21 Jan 2016 - IJsland
5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland
Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder
Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.
01 Februari 2018 - IJsland
Bij IJsland denk je niet gelijk aan snorkelen of duiken. Iedereen die ik vertelde dat ik ging snorkelen op IJsland dacht dat ik gek was geworden. Zeker omdat ik eind november naar IJsland reisde. De winter was begonnen en IJsland lag onder een witte deken van verse sneeuw. Toch was dit voor mij een van de mooiste snorkelervaringen ooit zonder ook maar één vis te zien. Normaal snorkel ik altijd in tropische wateren wat ook geweldig mooi is, maar die ervaringen zijn onderling vergelijkbaar. In IJsland beleefde ik een compleet nieuwe snorkelervaring.
Wanneer ik vanuit mijn hotel in Reykjavik vertrek naar het Thingvellir National Park zie ik er toch wel een beetje tegenop. Het is nog donker en de koudste nacht van deze winter is net achter de rug. Het display van mijn huurauto geeft een buitentemperatuur van -9 aan, brrr. Ik zet de kachel nog iets hoger. Ondertussen wordt tijdens deze 45 minuten lange rit de zonsopgang steeds mooier. Ik stop dan ook regelmatig om foto’s te maken. Wanneer ik om kwart voor 10 bij het Thingvellir National Park aankom maak ik snel een wandeling langs de belangrijkste hoogtepunten van het nationale park.
Het Nationaal Park Thingvellir is een plaats van ecologisch, geologisch én historisch belang en staat daarom ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Omringd door het prachtige vulkanische landschap met bergen en lava, is het park gelegen aan de oever van het grootste meer in IJsland. Het park is de plaats waar het oudste parlement in Europa is ontstaan, het Alþingi. Gesticht in de vlakte van Thingvellir in 930, vonden hier, gedurende een periode van 750 jaar, de belangrijkste momenten in de IJslandse geschiedenis plaats. In de loop van de 18e eeuw werd het parlement vervolgens naar Reykjavik verplaatst.
In het Nationaal Park Thingvellir bevindt zich ook de Silfra kloof. Dit is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent én de plek waar ik ga snorkelen. Het water uit de Silfra kloof komt van de Langjökull gletsjer. Voordat het water vanaf de gletsjer in de kloof terecht komt wordt het door de stenen gefilterd. Dit natuurlijke filterproces duurt ongeveer 50 jaar en zorgt voor super helder water. Doordat het water van de gletsjer komt is de watertemperatuur het hele jaar zeer constant tussen de 2 en 4 graden. Koud, maar nog altijd 11 graden warmer dan de temperatuur boven water.
Bekijk de video hierboven die ik maakte tijdens het snorkelen
Wanneer ik mij om half 11 bij de verzamelplek meld is het duidelijk dat ik niet de enige waaghals ben vandaag. Het is druk met duikers en snorkelaars. De Nederlandse Rob is vandaag onze instructeur en legt ons alles uit over het nationale park en vooral over het snorkelen in koud water. Zoals in de voorbereidende instructies stond, heb ik mijn thermokleding al aan. Daarna is het tijd om een tussenpak en vervolgens het droogpak aan te trekken. Dat laatste is nogal een uitdaging, maar met wat Zwitsal poeder bij de sluitingen van de armen lukt het iedereen en ruiken we gelijk schoon. Daarna volgen nog een duikkap en handschoenen. Deze laatste twee worden in tegenstelling tot de rest van het droogpak wel nat en werken net als een normale wetsuit.
Vervolgens pakken we onze vinnen, snorkel en masker en lopen 100 meter naar het startplatform. Voordat we in het water springen spugen we zoals altijd eerst nog in onze maskers. Door de kou is het spuug echter bevroren voordat ik het überhaupt kan verdelen over het masker. Waar ben ik aan begonnen?
Gelukkig is het nu eindelijk tijd om het water in te gaan. We lopen langzaam het ijzeren platform af het water in. Daarna laten we ons één voor één voorover vallen in het water. Het is even schrikken en mijn gezicht tintelt wat, maar daarna merk je weinig van het koude water. Het is eigenlijk best aangenaam in het 2 graden koude water, doordat het boven water zo hard vriest. Het droogpak is wennen en persoonlijk vind ik het niet heel erg relaxed. Het geheel voelt lomp en mijn bewegingsvrijheid is vrij beperkt. Vooral draaien gaat niet heel erg natuurlijk door de lucht in het pak. Doordat het water hier licht stroomt hoeven we echter niet veel te bewegen. We drijven op de stroming tussen de twee aardplaten door en dankzij het mooie weer is het water vandaag extreem helder. We kunnen meer dan 100 meter ver kijken wat een ongelofelijk ervaring is! Door het koude water zitten er vrijwel geen vissen in de kloof, maar door de bijzondere rotsen, tunnels en bochten in de kloof mis je die geen moment. Met sneeuw op de kant, een opkomende zon en super helder water is het puur genieten.
Na 45 minuten eindigen we onze snorkeltrip en lopen terug naar de verzamelplek. We kleden ons snel om en verwarmen onszelf met warme chocolademelk. Door de bijzondere omstandigheden zoals strenge vorst, sneeuw en extreem helder water is het één van mijn mooiste snorkeltrips ooit.
Reisexpert
Reizen is voor mij ontdekken, beleven en ontmoeten. Tussen mijn studie's door heb ik een jaar door Australië, Nieuw-Zeeland & Azië gebackpackt. Prachtige natuur & monumenten gezien en geweldige mensen ontmoet.
Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen
21 Jan 2016 - IJsland
Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder
21 Apr 2016 - IJsland en IJsland winterreizen
In maart 2016 reisde ik met een internationale groep door he Lees verder
We raden je aan een andere browser te downloaden: