Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 10 Dagen

Antarctica, de klassieke route

Terug Bekijk samenvatting

De klassieke route naar het Antarctisch schiereiland is de bekendste reis naar Antarctica. Je vaart van Ushuaia in het zuidelijke puntje van Argentinië naar Antarctica. Deze reis duurt ongeveer elf dagen. Er staan een aantal langere reizen tussen, deze gaan nog iets zuidelijker en passeren de zuidpoolcirkel op 66½° zuiderbreedte! Na de oversteek over de Drake Passage maak je, afhankelijk van welk schip je kiest, meestal twee landingen per dag bij Antarctica. Daar bezoek je bijvoorbeeld pinguïnkolonies, een onderzoeks- of walvisstation of een overwinteringshut van vroegere poolexpedities. Naast deze prachtige landingen is het varen door deze wateren, vaak in gezelschap van walvissen, orka's en pinguïns, ook al heel bijzonder. 

Dag 1

Ushuaia, 's middags inschepen

In de middag vertrekken we vanuit Ushuaia, de hoofstad van de provincie Tierra del Fuego (Vuurland) in Argentinië. ’s Avonds varen we door het Beagle kanaal waar we de oversteek over de Drake Passage maken.

Dag 2-3

Oversteek Drake Passage

Gedurende twee dagen steken we de Drake Passage over. Hier komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Deze oversteek kan behoorlijk ruig zijn maar ook is de kans aanwezig dat de zee zo glad is als een spiegel. Op diverse momenten van de dag worden lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen zoals walvissen, pinguïns, gesteentes en ontdekkingsreizigers.
De albatrossen die we onderweg zien zijn indrukwekkend, de reuzen- en koningsalbatrossen hebben een spanwijdte van zo’n drieënhalve meter. De wenkbrauwalbatros is een kleinere variant maar heeft nog altijd een spanwijdte van tweeënhalve meter en de roetkopalbatros is één van de mooiste soorten. Ook zien we de Kaapse duif, de zuidelijke stormvogel en het Wilsons stormvogeltje, de blauwe en Antarctische stormvogel. Zodra we de South Shetland Islands naderen zien we de eerste ijsbergen.

Dag 4-7

Antarctisch Schiereiland

We brengen vier dagen door op en rond het Antarctische Schiereiland. Bereid u voor op een magnifiek landschap van ijsbergen die worden gevormd door reusachtige gletsjers die op zeeniveau langzaam afkalven. Elke dag zullen we in zodiacs op expeditie gaan om de unieke elementen van het prachtige witte continent te ontdekken. Aan land zal ons expeditie team uitleggen wat u ziet en ervoor zorgen dat u de kwetsbare natuur zo weinig mogelijk verstoord. Hieronder treft u voorbeelden aan van verschillende plekken waar we kunnen aanleggen.

Paradise Bay
Paradise Bay is een Antarctisch paradijs met zijn diepe fjorden en ijsbergen van mythische proporties. Intens blauw water en onvoorstelbare gletsjers domineren hier uw uitzicht. De walvissen die hier met regelmaat opduiken maken het plaatje compleet. Ruime gelegenheid om met de zodiacs tussen de ijsbergen door te cruisen, de fjorden in.

Petermann Island
We varen door de spectaculaire Lemaire Channel naar Pleneau en Petermann Island, waar we Adelie pinguïns en de blauw oog aalscholvers vinden. Bultruggen en diverse andere soortgenoten foerageren in dit gebied. Een bezoek aan een Antarctisch onderzoeksstation biedt ons weer inzichten in het leven op het witte continent.

Port Lockroy
Naar het noorden, via Neumayer Channel, hopen we toestemming te krijgen om het Britse onderzoeksstation (met postkantoor!) Port Lockroy op Goudier Island aan te doen. Weer verder naar het noorden, door de Gerlache Straat, komen we uiteindelijk bij de South Shetland Islands aan.

Deception Island
Vanaf daar is het niet ver meer naar Deception Island. Ons schip baant zich een weg door de vrij smalle ingang de krater in, een spectaculair moment. We hopen op een fraaie wandeling op het eiland of een kayak excursie, zoals altijd afhankelijk van weer en ijs. Deception is eigenlijk een gedoofde krater van een vulkaan, een natuurlijke en beschutte haven. Warmwaterbronnen te over, naast het verlaten walvisstation. Pinguïns scharrelen tussen een ruime verscheidenheid aan Antarctische vogelsoorten. Verscheidene van hen nestelen in de ruïnes die de oude walvisvaarders hebben achtergelaten.

Dag 8-9

Oversteek Drake Passage

De reis vanaf het Antarctische Schiereiland naar Ushuaia op het zuidelijkste punt van Argentinië is circa 950 km lang en bij goed weer is dat ongeveer 40 uur varen. Tijdens de oversteek over de Drake Passage zien we weer vele zeevogels en worden de lezingen voortgezet.

Dag 10

Ontschepen Ushuaia

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gerust op reis?

Tot 60 dagen voor vertrek gratis omboeken. Code oranje? Binnen 30 dagen voor vertrek gratis omboeken of annuleren.

Reizen bekijken Lees meer