Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

08 Januari 2019 - West-Canada (Bijgewerkt op 15 Maart 2024)

De vijf beste plekken om beren te spotten in West-Canada

Terug
Portret Karin Tolsma
Karin Tolsma

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Het zien van beren ervaar je in ieder seizoen weer anders. In de lente zijn de beren net uit hun winterslaap en zijn ze vaak langs de kust of bij riviermondingen te vinden. Hier zijn ze op zoek naar alles wat eetbaar is, zoals sappige grassen of schelpdieren. Het is ook de paartijd en de grote mannetjesberen zoeken een geschikte partner. Vanaf een boot kun je hun gedrag goed observeren. Moeders komen naar buiten met hun pasgeboren jongen en blijven liever uit de buurt van andere grote beren.

Beste reistijd voor beren in West-Canada

Vanaf eind juni zijn de beren overal te vinden. Ze zoeken graag de plekken op waar de bessen rijp zijn en hiermee vullen ze hun dieet aan tot de zalmen massaal de rivieren op komen zwemmen. In het najaar vullen de rivieren zich met zalmen die terugkeren naar hun paaigronden en dat is waar de beren het meest van houden. Je ziet ze overal in de rivieren waar ze zich ongegeneerd tegoed doen aan zoveel mogelijk zalm!

1. Fish Creek in Hyder

De voordeligste manier om zalm vissende beren te zien is in de Salmon River Valley bij Hyder in het meest zuidelijke puntje van Alaska. Je rijdt hier naartoe vanuit Prince Rupert (460 km enkele reis!) tijdens je rondreis door West-Canada. Voor slechts 5 dollar per persoon heb je de hele dag toegang tot de Fish Creek Observation Site. In onze reis Inside Passage & de Rockies ga je ook naar deze plek. De beste reistijd om hier beren te zien is vanaf de tweede week in juli tot en met de eerste week in september.

2. Knight Inlet fjord

Het Knight Inlet fjord is een afgelegen gebied aan de wilde westkust van British Columbia. Het is het langste fjord langs deze kust en biedt spectaculaire uitzichten op kliffen en watervallen. Glendale Cove is een afgelegen baai in het fjord op wel zo’n 60 kilometer landinwaarts en dat is een ideale plek om grizzlyberen te vinden. Er gaat een boot vanuit Telegraph Cove (in het noordelijke puntje van Vancouver Island) naar deze plek. Met een snelle watertaxi vaar je door het fjord en zodra je bij Glendale Cove arriveert stap je over in een boot met platte bodem en elektromotor. Hiermee struin je de kust af op zoek naar grizzlyberen.

Ik was daar eind juli en toen we hier aankwamen zagen we al direct een moeder met twee jongen rondstruinen. De boot hoorde je niet zodat we heel dichtbij konden komen zonder de beren te storen. We konden ze wel een half uur observeren voordat ze het bos in trokken. Later op de dag zagen we herten en zeearenden die heerlijk aan het luieren waren. De gids deed erg zijn best om nog meer beren voor ons te vinden en ja hoor, een moeder met maar liefst drie jongen! Deze waren volgens onze gids hier nog niet eerder gespot. Daarom mochten wij haar een naam geven, een Nederlandse. En dat werd Beatrix!

In deze baai ligt ook de Knight Inlet Lodge, een drijvende lodge midden in de wildernis. Je vliegt er naartoe met een watervliegtuig vanuit Campbell River. In de lente struin je per boot de kustlijn af op zoek naar grizzly’s die net uit hun winterslaap gekomen zijn, in de zomer ga je vooral ’s morgens vroeg en ’s avond op pad en in de herfst (september en oktober) is het hier toptijd vanwege de zalmen!

Boek nu want de lodge is snel volgeboekt!

