Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

13 Juli 2018 - IJsland

5 minder bekende plekken in Noord-IJsland

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Eigenlijk iedereen die voor het eerst naar IJsland gaat wil de bekende plekken zien. Deze zijn voornamelijk aan de zuidkust te vinden. Zoals de geiser, de watervallen en de gletsjers. Logisch, het is er ook fantastisch. Door de goede bereikbaarheid van de zuidkust en de mooie plekken kan het er wel druk zijn. Toen ik vorige maand voor het eerst in drie jaar weer langs de zuidkust reed verbaasde ik mij over de vele mensen en dito auto´s. Enkele maanden daarvoor was ik nog in het noorden van IJsland en had ik dat gevoel helemaal niet. In het noorden vind je fjorden, IJslandse paarden, watervallen en veel vulkanisme. Misschien moet ik het stil houden om in het noorden deze enorme drukte te voorkomen, maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om meer te vertellen over een paar minder bekende plekken die zeker een bezoek waard zijn!

1. Kolufossar
Kolugljúfur is een vrij onbekende plek, alleen daarom al vind ik het leuk. Het ligt in de omgeving van Hvammstangi maar je moet een aardig stuk landinwaarts rijden. Net als je denkt dat het te lang duurt, is daar ineens de brug over de kloof. Het is een één kilometer lange en 40 tot 60 meter diepe scheur in de aarde, in de route van de Viðidalsa rivier. Deze rivier komt via twee grote watervallen, Kolufossar, terecht in deze kloof. Er staat een picknicktafel dus een perfecte plek voor een lunchstop onderweg. Iedere keer dat ik daar was, was er verder helemaal niemand.

2. Zeehondjes bij Ósar
Het schiereiland Vatsnes is sowieso de moeite waard om rond te rijden. Je hebt een geweldig uitzicht over de zee en de kustlijn. Aan de oostkant van het schiereiland staat de enorme basaltrots Hvítserkur. Deze is wel 15 meter hoog en staat in zee. Vlakbij is de accommodatie Ósar, hier is een parkeerplaats met een pad om naar de zee toe te lopen. Toen ik het pad afdaalde zag ik in de verte op de zandbank de zeehonden al liggen. Je kan een stuk langs de zee lopen waar je de zeehonden kan zien zwemmen maar daarnaast nog veel vogels kan spotten. Een klein paradijsje vond ik het!

3. Grimsey
Ik ging met een klein vliegtuigje van Akureyri naar Grimsey om daar kort rond te kijken. Je kan in de zomer vanuit Dalvík ook met de ferry gaan. Het propeller vliegtuig had maar een paar stoelen en vloog vanuit het fjord van Akureyri richting het eiland. Toen we in de buurt kwamen zag ik het al liggen; groen, veel rotsen en hoge kliffen. Op het kleine vliegveld haalde een local ons binnen die wij later weer in de supermarkt achter de kassa zagen staan. Dat vond ik de grote charme van het eiland. Er wonen in de zomer meer vogels dan mensen (ongeveer 120). Het eiland is maar 5 km² groot en dus heel geschikt om een mooie wandeling te maken en de vele vogels te gaan spotten. Het eiland ligt precies op de poolcirkel (66 graden noorderbreedte) dus dat kan je ook nog van je bucketlist afstrepen. Ik heb er in ieder geval een mooie stempel in mijn paspoort aan over gehouden!

4. Ásbyrgi
Ten noordoosten van het meer Mývatn ligt het Jökulsárgljúfur een deel van het nationaal park Vatnajökull. Ásbyrgi is makkelijk bereikbaar met een gewone auto, andere delen van het park niet allemaal. Het is een hoefijzervormige kloof met steile wanden, waarvan een aantal honderd meter hoog zijn. Het is een bijzondere plek, die door de beschutte ligging dichtbegroeid is met berkenbomen, waar watertjes stromen en veel vogelsoorten te zien zijn. Je kan verschillende wandelingen door de kloof maken, zelfs tot aan de top van de hoge rotsen.

5. Aanraders in Akureyri
Akureyri is mijn favoriete stad op IJsland. Het is klein en overzichtelijk maar ik vind het ook erg gezellig en er hangt een leuke sfeer. Als je een keer in Akureyri bent geweest of het opzoekt op internet dan ken je wel de kerk op de heuvel en de winkelstraat. Ik heb hieronder een paar tips voor iets minder bekende plekken op een rijtje gezet.

De beste lunch vind je bij Bakaríið við Brúna. Niet echt in het centrum, maar er zijn voldoende parkeerplaatsen. Heerlijke broodjes, taarten, cakes en niet onbelangrijk, goede koffie. Er zijn niet veel tafeltjes maar het is er knus. Je kunt natuurlijk ook wat meenemen en onderweg gaan picknicken.

Ga naar het kersthuis voor het ultieme kerstgevoel. Kerstliedjes, kerstballen, kerstmuziek, je vindt het hier allemaal. Ik heb er laatst nog verplicht een lange tijd door moeten brengen omdat mijn collega er geen genoeg van kreeg, maar dat was zeker geen straf.

Mijn favoriete restaurant is toch wel de Hamborgarafabrikkan. Lekkere hamburgers in alle vormen en smaken. Maar ook de Skyr cake is er geweldig!

Als je geïnteresseerd bent in vliegtuigen moet je zeker naar Flugsafn Islands gaan. Dit museum ligt vlakbij de luchthaven. In een hangar kan je verschillende oude vliegtuigen bekijken en er is veel fotomateriaal. Ook leuk voor een bezoek als het eens regenachtig is.

Ik vind het ook leuk om jullie tips te horen, er blijven altijd nog plekken onontdekt voor mij en op de bucketlist staan! Plekken die hoog op de lijst staan:

Hljóðaklettar
Aldeyjarfoss
Askja

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

01 Feb 2018 - IJsland

Snorkelen in IJsland bij -9

Bij IJsland denk je niet gelijk aan snorkelen of duiken. Ied Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.