Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

08 Jan 2019 - West-Canada

De vijf beste plekken om beren te spotten in West-Canada

Terug
Portret Karin Tolsma
Karin Tolsma

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Het zien van beren ervaar je in ieder seizoen weer anders. In de lente zijn de beren net uit hun winterslaap en zijn ze vaak langs de kust of bij riviermondingen te vinden. Hier zijn ze op zoek naar alles wat eetbaar is zoals sappige grassen of schelpdieren. Het is ook de paartijd en de grote mannetjesberen zoeken een geschikte partner. Vanaf een boot kun je hun gedrag goed observeren. Moeders komen naar buiten met hun pasgeboren jongen en blijven liever uit de buurt van andere grote beren.

Vanaf eind juni zijn de beren overal te vinden. Ze zoeken graag de plekken op waar de bessen rijp zijn en hiermee vullen ze hun dieet aan tot de zalmen massaal de rivieren op komen zwemmen.

In het najaar vullen de rivieren zich met zalmen die terugkeren naar hun paaigronden en dat is waar de beren het meest van houden. Je ziet ze overal in de rivieren waar ze zich ongegeneerd tegoed doen aan zoveel mogelijk zalm!

Fish Creek in Hyder

De voordeligste manier om zalmvissende beren te zien is in de Salmon River Valley bij Hyder in het meest zuidelijke puntje van Alaska. Je rijdt hier naartoe vanuit Prince Rupert (460 km enkele reis!) tijdens je rondreis door West-Canada. Voor slechts 6 dollar per persoon heb je de hele dag toegang tot de Fish Creek Observation Site. In onze reis Inside Passage & de Rockies ga je ook naar deze plek. De beste tijd om hier beren te zien is vanaf de 2e week in juli tot en met de eerste week in september.

Knight Inlet fjord

Het Knight Inlet fjord is een afgelegen gebied aan de wilde westkust van British Columbia. Het is het langste fjord langs deze kust en biedt spectaculaire uitzichten op kliffen en watervallen. Glendale Cove is een afgelegen baai in het fjord op wel zo’n 60 kilometer landinwaarts en dat is een ideale plek om grizzlyberen te vinden. Er gaat een boot vanuit Telegraph Cove (in het noordelijke puntje van Vancouver Island) naar deze plek. Met een snelle watertaxi vaar je door het fjord en zodra je bij Glendale Cove arriveert stap je over in een boot met platte bodem en elektromotor. Hiermee struin je de kust af op zoek naar grizzlyberen. Ik was daar eind juli en toen we hier aankwamen zagen we al direct een moeder met 2 jongen rondstruinen. De boot hoorde je niet zodat we heel dichtbij konden komen zonder de beren te storen. We konden ze wel een half uur observeren voordat ze het bos in trokken. Later op de dag zagen we herten en zee arenden die heerlijk aan het luieren waren. De gids deed erg zijn best om nog meer beren voor ons te vinden en ja hoor: een moeder met maar liefst drie jongen! Deze waren volgens onze gids hier nog niet eerder gespot. Daarom mochten wij haar een naam geven, een nederlandse. En dat werd Beatrix!

In deze baai ligt ook de Knight Inlet Lodge, een drijvende lodge midden in de wildernis. Je vliegt er naartoe met een watervliegtuig vanuit Campbell River. In de lente struin je per boot de kustlijn af op zoek naar grizzly’s die net uit hun winterslaap gekomen zijn, in de zomer ga je vooral ’s morgens vroeg en ’s avond op pad en in de herfst (september en oktober) is het hier toptijd vanwege de zalmen!  Een nadeel is dat deze lodge nu eigenlijk al helemaal volgeboekt is voor september en oktober 2019.

Pyna-tee-ah Lodge

Deze kleine lodge is uniek. Je voelt je echt te gast bij het echtpaar Zorn dat zich al 30 jaar bezighoudt met het organiseren van wildlife excursies. De kleine lodge heeft 6 kamers en staat in het hart van de Cariboo Mountains, aan de Quesnel River.

