Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

23 Juni 2016 - Noorwegen en Noorwegen winterreizen

10 Redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet!

Terug
Portret Antoinette Bakker
Antoinette Bakker

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Noorwegen staat dit jaar in de top 15 van meest geliefde vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Wij snappen heel goed waarom! Van de Scandinavische landen voert Noorwegen de lijst aan. En dat is terecht, want Noorwegen is groots, indrukwekkend, afwisselend, fris, ruim, hoog, diep, groen, blauw, wit en nog veel meer.

Hier volgen onze tien redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet gaan. Eigenlijk hadden we er twintig maar dat mocht niet van de redactie, dus bij tien zijn we maar gestopt:).

De mooiste fjorden ter wereld
Wie ons blog volgt, wist het al: de experts van Askja reizen nogal eens over de wereld. Qua fjorden hebben we het vergelijkingsmateriaal gezamenlijk doorgenomen tijdens een lunchpauze. Ze mogen er zeker zijn hoor, de fjorden van Chili, Alaska en IJsland, maar de Noorse fjorden die zijn het aller indrukwekkendst. Het fjordengebied in het zuiden van Noorwegen herbergt talloze parels. Volgens collega Ilse is het Geirangerfjord het allermooist!

Unieke uitkijkpunten
Het klinkt wat saai, unieke uitkijkpunten, maar ze zijn sensationeel. Dan hebben we het natuurlijk over het uitzicht, maar ook de bouwsels zelf blinken vaak uit in originele en bijzondere architectuur. Neem bijvoorbeeld het Stegastein uitzichtpunt, dit is een constructie van staal en hout, 4 meter breed, 30 meter lang en 640 meter boven de zeespiegel. Het einde wordt gevormd door een dikke glazen plaat die je het gevoel geeft te zweven boven het Aurlandsfjord. Andere aanraders zijn de uitkijkpunten bij Trollstigen, Dalsnibba, Rondane en Bergsbotn. Reisexpert Anouschka noemt direct Bergsbotn op het eiland Senja als haar favoriet.

Verse zalm
Hou je van vis? Dan zit je helemaal goed in Noorwegen. Met een kustlijn van ruim 25.000 kilometer en ontelbare vissershavens, kun je nergens versere vis en schelpdieren eten dan in Noorwegen. Liever vlees? Ook dit is geen probleem. Met name lamsvlees, maar ook rendier, eland en gevogelte zijn niet te versmaden.  Er hangt wel een prijskaartje aan, want uit eten in Noorwegen is niet goedkoop. Geef eens wat meer geld uit en proef zelf welke culinaire revolutie in Noorwegen heeft plaats gevonden. Men gebruikt bij voorkeur lokale en biologische ingrediënten.

Atlantische route
Wie over Noorwegen leest, leest over de Atlantische route. Het is een spectaculaire weg langs de kust ten zuiden van Kristiansund, die eilanden verbindt door tal van boogbruggen. Het is een bijzondere ervaring om zo’n traject te rijden. Wat niet iedereen weet, is dat er nog veel meer vergelijkbaar mooie routes zijn, maar zonder een label. Zo vinden wij bijna elke weg op de eilandengroep Lofoten minstens zo adembenemend als de Atlantische route. En wat te denken van de hoge bergwegen waar in de zomer nog metershoge bergen met sneeuw liggen aan de kant van de weg! De Aurlandsvegen, ofwel de sneeuwweg, moet je dan beslist rijden.

Ultieme stilte
Volgens collega Antoinette is stilte het hoogste goed. Op kantoor bij Askja Reizen is er in ieder geval veel te weinig van, vandaar dat ze zo regelmatig op reis gaat. In Noorwegen is bijvoorbeeld het eiland Sommarøy de plek om ultieme stilte te beleven, in de zomer óf in de winter. Er zijn mooie huisjes aan witte stranden met onwaarschijnlijk blauwe zee. Soms maakt stilte dan ook geluid, zoals het ruisen van de branding waar je uren naar kan turen.

