Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

14 April 2016 - Oost-Canada, IJsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Alaska, Noorwegen winterreizen, Zuid-Afrika, West-Canada, Antarctica, Spitsbergen en Argentinië

De beste Askja plekken om walvissen te spotten

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Het is iets wat je tenminste één keer in je leven gedaan moet hebben: het spotten van walvissen in de vrije natuur. Naast de bijzondere natuur die onze bestemmingen met elkaar verbindt, hebben ze nog iets anders gemeen: je kunt namelijk (bijna) overal walvissen spotten. In dit blog een handig overzicht van de beste Askja plekken waar je walvissen kunt spotten en een aantal bijzondere ervaringen van onze medewerkers!

West-Canada
Wist je dat je bij Vancouver Island kunt deelnemen aan Orca Camp? Gedurende enkele dagen zet je je tent op in beschutte baaien en peddel je overdag met je kajak tussen de orka’s door.  

De allerbeste plek: Telegraph Cove op Vancouver Island
Periode: van juli tot half september
Soort walvis: met name orka’s (‘killer whales’)

Collega Karin over haar walvistocht bij Telegraph Cove:
“We volgden een school orka’s met de boot. Opeens riep de kapitein dat we goed op moesten letten, er waren dolfijnen gesignaleerd, een heerlijk maaltje voor  deze orka’s. Plotseling schoten de meer dan honderd dolfijnen pijlsnel weg en begonnen aan de race van hun leven! De orka’s zaten achter hen aan en achtervolgden ze, totdat ze uit ons zicht waren…”

Oost-Canada
Ook in Oost-Canada komen walvissen voor in alle soorten en maten, zowel in de St. Lawrence Rivier in Quebec als het Atlantische deel van Canada.

De allerbeste plek: Tadoussac in Quebec
Periode: tussen mei en oktober
Soort walvis: witte beluga’s, bultruggen en blauwe vinvissen

Alaska
In Alaska kun je eigenlijk overal walvissen spotten maar de beste plek is toch wel het Zuidoosten. Hier komt namelijk het zogenaamde ‘bubblenet fishing’ voor, waarbij walvissen een net van bellen blazen en het voedsel hierin opsluiten, wat op die manier makkelijk toegankelijk is voor ze.

De allerbeste plek: Icy Strait bij Gustavus
Periode: tussen juni en augustus
Soort walvis: met name bultruggen, soms orka’s en dwergvinvissen

Collega Antonette over de Columbia Glacier Cruise in Prince William Sound:
“Het is eind mei en ik zit op het dek te genieten van de zonnestralen op mijn gezicht. Ineens roept de kapitein: “we have a whale in sight” en op dat moment, duikt er een bultrug op boven het wateroppervlak. Minstens twintig keer slaat hij met zijn staart op het water, pal voor onze boot. Wat een pracht!”

Argentinië
In Argentinië leven er walvissen bij Peninsula Valdes, in het noorden van Patagonië. Hier krijgen zij hun jongen voor ze terug migreren naar Antarctica.

De allerbeste plek: Puerto Piramides, Valdes
Periode: juni tot begin december
Soort walvis: zuidkapers, bultruggen

Collega Iris over haar walvistocht bij Peninsula Valdes:
“Met een zodiak gingen we het water op en voordat we de baai uit waren, dook daar de eerste walvis al op! De motor werd uitgezet en ineens zagen we ernaast een jonkie omhoog komen. Ruim een uur hebben we naar moeder en baby gekeken op nog geen 10 meter afstand. Wat een ervaring!”

Antarctica
De walvissen die je bij Antarctica vindt, brengen het voorjaar vaak door in warmere gebieden als Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië.

De allerbeste plek: het Antarctisch Schiereiland
Periode: januari t/m maart
Soort walvis: zuidkapers, bultruggen en dwergvinvissen

Collega Eppo over zijn ultieme walviservaring bij Antarctica:
“In 2009 zwom er een nieuwsgierige walvis naar onze zodiak. Als je je hand in het water zou steken kon je hem (of haar) zo aanraken. Ik was er een dag lang stil van!”

Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika hoef je niet per se op een excursie, walvissen zijn er zelfs vanaf het vasteland te spotten! De minder bekende Bryde’s walvis kun je hier wat verder uit de kust tegen komen.

De allerbeste plek: Walker Bay / Hermanus
Periode: zuidkapers juli tot november, bultruggen mei tot december, Bryde’s walvis het hele jaar
Soort walvis: zuidkapers, bultruggen, Bryde walvissen

Australië
Duiken met walvissen tijden een rondreis Australië? Dan ben je bij de Ribbon Reefs, onderdeel van het Great Barrier Reef, aan het goede adres, je kunt hier namelijk duiken en snorkelen met walvissen!

De allerbeste plek: Ribbon Reefs, Queensland
Periode: juni en juli
Soort walvis: dwergvinvis

Collega Erik over het duiken met walvissen:
“Na een mooie duik van 50 minuten bij Steve’s Bommie in het Great Barrier Reef, maakten we een decompressiestop onder de boot op een diepte van 5 meter. Uit het niets kwamen twee dwergvinvissen tevoorschijn en deze zwommen sierlijk langs ons. Wat een fantastisch moment om de duik mee af te sluiten.”

Nieuw-Zeeland
Kaikoura is een van de weinige plaatsen ter wereld met de beste kans op het zien van potvissen. Een groep potvissen leeft hier permanent, waardoor het bijna onmogelijk is ze niet te zien.

De allerbeste plek: Kaikoura
Periode: het hele jaar voor potvissen
Soort walvis: potvissen, in juni en juli bultruggen en soms orka’s

Collega Saskia over haar ultieme whale encounter in Nieuw-Zeeland:
“Voor mijn moeder was de reis naar Nieuw-Zeeland al een droom op zich, maar die nevelige dinsdagochtend op de boot voor de kust van Kaikoura maakt het ultiem! We tuurden over het water op zoek naar een teken van leven, tot we links van ons ineens een grote staart van de potvis boven het wateroppervlak zagen uitsteken. Geweldig!”

Noorwegen
Ook dichterbij huis in Noorwegen kun je prima terecht voor het zien van walvissen. In de winter is Tromsø ook de perfect plek om orka’s en bultruggen te spotten. Ze komen heel dicht langs de kust om naar voedsel te zoeken gedurende de wintermaanden. 

De allerbeste plek: Andenes op de Vesterålen
Periode: het hele jaar
Soort walvis: bultruggen en potvissen, orka’s van medio oktober tot eind januari

Spitsbergen
Gelukkig, ze zijn weer terug! Nadat in het verleden de Engelse en Nederlandse walvisvaarders de wateren rondom Spitsbergen hadden leeggevist, kan de walvisfan nu zijn hart weer ophalen, zelfs de bultrug heeft inmiddels zijn comeback weer gemaakt.

De allerbeste plek: overal rondom Spitsbergen
Periode: juni tot september, juli en augustus zijn de topmaanden
Soort walvis: orka’s, beluga’s, dwergvinvissen, blauwe walvissen

IJsland
Wist je dat walvissen kijken op IJsland ook op eco-verantwoorde wijze kan? De organisatie North Sailing werkt zo veel mogelijk milieuvriendelijk en heeft zelfs een tour die geheel CO2 neutraal is.

De allerbeste plek: Husavík
Periode: half maart t/m eind november
Soort walvis: dwergvinvissen, bultruggen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen

Collega Antoinette over haar meest memorabele walvis-moment:
“Op één van de mooie houten schepen varen we over het fjord. Dan gaat de motor af en is het volkomen stil. We hebben geluk en zien dwergvinvissen. Op de terugweg springen er twee dolfijnen sierlijk uit het water. En nog twee en weer drie! Ze zwemmen met de boot mee en lijken er net zo veel plezier in te hebben als wij.”  

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

23 Jun 2016 - Noorwegen en Noorwegen winterreizen

10 Redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet!

Noorwegen staat dit jaar in de top 15 van meest geliefde vak Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.