Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

24 Augustus 2022 - West-Canada, Oost-Canada en Canada (Bijgewerkt op 15 Maart 2024)

De verschillen tussen West- en Oost-Canada

Terug
Portret Kim Burgers
Kim Burgers

Weet veel over: Canada, Alaska, Yukon, Lapland, Nieuw-Zeeland

Je wilt op reis naar Canada. Je informeert bij anderen en kijkt online voor ideeën. Vaak springt West-Canada eruit met de Rocky Mountains, de turquoise meren en het prachtige Vancouver Island. Maar heb je ook naar Oost-Canada gekeken? Het oosten heeft prachtige natuurparken, indrukwekkende kustlijnen en leuke (stedelijke) bezienswaardigheden. Laten we het westen en oosten eens met elkaar vergelijken.

Natuur en activiteiten

De meeste mensen die Canada willen bezoeken gaan voor de prachtige natuur. Wist je dat je in zowel West- als Oost Canada prachtige natuurparken kan bezoeken?

West-Canada staat bekend om de Rocky Mountains en Vancouver Island. In de Rocky Mountains vind je de volgende populaire nationale parken; Banff-, Jasper-, Yoho-, Kootenay en Glacier National park. In deze parken bezoek je indrukwekkende gletsjers, prachtige blauwe meren, hoge watervallen en wandel je heerlijk door de bergen en bossen. Terwijl je op Vancouver Island de regenwouden van Canada bewondert. Je kan in West-Canada verschillende heetwaterbronnen vinden. Ook kan je er vele outdoor activiteiten doen zoals kanoën/kajakken, vissen, fietsen en duiken.

Oost-Canada staat bekend om de duizenden meren en prachtige kuststroken. De natuur staat in verbinding met water. Je kunt er veel wateractiviteiten doen zoals kanoën, vissen, varen en duiken. Ook lopen er prachtige wandelingen door de natuurparken. De provinciale parken van Algonquin-, Bryce- en Killarney worden graag bezocht door toeristen. En ook Forillon- en Gaspésie National Park bieden indrukwekkende bergen, watervallen en prachtige naaldbossen.

Dieren spotten

Veel dieren die in Canada leven komen door het hele land voor. Zo kun je bevers, beren, elk/wapiti herten, elanden, walvissen, coyotes, wolven en kleinere knaagdieren in zowel West- als Oost-Canada zien.

De kans op het zien van dieren is groot in West-Canada. Er leeft een grote populatie (zwarte- én grizzly)beren in de Rocky Mountains en op Vancouver Island. Verder heb je in de Rocky Mountains kans op elk/wapiti herten, wolven, elanden, coyotes, dikhoornschapen en knaagdieren. Ook kan je in de wateren van Vancouver Island goed walvissen spotten. Je hebt kans op meerdere walvissoorten, waaronder de orka, bultrug en grijze walvis. Verder vindt in West-Canada in het najaar (september en oktober) de zalmtrek plaats.

De meren in Oost-Canada trekken vele dieren aan. Je hebt hier kans elanden in en om het water zien. Zwarte beren, bevers, wolven en knaagdieren leven hier ook in de bossen. Walvissen kan je in de St. Lawrence River nabij Tadoussac zien. Geen orka’s maar wel beluga whales /witte dolfijnen, vinvissen en dwergvinvis. Ook leent Oost-Canada zich uitstekend voor het zien van Jan van Genten en papegaaiduikers.

Cultuur en geschiedenis

Canada wordt al duizenden jaren bewoond door de First Nations. Vanaf de 16de eeuw werd Canada de bestemming voor Europese ontdekkingsreizigers voor de handel. Zowel in West- als Oost-Canada zie je hiervan hedendaags nog vele invloeden terug.

Wie het leuk vind om steden te combineren met natuur kan dit het beste in Oost-Canada doen. Hier zijn meer steden dan in het westen. De steden in Oost-Canada hebben een leuke mix van cultuur, kunst, geschiedenis en outdoor-activiteiten. Montreal en Quebec City zijn Franstalige steden. Deze steden liggen prachtig aan het water en bieden veel bezienswaardigheden en activiteiten. In deze steden zie je ook de invloed van de Franse ontdekkingsreizigers terug. Ottawa is de hoofdstad van Canada. Je kan hier het parlementsgebouw bezoeken waar de premier het land regeert.