Slapen in een rorbuer
In aansluiting op het bovenstaande is een overnachting in een rorbuer aan te bevelen. Het zijn huisjes (vaak in vrolijk rood geverfd) op palen in zee, die vroeger door vissers werden gebruikt. Tegenwoordig zijn ze aangepast voor toeristisch verblijf. De huisjes liggen op de mooiste plekken aan een baai of fjord en hebben een balkon. Meestal zijn ze zeer comfortabel, maar het is de ligging waar je écht van droomt.

Hoogvlaktes met rendieren
Wie heeft er niet gehoord van Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell? Dit zijn wandelgebieden bij uitstek en elk op zich is al een reis naar Noorwegen waard. Collega Antoinette krijgt geen genoeg van de hoge kale vlaktes met weidse uitzichten. In het Jotunheimen nationaal park waren het de kuddes rendieren die indruk maakten, evenals de wandeling over de (soms heel smalle) Besseggen bergrug. De muskusossen in het nationaal park Dovrefjell staan nog op haar verlanglijst.

Midzomernachtzon
Het is een heuse belevenis om te reizen als het niet of nauwelijks donker wordt. De dag die maar niet eindigt… De echte midzomernachtzon beleef je boven de poolcirkel. Hoe noordelijker, hoe langer de periode dat je dit kunt meemaken. Tref je een heldere nacht en ben je op de juiste plek met uitzicht over zee, dan zie je de zon zakken en zakken. Het licht wordt steeds meer oranje en roze. De zon verdwijnt echter niet, maar begint uiteindelijk weer te klimmen. Magisch! Je hebt bovendien zo weer energie voor een nieuwe (en lange) dag van je reis.    

De grootste gletsjers
Dan de gletsjers, deze ijskappen smelten zelfs in de zomer niet! Dit ligt overigens niet aan de koude zomers, want het kan heerlijk weer zijn in Noorwegen. Dagen met 25˚C zijn niet ongewoon en 30˚C wordt het ook wel. Maak dus een wandeling naar een gletsjertong om de spleten en gaten in het ijs van dichtbij te bekijken, of ga onder begeleiding van een gids de gletsjer op. Met stijgijzers loop en klim je dan over het ijs. Collega Lieke geeft haar eigen ‘gletsjertip’: de uitdagende Trolltunga wandelroute met magnifiek uitzicht over de Folgefonna gletsjer. Wist je trouwens dat de Jostedalsbreen de grootste gletsjer van het Europese vasteland is?

Noordkaap en noordelijke toendra
Het noordelijkste punt van het Europese continent is een toeristische attractie, écht iets voor je bucketlist. Ga er dan ook zeker heen, maar als je eenmaal zo ver gekomen bent, is onze tip om wat meer van het uiterste noorden te gaan bekijken. De arctische toendra van de provincie Finnmark heeft een geheel eigen sfeer. Ruig landschap, laag en kaal. Er wonen relatief veel Sami, rendierhouders. Met de andere cultuur en eigen natuur is het ‘Noorwegen voor gevorderden’.

En met 'Noorwegen voor gevorderden' is er alweer een einde gekomen aan deze top 10. We hebben dan wel mooi een blog geschreven, maar eigenlijk vinden we gewoon dat je het zelf eens moet gaan ervaren. Dat kan zelfs nog deze zomer, mochten we je enthousiast hebben gemaakt dan horen onze reisexperts graag van je!

Reisexpert

Andere landen, gewoonten en landschappen vind ik mateloos boeiend. Een geluksvogel ben ik, dat ik al zoveel heb gereisd. Dan werk ik ook nog bij Askja Reizen, waardoor ik het hele jaar met reizen bezig ben. Ik vind het heerlijk om te regelen, organiseren en te zorgen dat alles voor iedereen duidelijk is. Kortom, ben ik aan het werk, dan ben ik vrolijk.

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Jun 2016 - Noorwegen en Noorwegen winterreizen

10 Redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet!

Noorwegen staat dit jaar in de top 15 van meest geliefde vak Lees verder

21 Aug 2017 - Noorwegen

Roadtrip door Zuid-Noorwegen

Ik mag weer. Ik heb mijn koffer al vele malen gepakt voor ee Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.