Deze regio zit boordevol wildlife zoals grizzlyberen, elanden, lynx, herten en bevers en je verblijf in de lodge staat helemaal in het teken van een zoektocht naar wild. Ik was er in mei, normaal gesproken een periode dat de beren uit de bossen komen op zoek naar voedsel. Maar omdat het die week daarvoor meer dan 30 graden was geweest, waren de beren weer diep de bossen in gedoken. Het was gewoon te warm voor ze. Iedere ochtend werden we gewekt om 04.00 uur.  Even snel ontbijten en daarna met de jeep de wildernis in! We vertrokken met Gary en een andere gids plus de twee honden van Gary. De honden zijn heel belangrijk in de zoektocht naar wildlife. Ze ruiken en horen vele malen beter dan wij en merken het wild heel snel op. We maakten schitterende wandelingen dwars door de wildernis. Gary wist precies de plekken te vinden waar de beren zich normaal gesproken laten zien. Alleen toen wij er waren zagen we helaas geen grizzly’s. Wél elanden en een lynx!    

De beren doen zich in het voorjaar tegoed aan verse grassen en jonge knoppen om de spijsvertering op gang te brengen. In deze periode worden ook de jongen geboren, dus met een beetje geluk zie je kleine grizzly’s onder de hoede van hun moeders. In de zomer bevinden de beren zich meer in de hogere berggebieden en valleien van de Cariboo Mountains. De gids neemt je te voet mee voor prachtige wandelingen naar de bergtop, waar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. De wandeling naar de top duurt maximaal een uur. Je kunt hier ook elanden, herten, wolven en allerlei vogelsoorten tegenkomen. In het najaar (vanaf eind augustus) kleurt de rivier rood van de zalm en ruilen de grizzlyberen hun dieet van wortels en bessen in voor de smakelijke vis. Omdat er eten in overvloed is, kun je vaak meerdere beren bij elkaar zien vissen. De beste manier om de beren te zien, is op dat moment per jetboat over de rivier. Tijdens je verblijf in de lodge zijn de dagen gevuld met het observeren en fotograferen van de natuur en het wild dat hier leeft. En natuurlijk met genieten van de pure natuur en frisse berglucht.

Farewell Harbour Lodge

Deze lodge bezochten mijn collega’s Manuela en Lieke tijdens hun studiereis door West-Canada. Ze schreven er het volgende over: Vanuit Alder Bay brengen we een bezoek aan de Farewell Harbour Lodge op Berry Island. Gelegen aan de rand van een Marine Park, bieden ze hier een afwisselend dagprogramma met marine wildlife- en berenexcursies aan. Wij geluksvogels mogen vanmiddag mee met de Marine Wildlife tour. Met een klein (en daardoor heel flexibel) bootje vaart onze gids ons door dit mooie gebied en we zien ongelofelijk veel bijzonders; humpback whales, zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen, bold eagles en Dall’s Porpoises. De Dall’s Porpoise is het snelste zeezoogdier ter wereld, wat goed te zien is als ze onder en langs ons bootje heen schieten. Ze zien er met hun zwarte en witte tekening uit als ‘mini-orka’s’.

Ook hier is het hoogseizoen weer het najaar wanneer de zalmen komen.

Toba Inlet

Ook dit is weer zo’n unieke plek waar je je één voelt met de natuur. Erica Terpstra ontdekte dat ook toen ze enkele dagen verbleef in de Homfray Lodge. Hiervandaan maak je met een klein groepje excursies per boot en ga je op zoek naar beren. Natuurlijk vind je hier niet alleen beren maar in deze wirwar van waterwegen en kleine eilandjes zijn ook dolfijnen, zeeleeuwen, witkop zeearenden en orka’s te vinden. Hoe gaaf is dat?

Reisexpert

Als geboren Noord-Hollandse houd ik van rust en ruimte, van opkomende zon, stille stranden en het water. Niet gek dus dat ik helemaal blij word van onze kleinschalige cruises naar Antarctica, Spitsbergen of Groenland. Mijn collega’s vinden mijn directheid ook typisch Noord-Hollands, maar je weet in ieder geval altijd wat je aan me hebt!

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

01 Sep 2016 - West-Canada en Yukon

Waarom Canada de perfecte bestemming is voor een camperreis

Het is begin september maar het lijkt wel oktober. De bossen Lees verder

03 Jan 2019 - Oost-Canada

De leukste groene reis door Oost-Canada

Voor het eerst dit jaar hebben wij bij Askja de zogenaamde & Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.