Toronto is de metropool van Oost-Canada. Een stad met indrukwekkende hoogbouw en vele activiteiten, musea en bezienswaardigheden. Nabij de stad vind je de beroemde Niagara Falls. Halifax in Nova Scotia is een leuke studenten- en havenstad om een bezoekje aan te brengen.

In West-Canada heb je de steden Edmonton, Calgary en Vancouver. Edmonton en Calgary zijn geen bruisende steden om lang in te verblijven. Vancouver is een leuke stad om doorheen te wandelen of fietsen. Een bezoek aan Gastown, Grandville Island en Stanley Park zijn populair.

Drinken en eten

Canada heeft geen culinaire keuken zoals wij dit van andere Europese landen kennen. Veel immigranten hebben zich hier in de afgelopen eeuwen gevestigd. Je kunt hier eigenlijk van alles eten. Canada kent wel een gerecht wat vooral in het oosten erg populair is, poutine; friet met jus eroverheen. Je bestelt het als hoofdmaaltijd of bijgerecht. Een typische snack is de beavertail. In heel Canada zie je beavertail shopjes met rode luifels terug. De beavertail is deeg wat in de frituur gaat. Wanneer het deeg er knapperig uitkomt kan je er een topping zoals kaneel of banaan en chocolade op doen. Erg lekker.

Seizoenen en temperaturen

De beste reistijd voor een rondreis door West- en Oost-Canada is de lente, zomer en herfst. Er heerst in beide regio’s een landklimaat met in de winter en lente kans op sneeuw en in de zomer (juli en augustus) temperaturen van 20 – 25 graden. In het westen zorgt de stroming van warm zeewater voor aangename warmere temperaturen aan de kust. In het oosten zorgt de stroming vanuit de zee voor koeler zeewater waardoor de temperaturen aan de kust hier soms iets koeler kunnen zijn. Hierdoor heeft Oost -Canada iets meer regen (100 millimeter per maand) in de zomermaanden dan West (40 tot 60 millimeter per maand).

In Oost-Canada vindt ieder jaar in de herfst (half september – half oktober) de Indian Summer plaatst. Op dat moment verkleuren alle loof- en naaldbomen in prachtige geel-, oranje- en rode kleuren. Dit natuurfenomeen trekt toeristen van over de hele wereld.

West-Canada is de afgelopen jaren enorm populair geworden bij toeristen. Dit zorgt, zeker in de zomer, voor veel verkeer in de parken en beperkte parkeergelegenheden bij bezienswaardigheden. Het oosten is nog wat onbekender bij toeristen dan West-Canada, maar kent ook drukte in de parken als het Indian Summer is.

Help! Moet ik nu voor Oost- of West-Canada kiezen?

Zoals je hierboven hebt gelezen, hebben de regio’s qua natuurparken en dieren veel overeenkomsten. Ook kan je in beide gebieden vele outdoor-activiteiten doen als wandelen, kanoën/kajakken en fietsen. De temperaturen komen veelal overeen.

Waar kun jij je keuze op baseren:

Steden: Hou je van een afwisseling van natuur en steden, dan is Oost-Canada je bestemming.
Dieren: Wil je graag orka’s en grizzlyberen zien, dan is West-Canada je bestemming. De zalmtrek in het najaar is te zien in West-Canada.
Wil je liever beluga whales of Jan van Genten zien, dan ga je naar Oost-Canada.
Indian Summer: dit kan je bewonderen in Oost-Canada.
Drukte: West-Canada is drukker door de toename van toeristen de afgelopen jaren dan Oost-Canada.

Of je nu het oosten of het westen van Canada kiest, je zal een prachtige reis tegemoet gaan!

Reisexpert

Een mooie reis maken is voor mij ieder jaar weer ‘mijn stip op de horizon’. Ik ben een enorme natuur- en dierenliefhebber en schiet graag reisfoto’s. Na 14 jaar werken in de jeugdzorg is mijn hobby voor reizen inmiddels mijn beroep geworden. En mag ik mijn kennis en passie van Alaska, Canada en Lapland waar ik meermaals geweest ben, met alle plezier met anderen delen.  

Weet veel over: Canada, Alaska, Yukon, Lapland, Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Maa 2017 - West-Canada en Oost-Canada

De mooiste nationale parken van Canada

Vorig jaar schreven we al over de mooiste nationale parken v Lees verder

08 Jan 2019 - West-Canada

De vijf beste plekken om beren te spotten in West-Canada

Het zien van beren ervaar je in ieder seizoen weer anders. I Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.