm bad buiten. Midden in een sneeuwstorm lagen wij te dobberen in het warme water.

Omdat we in de winter op IJsland waren, bleven we maar in één regio. Veel wegen zijn namelijk afgesloten vanwege de sneeuw. In de zomer kan je ook een mooie rondreis op IJsland maken langs verschillende vakantiehuisjes, erg ideaal met kinderen.

De eerste en laatste nacht sliepen wij in een hotel met een familiekamer. Houd er rekening mee dat dit niet in alle hotels mogelijk is. Tip: zijn je kinderen al wat groter, dan raad ik aan om twee kamers te boeken in verband met de ruimte in de kamer en de afmetingen van de bedden of slaapbank. Mijn collega’s of ik zoeken graag voor je uit wat er mogelijk is voor jouw gezin.

Waar ga je heen?

Met een goede huurauto kan je makkelijk reizen door IJsland. In de winter moet je wel met een 4WD auto IJsland verkennen. Sneeuw valt er genoeg en je wilt genoeg grip hebben op de wegen. Natuurlijk moeten de hoogtepunten afgetikt worden! Voor de hele familie was het enorm indrukwekkend om de geiser Strokkur bij Geysir keer op keer een grote kolom water de lucht in te zien spuiten. Ook de watervallen zijn stuk voor stuk fantastisch om te zien. De kinderen vonden vooral de Gullfoss waterval en de minder bekende waterval Urridafoss helemaal geweldig.

Zoek ook zeker de rustige plekken op. We hebben de meeste lol gehad op de plekken waar bijna niemand was. Zie je een mooie plek en kan je stoppen? Doe dat dan. De rust en vrijheid is heerlijk. Zo stonden we op een verlaten pier in het plaatsje Stokkseyri. We keken naar beneden in het water en zagen ineens een zeehond die even hallo kwam zeggen.

Waar eet je?

Als je in de winter naar IJsland gaat reizen, dan is er niks fijner dan met een lege maag een warm restaurant in te stappen. Heerlijk opwarmen en de honger stillen om vervolgens weer de kou in te gaan. In Reykjavík hebben wij weer heerlijk gegeten bij de Hamborgarafabrikkan (hamburgerfabriek). Eén van mijn favoriete restaurants op IJsland én kindvriendelijk. Als je buiten de stad een hapje wil eten en niet te chic of geen berg met geld kwijt wil zijn, kan je ook eens stoppen bij een benzinestation. Hier zijn vaak kleine wegrestaurants waar je wat simpels kan eten. Vooral de IJslandse hotdog is echt een aanrader als lunch. Neem “Ein með öllu”, één met alles erop!

Als je in een vakantiehuisje verblijft kan je zelf eten maken. Bij de supermarkten Kronan en Bonus kan je echt alles krijgen. Deze zitten in veel grote plaatsen, zoals rondom Keflavík, Reykjavík, Selfoss, Egilsstadir en Akureyri.

Als afsluiting van de reis wil ik altijd graag naar Kaffi Duus in de haven van Keflavík waar je heerlijke vis kan krijgen en voor de kinderen is er ook genoeg keuze.

Hoe maak je het leuk en hoe houd je het leuk?

Cliché maar zo waar: als de kinderen het leuk hebben, dan hebben wij dat ook. Niemand zit te wachten op zeurende kinderen. Maak de autorit dus niet te lang. Is de rit wel lang? Bedenk dan wat leuks voor onderweg. Zo vonden onze jongens het fantastisch om mee te kijken op de wegenkaart of als eerste de stoom te spotten die je uit de grond ziet komen.

De oudste houdt er van een ‘doel’ te hebben. Hij kreeg een klein fototoestel en heeft honderden foto’s gemaakt. Op die manier keek hij ook met een ander oog naar de watervallen, geisers en andere mooie plekken. Het boeide hem op deze manier veel meer.

Nog meer tips:

- Ga zwemmen. In bijna ieder dorp is een zwembad te vinden, de één nog groter dan de andere. We gingen naar het dorpje Hella, waar een zwembad is met meerdere glijbanen en veel verschillende warme baden van 36 tot 42 graden. Het is al een hele ervaring om een keer naar een lokaal zwembad te gaan. We waren de enige toeristen. Entree is ongeveer 7 euro voor de volwassenen en voor de kinderen gratis. Een stuk goedkoper dan dat je naar de toeristische baden gaat zoals de Blue Lagoon. En grootste voordeel: hier mag je gewoon spelen en spetteren!
- Vlieg met Icelandair, een kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij. De kinderen krijgen bij binnenkomst in het vliegtuig wat leuks om mee te spelen en later tijdens de vlucht krijgen ze nog eten en drinken. Vlieg je met een kind van onder de twee jaar, dan heeft het kind niet zelf een stoel maar ze houden hier wel rekening mee. Ze proberen dan een stoel vrij te houden voor je of bekijken dit in het vliegtuig. Als er plek is, kan je zelfs een maxicosi meenemen zodat ze (hopelijk) lekker kunnen slapen. Op de luchthaven Keflavík op IJsland is ook een aparte incheckbalie voor families.
- Bekijk alle dieren bij een boerderij. Dit kan bij verschillende boerderijen, bijvoorbeeld bij Efsti-Dalur, vlakbij Laugarvatn. Vanuit het restaurant kun je zo in de stallen kijken én ze hebben er heerlijk ijs. Op meerdere plekken zijn ook een soort van kinderboerderijen, waar de dieren geknuffeld kunnen worden. Dit is echt een leuke activiteit met kinderen op IJsland.

Kortom, IJsland is écht een land om naar toe te gaan met kinderen. Na een korte vlucht van 3 uur ben je helemaal weg en kan je genieten van de meest ruige natuur. Je kan uitstekend het reistempo, de afstanden en accommodaties aanpassen naar het reizen met een gezin. Benieuwd welke reis het beste bij jouw gezin past? Ik help je graag verder.

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Okt 2016 - IJsland winterreizen

Noorderlicht IJsland: hoe, wat en waar!

Het noorderlicht is ongekend populair en dat merken we goed Lees verder

21 Nov 2019 - IJsland winterreizen

Noord-IJsland in de winter

We reizen voor een week naar IJsland. Ik ga er regelmatig he Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.