3. Klahoose Wilderness Resort

Dit eco wilderness resort is een exclusieve Inheemse culturele belevenis op het land van de Klahoose First Nation. Het ligt op een sprookjesachtige locatie verscholen in de natuur van Desolution Sound aan de Sunshine Coast in British Columbia. Deze regio zit boordevol wildlife zoals grizzlyberen, zwarte beren, elanden, herten en bevers maar ook marinelife zoals orka's, zeeleeuwen, witkopzeearenden en dolfijnen. Je verblijf in dit ecoresort staat helemaal in het teken van een zoektocht naar wild.

Met drie cabins en vier ruime kamers in het hoofdgebouw verblijf je hier met maximaal 22 gasten op basis van alles inclusief. Alle maaltijden vanaf het diner op dag van aankomst tot en met het ontbijt op dag van vertrek is inbegrepen. Je kunt gebruik maken van alle faciliteiten op het resort zoals de sauna, kajaks en paddle boards ook worden er activiteiten georganiseerd zoals Indigenous storytelling en het weven van ceder. Dit exclusieve grizzlyberen en first nations bij het Klahoose Wilderness Resort is te boeken voor vijf en vier nachten verblijf. 

Van mei tot half juni ga je op zoek naar de zwarte beren en grizzlyberen. De beren doen zich in het voorjaar tegoed aan verse grassen en jonge knoppen om de spijsvertering op gang te brengen. In deze periode worden ook de jongen geboren, dus met een beetje geluk zie je kleine grizzly’s onder de hoede van hun moeders. Vanaf eind augustus tot midden oktober ga je de grizzlyberen zien via verschillende viewing platforms. Tijdens je verblijf in dit eco resort zijn de dagen gevuld met het observeren en fotograferen van de natuur en het wild dat hier leeft. En natuurlijk met genieten van de pure natuur en de frisse berglucht. 

4. Farewell Harbour Lodge

De Farewell Harbour Lodge bezochten mijn collega’s Manuela en Lieke tijdens hun studiereis door West-Canada. Zij schreven er het volgende over:

"Vanuit Alder Bay brengen we een bezoek aan de Farewell Harbour Lodge op Berry Island. Gelegen aan de rand van een Marine Park, bieden ze hier een afwisselend dagprogramma met marine wildlife- en berenexcursies aan. Wij geluksvogels mogen vanmiddag mee met de Marine Wildlife tour. Met een klein (en daardoor heel flexibel) bootje vaart onze gids ons door dit mooie gebied en we zien ongelofelijk veel bijzonders; humpback whales, zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen, bold eagles en Dall’s Porpoises. De Dall’s Porpoise is het snelste zeezoogdier ter wereld, wat goed te zien is als ze onder en langs ons bootje heen schieten. Ze zien er met hun zwarte en witte tekening uit als ‘mini-orka’s’."

Ook hier is het hoogseizoen, het najaar wanneer de zalmen komen.

5. Toba Inlet

Ook Toba Inlet is weer zo’n unieke plek waar je je één voelt met de natuur. Erica Terpstra ontdekte dat ook toen ze enkele dagen verbleef in de Homfray Lodge. Hiervandaan maak je met een klein groepje excursies per boot en ga je op zoek naar beren. Natuurlijk vind je hier niet alleen beren maar in deze wirwar van waterwegen en kleine eilandjes zijn ook dolfijnen, zeeleeuwen, witkop zeearenden en orka’s te vinden. Hoe gaaf is dat?

Reisexpert

Als geboren Noord-Hollandse houd ik van rust en ruimte, van opkomende zon, stille stranden en het water. Niet gek dus dat ik helemaal blij word van onze kleinschalige cruises naar Antarctica, Spitsbergen of Groenland. Mijn collega’s vinden mijn directheid ook typisch Noord-Hollands, maar je weet in ieder geval altijd wat je aan me hebt!

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

01 Sep 2016 - West-Canada en Yukon

Waarom Canada de perfecte bestemming is voor een camperreis

Het is begin september maar het lijkt wel oktober. De bossen Lees verder

03 Jan 2019 - Oost-Canada

De leukste groene reis door Oost-Canada

Voor het eerst dit jaar hebben wij bij Askja de zogenaamde & Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.