Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

29 September 2020 - IJsland en Canada

10 tips om duurzaam te reizen

Terug
Portret Tamara Stuijt
Tamara Stuijt

Weet veel over: IJsland, Nieuw-Zeeland, Alaska en West-Canada

De laatste jaren is het begrip eco toerisme erg belangrijk geworden: eco toerisme is een type toerisme waarbij de focus ligt op verantwoorde reizen naar natuurgebieden, het behoud van het milieu en het steunen van het welzijn van de lokale bevolking. Ook bij Askja Reizen zijn we continu bezig met het ontwikkelen en aanbieden van verantwoorde en duurzame reizen. Als reiziger kun je hier ook deel aan nemen door rekening te houden met bepaalde onderdelen binnen ene reis. In deze blog vind je 10 tips die je helpen bij duurzaam reizen.

1. Kies voor een hybride huurauto

Voor velen is het bekend dat een hybride auto duurzamer rijdt dan een auto met benzine- of dieselmotor. Een hybride auto combineert de benzine- of dieselmotor namelijk met een elektromotor, waardoor het brandstofverbruik lager wordt, maar ook de uitstoot van schadelijke stoffen. Om duurzamer te reizen is het daarom aan te raden om een hybride auto te huren. Bij Askja Reizen geven we bij verschillende bestemmingen de keuze om een hybride huurauto te nemen. De mogelijkheid hiervoor kun je per reis terugvinden bij het prijsoverzicht.

2. Kies voor een duurzame accommodatie

Op veel bestemmingen kom je accommodaties tegen die zich ook bezig houden met duurzaamheid. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van energiebesparende middelen. Bij Askja Reizen werken wij ook met verschillende ecolodges en duurzame accommodaties. Vraag ons hiernaar en wij regelen het voor je!

3. Steun de locals

Bij het steunen van de locals werk je mee aan het stimuleren van het welzijn van de lokale bevolking. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo zijn er verschillende organisaties die je de mogelijkheid geven om bij locals thuis te eten, maar je kunt er ook voor kiezen om bij een restaurant te eten dat is opgezet door de lokale bevolking. Eet dus bijvoorbeeld niet bij een grote fastfood keten, maar ga op zoek naar een plaatselijk restaurantje. Je helpt de lokale bevolking én het geeft de mogelijkheid om lokale gerechten uit te proberen.

Je kunt de lokale bevolking ook steunen door middel van het kopen van zelfgemaakte souvenirs op een plaatselijke markt.

4. Gebruik vaker je handdoek in de accommodatie

Jaarlijks gaan er miljoenen liters water en veel energie verloren om handdoeken in hotels te wassen. Wil je helpen het water- en energieverbruik te verminderen? Dan is het aan te raden om je handdoek in de accommodatie meer dan één keer te gebruiken. Het is een klein iets, maar als er veel reizigers zijn die hierop letten, dan zal het water- en energieverbruik aanzienlijk verminderen.

In de meeste hotels betekent het laten hangen van een handdoek dat je van plan bent deze nogmaals te gebruiken. Wanneer je de handdoek op de vloer legt, dan geef je aan dat je graag een schone handdoek wenst.

5. Gebruik zo min mogelijk plastic

Plastic is slecht voor het milieu, dus probeer zo min mogelijk gebruik te maken van plastic. Zo is het een idee om een eigen waterfles mee te nemen op reis. Uiteraard is het afhankelijk van de bestemming, maar deze kun je dan vullen met kraanwater óf je kunt een grote (5 liter of meer) fles met drinkwater kopen om je fles te vullen. Verder kun je rekening houden met andere kleine dingen, zoals het geen gebruik maken van een plastic rietje in je drinken enzovoort.

6. Houd de omgeving schoon

Het is belangrijk om de plekken waar je komt schoon te houden en om geen vuil zomaar op de grond te gooien. Door middel van het schoonhouden van de omgeving zorg je ervoor dat natuurgebieden en het milieu gezond blijven. Neem bijvoorbeeld een herbruikbare zak mee tijdens het wandelen of een strandbezoek waarin je het vuil kunt verzamelen. Kom je onderweg ander zwerfvuil tegen? Neem dit dan ook mee!

7. Ga zoveel mogelijk te voet of per fiets

Mocht je een aantal dagen op één locatie verblijven en wil je wat meer van de omgeving ontdekken, dan is het aan te raden om dit te voet of eventueel per fiets te doen. Uiteraard is dit duurzamer, maar het bespaart je ook nog eens geld.

8. Ga zuinig om met water

Om het waterverbruik te verminderen, zijn er verschillende dingen waar je als reiziger rekening mee kunt houden. Zo kun je water besparen door korter te douchen of door überhaupt een douche te nemen in plaats van een bad. Verder kun je een handdoek in het hotel opnieuw gebruiken, zoals ook eerder vermeld.

9. Compenseer de CO2-uitstoot

Vaak kun je, bij het boeken van een vlucht, ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van de geboekte vlucht te compenseren door middel van een extra bedrag. Wanneer je een reis bij Askja boekt, worden alle onderdelen van je reis CO2-gecompenseerd (zonder daarvoor te betalen als klant): van de vluchten en het vervoer ter plaatse tot de excursies. Het bedrag dat wij daarvoor betalen, wordt door de South Pole Group weer geïnvesteerd in verschillende CO2-reducerende projecten.

Wanneer de keuze er is, is het daarnaast aan te raden om rechtstreeks te vliegen. Dit scheelt namelijk substantieel in de uitstoot van CO2 en fijnstof.

10. Doe verantwoorde activiteiten en tours

Zo kun je ervoor kiezen om een actieve excursie in te plannen, waarbij je zelf fietst of loopt. Beter en vaak ook leuker dan met een auto of per bus. Ook bij het boeken van een tour dat georganiseerd wordt door een plaatselijke (lokale) organisatie help je mee aan de steun van het welzijn van de lokale bevolking.

Ben je enthousiast geworden? Neem eens een kijkje bij onze volgende reizen, waarbij de focus is gelegd op duurzaam reizen:
- Puur IJsland
- Puur Ontario & Quebec
- Puur Nieuw-Zeeland

Reisexpert

Ik heb een passie voor reizen! En deze passie deel ik heel graag met anderen. Het liefst ben ik het hele jaar door op reis. Ik houd van afwisselende reizen met een perfecte mix van natuur, stad, cultuur, strand, activiteit en avontuur. Ik vind het leuk om ook anderen enthousiast te maken en te helpen bij het samenstellen van een mooie reis.

Weet veel over: IJsland, Nieuw-Zeeland, Alaska en West-Canada

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

03 Jan 2019 - Oost-Canada

De leukste groene reis door Oost-Canada

Voor het eerst dit jaar hebben wij bij Askja de zogenaamde & Lees verder

07 Mei 2019 - Groepsreizen

Askja groen

Een beetje geitenwollensokkentype ben ik wel. Zo van vegetar Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.